Посеви и градини могат да бъдат изолирани в оптимална среда за растеж, без слани

До края на месеца не се прогнозират критични минимални температури за намиращите се в начални фази на поникване и братене култури, но с официалното настъпване на пролетта предстоят и дългоочакваните валежи, с потенциал за образуване на слана и риск от измръзване. Необходимостта от дъжд е осезаема за възстановяване на баланса в почвената структура, след климатичните аномалии и суша от последния сезон. Минусовите температури през нощта и съпътстващата ги слана, обаче не са така благоприятни за посевите, затова практиката ни насочва към употребата на геотекстил за изолиране на селскостопански пространства и изкуствено задържане на по-висока температура, елиминираща засланяването, и същевременно поддържаща оптимални нива на влажност. Целта на всяко покритие е да гарантира, че топлината ще остане в почвата, а няма да се издигне над нейната повърхност.

Фирмата Horti Smart Solutions предлага климатични станции с термометър, които изпращат аларми за достигане на зададени температури и стартиране на системите за дъждуване. Дъждуването с разпръсквачи за защита на овошките от слана е установена практика в Европа и развитите страни. Производителят е известен с различни устройства за защита от слана, градушки и вредители, например вятърни мелници, газови горелки, оръдия за разбиване на градоносни облаци и т.н.

Печките Wiesel Frostofen са специално създадени за защита срещу измръзване и слана, безопасни за околната среда и икономични. Те са за многократна употреба, като

горят в продължение на 6 часа

при всяко зареждане с около 20 кг дървесина

Вместимостта позволява допълване по време на работа. Печката обаче не може да бъде изгасена и трябва да се изчака до изгаряне на заредения материал. Възможна е употребата на възобновяеми горива за работа на уреда. За постигане на ефективен резултат, производителят предлага да се използват 30 броя печки за 1 декар площ.

Освен тези иновативни уреди, широка гама покрития против слана помагат на фермерите да противодействат ефективно на един от най-сериозните проблеми – измръзването на насажденията. Нетъкани фолиа от полипропилен и други видове UV-стабилизиран геотекстил гарантират дълготрайност и устойчивост при слънчеви лъчи, слана и други атмосферни влияния. Продуктите от категорията са с широко приложение в градинарството, овощарството и лозарството и най-често са произвеждани в Италия. Проблемите, тревожещи производителите, сред които и агресивните климатични условия, днес са леснорешими. Богата гама тъкани е налична на пазара, сред които могат да се срещнат както по-скъпи, така и съвсем достъпни като цена разработки. Целта на разнообразието от материи и тяхното устройство е да се направи отглеждането на растения много по-лесно и удобно, и преди всичко, да се гарантира рентабилността на вложените труд и финансови инвестиции.

Покритията, разработени за защита на културите от слана, са изработени от различни материали – най-често от UV-стабилизиран полиетилен. При избора на такъв продукт е важно да се обърне специално внимание на неговите характеристики. Факторът, който трябва да се вземе предвид, е дали материалът е порест или не. Ако използваното покритие е недостатъчно поресто, то не може да осигури циркулация на въздушния поток. При липса на свободна циркулация на въздух, растенията се задушават, което би могло да доведе до загниване и увяхване на културите.

Големите температурни амплитуди през деня и нощта са друг проблем, с който качествените покрития против слана се справят успешно.

Земеделските покрития срещу слана

са ефективни в различна степен,

в зависимост от вида на материала, неговата структура и плътност. Изборът трябва да се базира на географския регион, в който защитата ще се използва, както и на вида на културите и времето на засаждане. Добрата новина е, че почти всички защитни тъкани осигуряват и допълнителни защити. Те могат да послужат и като бариера срещу насекоми, птици и някои заболявания. При крупни химически третирания от въздуха срещу различни вредители, термо-фолиото ще предпази плодовите и зеленчукови насаждения от нежелана химическа атака.

