За да направим печенето на палачинки по-забавно, избрахме няколко необичайни рецепти за всеки вкус, които ще украсят вашия празник.

С минерална вода 

Тези палачинки с право могат да се нарекат диетични: те не съдържат нито масло, нито мляко, още по-малко яйца. Въпреки това, по никакъв начин не са по-малко вкусни от събратята си, приготвени по традиционна рецепта. Освен това, почти е невъзможно нещо да се обърка при печенето - те се изпичат добре и не изгарят.

Необходими са ви: 2 чаени чаши брашно, 500 мл минерална вода, 3 суп. лъж. растително масло, 3 суп. лъж. захар.

Приготвяне: Пригответе тестото. Сипете брашното в купа, добавете растителното масло и захарта. Внимателно се налива минералната вода, като през цялото време се разбърква. Преценете консистенцията - тестото трябва да изглежда като гъста сметана. Ако е рядко, добавете още малко брашно, а ако е твърде гъсто, използвайте минерална вода. Палачинките се пекат без да използвате растително масло.

От бутилка 

Очевидно този метод за приготвяне на палачинки е измислен от човек, който се е притеснявал за чистотата в кухнята си. Всъщност палачинките от бутилка са наистина удобни. И вкусни. Основното е, че пластмасовата бутилка е под ръка винаги навреме.

Необходими са ви: 600 мл прясно мляко, 3 суп. лъж. растително масло, 3 суп. лъж. захар, 0,5 ч. лъж. сол, 2 яйца, 10 суп. лъж. брашно (с връх), пластмасова бутилка от 1,5-2 литра.

Приготвяне: Пластмасовата бутилка трябва да е чиста. За да приготвите тестото, поставете фуния (това е необходимо, за да сипете продуктите за бъдещите палачинки в нея). Сипете брашното, захарта, солта, а също и яйцата, прясното мляко и растително масло. Сложете капачката на бутилката и разклатете много енергично, за да не остане нито една бучка в тестото. Загрейте предварително намаслен тиган. Сипвайте от тестото в тигана директно от бутилката.

Дантелени, с мая 

Тези палачинки ще бъдат оценени от тези, които са свикнали да изненадват приятели и семейство с кулинарните си шедьоври и не съжаляват за времето, прекарано в кухнята. Самото име на тези палачинки подсказва, че на външен вид те приличат на дантела - тънка, прозрачна и с „дупки".

Като всяка деликатна работа, Дантелените палачинки изискват търпение и усилия. Но резултатът ще ви зарадва!

Необходими са ви: 150 г брашно, 50 г масло, 180 г грис, 15 г прясна мая (или 1 ч. лъж. суха), 500 мл прясно мляко, 0,5 ч. лъж. сол, 1-2 суп. лъж. растително масло, ванилия.

Приготвяне: Първо разбийте леко яйцата, добавете сол, захар и ванилия. Млякото и маслото леко се загряват, да са хладки, след което се добавя маята. Сипете млякото в разбитата яйчена смес и разбъркайте внимателно. Към получената смес добавете грис и пресято брашно. Разбъркайте, покрийте купата с тестото със стреч фолио и поставете на топло място за 1-1,5 часа. Тестото трябва да увеличи обема си около три пъти. Загребвайте от тестото с черпак (не е необходимо да се бърка) и се пече в загрят, намаслен тиган.

Дебели, с кефир 

Не всеки харесва тънки, дантелени палачинки. Някои предпочитат по-дебели и засищащи. Е, в този случай можете да приготвите дебели палачинки с кефир. Освен това, благодарение на една тайна (написана по-долу), по време на печене те могат да станат още по-плътни и пухкави.

Необходими са ви: 300 г брашно, 250 мл кефир (кисело мляко), 250 мл вода, 2 яйца, 1/4 ч. лъж. сол, 2 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. оцет, 50 г масло.

Приготване: Първо, кефирът трябва да се смеси с гореща вода. Оставете водата да се загрява и започнете да приготвяте тестото. Разбийте яйцата, добавете към тях сол и захар, разбъркайте с бъркалка. Внимателно сипете кефира, като през цялото време разбърквате сместа. Добавете горещата вода. В получената смес сипете пресятото брашно. Добавяйте брашното лъжица по лъжица, като бъркате през цялото време, за да не се образуват бучки. След като приключите с брашното, добавете растителното масло към тестото. Изгасете содата с оцет и я прибавете към сместа, разбъркайте всичко. Ако тестото не е нито гъсто, нито течно и без бучки, можете да започнете с приготвянето на палачинките. Трябва да печете в нагрят тиган, предварително намазан с масло. Намажете всяка готова палачинка с масло.

За да станат палачинките по-трайни, тестото трябва да престои 15 минути преди да започнете да печете. Ако печете на слаб огън и покриете тигана с капак, ще станат още по-пухкави.

Със саламура 

Има такива пестеливи домакини, които никога не пилеят нищо. Всяка храна се използва по предназначение. Остана парче колбас или сирене - сложете го на пица! Забелязахте стар хляб на рафта? На крекери! Но къде да използваме останалата саламура? Ако обичате да експериментирате - за палачинки.

