Мексико заяви, че ще отложи забраната за употребата на хербицида глифозат, след като не успя да намери подходящ заместител, отменяйки ангажимент, който е част от по-голям план за намаляване на консумацията на генетично модифицирана царевица (ГМО), съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Миналата година латиноамериканската държава, в модификация на по-ранен указ, определи 31 март 2024 г. като край на преходен период за отмяна на разрешения и разрешителни за внос, производство, разпространение и използване на глифозат, план, който има от края на 2020 г.

В изявление късно в понеделник правителството каза, че указът не може да бъде приложен, тъй като условията за замяна на глифозата в мексиканското селско стопанство не са уточнени.

"Интересът за запазване на хранително-вкусовата сигурност на страната трябва да надделява", се изтъква в изявлението.

Глифозатът може да се използва за поддържане на селскостопанското производство, намаляване на възможното въздействие поради заместването му и докато има алтернативни екологични практики, които позволяват преустановяването му, се казва в изявлението.

"Работим за намиране на варианти, които са налични в необходимите количества за търговските вериги на национално ниво и които са достъпни за всички видове производители", се посочва в съобщението.

Планът на Мексико за постепенно премахване на глифозата е част от указ, който също така се стреми да забрани използването на ГМ царевица за консумация от човека, като брашно, тесто или тортила, направени от зърното, поради опасения за здравето и безопасността. Проблем, който доведе до търговски спор с най-големия търговски партньор на страната – САЩ, от който внася милиони метрични тонове царевица годишно.

В ход е панел за уреждане на спорове съгласно Споразумението между Съединените щати, Мексико и Канада, известно още като USMCA.

Вашингтон твърди, че указът на Мексико, забраняващ вноса на ГМ царевица, използвана за тортила, не се основава на науката и нарушава ангажиментите му по Споразумението, което е в сила от 2020 г.