Много фирми за агротекстил предлагат на пазара разнообразие от покрития. Едно от тях е плетената въздухопропусклива мрежа от HDPE материал – полиетилен с висока плътност. От същия материал се произвежда и непропусклив геотекстил, който е със стандартна UV-стабилизация. Най-често използвана е стандартната полиетиленова PE мрежа, плетена с цилиндрични тънки нишки, наподобяващи кабели. Най-издръжливият геотекстил е геосинтетична смес от полиестерни и полипропиленови прежди. Също така в продажба се намира материал от смесени прежди, в производството на които се използват отпадъци от текстилната промишленост. Те обаче не са особено подходящи за професионалното земеделие, защото пропускат вода и се износват бързо. Употребяват се в хоби градини, най-често за не повече от една пролет.

Методът за производство на геотекстил и следователно основните качества на готовия материал и обхватът на приложението му зависят от суровината. Геотекстилите са тъкани по различни начини – мрежести, за отводняване, поради еластичните си пори, термично свързани – с висока якост, за каменисти почви, изплетен на шевове от синтетични влакна с висока трайност.

Плътността е най-важният параметър на геотекстила, от който зависи степента на еластичност и водопропускливост. Тя се избира според вида на почвата и целите на извършената работа. При измръзване от слана най-често се използва текстил с плътност 42,6 гр/кв. м, намиращ широко приложение в оранжериите. Филмът може да се опъва по ръбовете и пропуска светлина и вода за напояване, задържайки оптимална температура в покритите зони.

По отношение на качеството му като част от покривната конструкция на оранжерии,

полиетиленовият филм превъзхожда останалите

материали с ниската си цена и с лекотата си,

заради която е по-лесен и удобен за монтиране. Това е гъвкав материал, с който се работи много по-лесно, когато конструкцията е с по-сложна геометрия и извивки. Обикновеното найлоново фолио, използвано за покриване на оранжерии има обаче и редица недостатъци. Експлоатационният му период не би могъл да надвиши 2-3 години, и то при най-добри условия на използване и поддръжка. Значително по-малко устойчиво е на механични въздействия и скъсване, като не бива да се пренебрегва и неспособността му да предпази растенията от вредните UV лъчи.

Значително по-рентабилно е използването на фолиа, които са UV стабилизирани. При правилна експлоатация и съхранение, работният им живот спокойно достига 3 години, а някои са с гаранционен срок от 7–8 години. Има значение и видът на стабилизатора. Покритията, стабилизирани с никел имат жълто-зеленикав цвят, показващ по-малка светлопропускливост. Цинк-стабилизираното фолио е с по-голяма прозрачност и с по-добри светлопропускливи свойства. Мулчиращо фолио с бял външен слой също е приложимо в много оранжерии и парници, като долният черен слой предпазва почвата от прегряване, а филмът осигурява по-добра осветеност на растенията. Двуслойният черно-бял филм има отлични характеристики по отношение на защитата от плевели, болести и паразити. Червено-кафявият мулч е друг вид фолио, чийто кафяв долен пласт е с добри термични свойства, осигуряващ бързо загряване на почвата и по-добро развитие на кореновата система през периодите с по-ниски температури.

Горният червен слой отразява конкретен

спектър от слънчевата светлина,

отговорен за по-бързото узряване

на зеленчукови и плододайни култури. Филмът с двуслойна червено-кафява структура може да ускори зреенето с 10 до 14 дни, лек и удобен за инсталация и рентабилен, защото намалява разходите за напояване.

Системата Powerflex на HortiSmart Solutions представлява отглеждане на култури под полиетилен. Тя е със здрава конструкция, издръжжлива на силни ветрове, поради комбинацията от еластични бънжди връзки със здрави надлъжни въжета и диагонални противоветрови връзки, надеждна връзка към носещото въже и лесно събиране през зимата.  Допълнителните анкери на вътрешните колове придават здравина на системата, те не позволяват на вятъра да „изтръгне" конструкцията от земята, въпреки огромната сила, упражнявана върху фолиото. Осигуряват оптимална среда за развитие и плододаване във вегетативните фази на растението. Системата против дъжд POWERFLEX работи идеално в комбинация със системата Wiesel за защита от градушка. Зимната защита на фолиото и мрежата се отварят и затварят, независими една от друга, бързо и лесно при системата за защита от градушки и дъжд. Вентилацията се осъществява през отворите в почти хоризонтално положение. Има възможност за отваряне на едната или другата система или двете заедно. Нормална работа и еднакво качество на покритието присъстват и в крайните редове, също има начин за опаковане до земята за пълна защита от насекоми и птици. Мрежите позволяват допълнителна защита от слънце, с универсална употреба както при измръзване през зимата, така и при изгаряне в зноя на летния сезон.