Необходими са ви: 1 чаена чаша брашно, 2 яйца, 1 ч. ч. саламура, 2 суп. лъж. Захар, 1/2 ч. лъж. сол, 4 суп. лъж. растително масло, 1 чаша прясно мляко, 1/2 ч. лъж. сода за хляб.

Приготвяне: Разбийте яйцата като добавите сол. Сипете прясното мляко и саламурата, добавете захарта и содата. Смесете всичко, след което разбийте.

Внимателно добавете растителното масло към пресятото брашно и разбъркайте. Добавете сместа от яйца и саламура, разбъркайте и се уверете, че няма бучки в тестото. Оставете тестото „да почива" 15 минути, след което можете да започнете да печете палачинки.

С доматен сок 

Някак си се е случило по нашите географски ширини, палачинките се сервират предимно като десерт - със сладко, мед или сироп. Има обаче много рецепти за палачинки, при които на никой не би му хрумнало да ги поднесе със сладка заливка – например с доматен сок.

Ще ви трябват: 1 чаена чаша брашно, 1 ч. ч. доматен сок, 1 ч. ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 суп. лъж. захар, ½ ч. лъж. сол, растително масло - за намазване на тигана. По желание можете да добавите зелен лук.

Приготвяне: Смесете доматения сок, прясното мляко, сол и захарта в купа. Разбъркайте добре. Внимателно прибавете брашното, като разбърквате през цялото време.
В отделна купа разбийте яйцата на пяна и внимателно ги добавете към тестото. Прибавя се и лукът, предварително нарязан на ситно. Печете палачинките в загрят тиган до златистао от двете страни.

Млечни шоколадови, с вкус на кафе 

Ако сте от хората, които еднакво обичат палачинки, кафе и шоколад, но трябва да изберете едно, има изход: опитайте се да ги комбинирате. Специално за тези случаи е измислена рецептата за шоколадови палачинки с аромат на мляко и кафе. Получават се пухкави, порести и вървят чудесно с мляко или карамел.

Ще ви трябва: 2,5 суп. лъж. какао на прах, 1 ч.лъж. прясно смляно кафе, 5 суп. лъж. олио, 350 мл прясно мляко, 9 суп. лъж. брашно, 3 суп. лъж. захар, 2 яйца, 0,5 ч. лъж. сода за хляб.

Приготвяне: Сварете прясно смляното кафе в 100 г мляко. Варете кафето минута, след като заври. Прецедете и смесете с останалото мляко. В отделна купа смесете какаото със захарта, добавете яйцата. Получената смес трябва да се разбие. Внимателно добавете брашното и содата. При непрекъснато бъркане, добавете млякото към тестото. Можете да използвате ръчен миксер, за да разбиете бучките. След това добавете растително масло и разбъркайте добре тестото.

Печете палачинките в предварително загрят тиган.

„Цветна дъга" 

Като цяло палачинките предоставят неограничено поле за творчество и полет на въображението. Ако са ви омръзнали традиционните рецепти, винаги можете да ги разнообразите и да прибавите оригинална идея. И вместо обикновени палачинки, направете например такива с всички цветове на дъгата. Ясно е, че успехът зависи от хранителния оцветител, който имате под ръка. Но трябва да признаете, самата идея е страхотна!

Ще ви трябват: 2 чаени чаши брашно, 100 мл прясно мляко, 2 яйца, 200 мл нискомаслен кефир (кисело мляко), 2 суп. лъж. захар, ¼ ч. ч. разтопено масло, 2 ч. лъж. бакпулвер, ½ ч. лъж. сол.

Приготвяне: Смесете брашното, захарта, бакпулвера и солта в купа. В отделна купа разбийте яйцата, добавете кефира, млякото и разтопеното масло. Смесете всичко. Постепенно комбинирайте всички съставки в една купа. Разбъркайте отново. Разделете полученото тесто на 7 части, към всяка добавете хранителни оцветители с различен цвят. Печете палачинките в плитък тиган, предварително намазан с олио, на среден огън. Трябва да печете по 2 минути от всяка страна.

Палачинки със сирене 

Бъдете внимателни: палачинките със сирене не са за тези, които следят за фигурата си. Те са идеална закуска, ако планирате дълга, интензивна разходка на чист въздух, каране на ски или друго активно забавление, което изисква много калории. В тези случаи можете спокойно да си позволите да изядете две или три.

Необходими са ви: 2,5 чаени чаши брашно, 5 яйца, 100 г захар, 200 г масло, 3 ч. ч. прясно мляко, 300 г твърдо сирене, 3/4 ч. лъж. сол.

Подготовка: Отделете белтъците от жълтъците. В купа настържете кашкавала на ситно ренде. Добавят се жълтъците, брашното, солта, захарта. Разбийте белтъците в отделна купа и внимателно ги изсипете в тестото, разбъркайте до хомогенна маса.
Печете палачинки в горещ тиган с малко количество растително масло.