От време на време всеки стопанин е принуден да попълва стадото и да купува нови кокошки-носачки. И тук възниква проблем - кокошките не искат да приемат нови съседи, бият се и проявяват агресия. Всичко това, естествено, се отразява на производството на яйца от нараняванията, получени при битка, а те могат да бъдат много сериозни.

Стопанинът трябва да прояви големи усилия и най-важното – търпение, докато приобщи пилета и кокошките-носачки (които да продължат редовно да снасят яйца) в съвместно съжителство. Понякога това продължава дълго.

Как да обедините птиците

Пилетата имат йерархия, където всяко заема свое ниво, а петелът трябва да е начело. В общността на домашните птици ясно се вижда подчинението, тоест по-силните доминират над слабите. Изграждането на йерархия се случва само в началото на формирането на кокошарниците и продължава за дълъг период от време. Птиците се идентифицират помежду си и помнят, че благодарение на това няма битки в образуваната общност и всяка знае мястото си. Когато се появят нови птици, съществуващият ред се нарушава. По-възрастните птици в общността са принудени да защитават позицията си, а новите се борят да намерят своето място.

Затова е най-добре да осигурите перфектния мъжкар бодигард – петелът. Той ще осигури приобщаването на различните по възраст птици да се извърши без битки. Петелът играе главната роля и поддържа реда. Има няколко доказани начина за настаняване на млади пилета в кокошарник.

Метод №1

Когато донесете нови пилета, трябва да оставите старите да свикнат постепенно с тях. Ето защо в началото птиците се държат отделно. Първо, кокошарникът трябва да бъде разделен на две части с метална мрежа. И във втората част пуснете новите кокошки-носачки. Отначало всички птици ще се гледат през мрежата. Освен това новодошлите ще поемат миризмата на другите кокошки-носачки и на петела и вече няма да изглеждат толкова чужди. В този режим птиците остават около две седмици. През това време те свикват и се успокояват. След две седмици мрежата може да се отстрани. Обикновено след присъединяването към стадото не възникват проблеми - пилетата не се кълват, не кълват и малките.

Някои птицевъди, за да могат пилетата не само до свикнат, но и да ядат и пият наблизо, поставят чаши с храна и вода от двете страни на мрежата. Те трябва да са разположени близо една до друга от едната и от другата страна на решетката.

Метод № 2

Вечерта кокошките са по-спокойни, приготвят се за спане и вече не обръщат внимание на другите. Ето защо, когато се стъмни, младите кокошки се поставят за нощувка, а на сутринта, когато носачките се събудят, те може да не реагират на новите.

Метод №3

За да има спокойствие, всички стари пилета се пускат след обяд навън в двора до вечерта. По това време вътре се настаняват малките. Вечер старите кокошки тичат по-бързо да спят, така че няма да се бият с тях. И когато дойде сутринта, пилетата вече ще миришат на кокошарник, ще свикнат с новото място и също ще се почувстват като домакини. Дори ако възникнат конфликти, младите пилета ще са по-спокойни и скоро ще има мир в кокошарника.

Някои птицевъди правят нещата малко по-различно. Към петела и пилетата добавят по една стара кокошка-носачка всеки ден. Тогава петелът веднага показва на възрастните „дами" кой е главният и те вече не влизат в конфликт. Това също е правилно и ви позволява да изградите отново йерархията в кокошарника.

Още няколко съвета от птицевъди

1) Вземете повече млади пилета, отколкото стари кокошки.

2) Затворете старите кокошки за два дни и поставете новите при петела. След това петелът няма да позволи малките да бъдат „обиждани" и мирът в кокошарника ще бъде осигурен.

3) Настанявайте нови птици през нощта и ги оставяйте за нощувката една по една.

4) Напръскайте всички кокошки и петела с парфюм. Те ще имат обща миризма и новопристигналите кокошки или пилета няма да се възприемат като непознати. Можете да използвате етерично масло, одеколон или други ароматни вещества. Някои птицевъди поставят пелин в кокошарника за през нощта.

5) Ако в кокошарника има особено агресивни и нахални кокошки-носачки, можете да боядисате опашките им с червена боя. Тогава петлите и кокошките ще се бият с тях, а малките ще останат сами. Постепенно редът ще бъде възстановен.

6) Ако планирате да добавите малки към останалите птици, не трябва първо да сменяте петела.

Можете да поставите малките в кокошарника през нощта за няколко дни и да ги разделите за целия ден сутрин.

Когато избирате начин за съвместно съжителство на млади пилета със стари, трябва да обърнете внимание на характера и характеристиките на породата. Някои са по-агресивни, други са мирни и спокойни. Освен това много зависи от петела. За да има мир и ред в кокошарника –той сам разпределя пилетата, прекъсва битките им, дори следи за разделяне на храната.

Как да изберете петел-бодигард

за кокошките носачки

Ако целта на отглеждането на кокошки-носачки е получаването на яйца, тогава можете и без петел. Друго нещо е кокошарникът да се попълни с млади птици. В този случай ще трябва да си купите петел.

Хубави петли се продават в птицефермите и от животновъди. Но трябва да купувате внимателно, тъй като петелът е птица със сложен характер и поведение - може да бъде агресивна, да се бие, понякога кълве и кокошки, и хора. Такъв петел трябва да отива в тенджерата.

Внимание! Неправилният избор на петел не само няма да допринесе за появата на млади птици, но също така може да намали производството на яйца от кокошките-носачки. Само добрият избор на мъжкар в кокошарника гарантира дисциплинирани кокошки. Защото петелът с авторитет се грижи всички кокошки-носачки да имат достатъчно храна и вода, набавя ги с червеи и ги предпазва в случай на опасност.

Колко петли е добре да имате

Според опитните птицевъди трябва да се отглежда по един петел на всеки 20 кокошки, но делът на оплодените яйца е около 60%. Затова птицевъдите препоръчват формирането на племе в размер на 6-10 кокошки-носачки на петел. Но тук много зависи и от породата.

  • За месо можете да оставите един добър мъжки за 4-5 кокошки;
  • За яйца са достатъчни 8-10 кокошки на един петел.

Основни критерии за избор на петел

По-добре е да се избере през есента - когат млад мъжки се слага при по-опитни женски и обратно. Най-подходящата възраст е 6 – 12 месеца. Такива петли са най-активни и могат да заплождат кокошки от сутрин до вечер. До петгодишна възраст активността намалява и петелът ще трябва да бъде сменен.

За да разберете по-лесно как да изберете петел, преди да го купите, трябва да обърнете внимание на следното: видови характеристики - тегло, размер, цвят, форма на тялото, гребен:

  • развити шпори, ако това е възрастен петел, младият петел има само израстъци вместо шпори;
  • оперението трябва да е гладко и плътно;
  • активно поведение.

Внимание!

1) Ако мъжкият не отговаря на някое от изброените изисквания, тогава не трябва да го взимате.

2) Ако изберете петел сред пилетата, тогава трябва да обърнете внимание на поведението. Петелът с лидерски качества сам ще се прояви и лесно ще го разпознаете.