И малките фермери ще имат право на глас при разпределението на земи за ползване. Това решиха окончателно депутатите с промените на второ четене на закона за земите.

Те приеха текст, че доброволните споразумения за земя ще влизат в сила, когато са подписани от не по-малко от 2/3 от ползвателите и обхващащи не по-малко от 2/3 от площта в съответното землище. В масивите за ползване

няма да се включват площи, за които

няма подписано споразумение,

но има заявка за ползване от фермери.

В първоначалните промени на закона, внесени от група депутати, се предвиждаше разпределението на земите да става с гласовете на 2/3 от стопаните в дадено землище. Срещу този вариант обаче се обявиха от асоциацията на собствениците на земи. Според браншовата организация такъв текст ощетява малките фермери, които може да останат без земя.

Редактирането на текста между двете четения стана по предложение на депутати от ПП-ДБ. Според мотивите им е недопустимо част от ползвателите да разпределят помежду си

земя, която не притежават,

дори и с мнозинство от 2/3. А първоначалният текст щял да доведе точно до това, посочват от “Промяната”.

По предложение на БСП бе прието уточнение, че споразумението за ползване ще се отнася и ще обхваша земи, за които подписалите го ползватели са заявили участие.

Други промени в закона предвиждат държавните земи да се дават под наем или аренда само на търг. Фермерите могат да наддават за тях, само ако са местни. При второто четене на закона в комисията обаче направиха уточнението, че ще се взема предвид къде развиват дейност стопаните, а не къде са регистрирани. Мотивите за това са, че част от фермерите имат седалища в градовете, за да ползват по-добро административно обслужване, но на практика осъществяват дейност на друго място.

На търговете се дава предимство на фермери, които се занимават с отглеждане на зеленчуци, трайни насаждения, едногодишни и многогодишни култури, както и на такива, занимаващи се с биоземеделие. Сред измененията е и това минималният срок на договорите да е с продължителност 5 години.

В срок до 30 юни пък ползвателите на земи ще трябва да предоставят за регистриране в общинските служби по земеделие договорите за наем и аренда, с които ще участват в процедурите по уедряване на площите, с които разполагат.

Вечерта след гласуването на промените от Националния съюз на зърнопроизводителите изпратиха следното съобщение:

" Днес по-рано в пленарна зала бяха приети на второ четене промените по ЗИД в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Измененията в Закона имат редица ключови аспекти, за които НАЗ активно настоява и последователно бори вече 10 години.

Една от промените от съществено значение е приоритизирането на чувствителните сектори в земеделието, а именно фермерите, отглеждащи зеленчуци, трайни насаждения, животновъди и сертифицирани биологични производители. Справедливото разпределение на Държавен поземлен фонд  (ДПФ) ще подпомогне малките и средните производители, ще насърчи разнообразието в сектора и ще създаде по-справедливи пазарни условия.

Измененията, касаещи сключването на споразумения за комасирано ползване, ще попречат на порочните практики и демагогията, давайки предимство на малките и средни производители, които ще имат възможност да подобрят конкурентните си позиции. Ще се предотврати умишленото блокиране на споразумения и ще се улесни процеса на вземане на решения, като същевременно се гарантира, че мнозинството от участниците са съгласни с условията на споразумението.

Трансформацията на методиката за определяне на размера на средното годишно рентно плащане за съответното землище е едно от най-съществените предложения в ЗИД на ЗСПЗЗ. Правилното определяне на размера на средногодишното рентно плащане ще подкрепи стабилността и устойчивостта в сектора. Решението да се взимат предвид абсолютно всички договори, които са регистрирани в Общинската земеделска служба за съответната година, а не само 50 % от вписаните, ще балансира смятането на средната рента и ще създаде справедливи условия за земеделските стопани.

Освен това, през ЗСПЗЗ реформа се прави и в Закона за опазването на земеделските земи, като се предвижда земи от ОПФ с начин на трайно ползване на пасища, мери и ливади, да могат да бъдат отдавани за изграждане на фотоволтаици, при условие че последните три години не са били заявявани за подпомагане от животновъди и нямат договори за наем.

НАЗ вярва, че тези изменения са само началото на пътя към дългосрочни инвестиции, подкрепа за малките и млади земеделски стопани и устойчивост на българското земеделие".