ARRICOVER е ливадна постеля за зърнени и фуражни култури в широки равнини, нов биоклиматичен текстил за защита от слана на италианската компания Arrigoni. Продуктът е

изработен от прозрачна, лека,

здрава и дишаща тъкан, която може да се

поставя директно върху културите, като завивка

Лентата подобрява развитието на трева, ливадни, зърнени, маслодайни, бобови и други култури, елеминирайки риска от измръзване през пролетта. За особено студени и високи планински райони се препоръчва прилагането на версия с още по-голям топлинен ефект – AGRIVELO. Това е покритие от нетъкан полипропилен с голяма ефективност в непропускливостта на студове през преходните сезони. Продуктът създава благоприятни микроклиматични условия, като абсорбира допълнителна топлина през деня и след това освобождава натрупаната топлина през нощта от почвата.

Няма изобилие от агромашини за защита от слана, но алтернативи се срещат. Фирмата Agrofrost представи и на тазгодишното изложение АГРА ефективно оборудване за предпазване на овощни градини и лозя от измръзване. Моделите от серия FrostGuard, разполагат с мощен вентилатор, двигател и горелка на пропан, което ги прави икономични и екологични. Друго важно преимущество е мобилността, наред с иновативен дизайн, качество на материалите и лесна експлоатация. Така не се стига до загуба на продукция, а повишаване на нейното качество и количество, въпреки ниските температури през нощта. Благодарение на по-ниското тегло и 3-те колела той може лесно да бъде поставен в стационарно положение. За съхранение на горивото може да използва 3 карбонови бутилки за газ или да се свърже с 500-килограмов резервоар, или с контейнер, който побира 5-6 бутилки пропан. Моделът Basic е съвместим с такъв контейнер, което улеснява транспортирането и съхранението му, но не може да бъде оборудван със система за автоматично стартиране за разлика от модел Revolution.

Мобилна е и бензиновата машина против слани Mikrosera MK1 Frust Thruster, която ефективно защитава площи от до 40 дка. Вентилаторът е монтиран върху шаси, което придава компактност, двигателят е Honda, с мощност 23 к.с. и разход на гориво 5 л на час, като резервоарът побира 60 л. Вградени са сензори за температура на метър и на 8 м от повърхността, също сензори за вятър, гориво и батерия. Машината работи автоматично с данните от сензорите и при достигане на желаната температура се самоизключва. Може да бъде управлявана дистанционно и предлага достъп до данните, през метеостанция и мобилно приложение. Шасито може да влезе в практическа употреба, чрез съответната конфигурация, и през останалите сезони от годината, когато няма риск от слани – например като вентилаторна пръскачка за прилагане на ПРЗ.

Друга нова и много различна от всичко изброено концепция са

италианските свещи за защита от слана

Те са безопасни за околната среда и употреба. Запалват се бързо и осигуряват защита от полунощ до зори. Тази свещ действа като водонагревател в лозови масиви и овощни градини. Тя загрява въздуха в селскостопанските култури, като не позволява на температурите да паднат до критични стойности. Средната автономност на това средство може да бъде по-ниска от посочената, в зависимост от метеорологичните условия, вятъра, въздушното налягане и положението на свещта (горенето ще бъде по-бързо, ако тя е поставена под наклон). Самата свещ срещу слана има множество предимства. Тя, също както мрежите и фолиата, използва екологично чист метод, само че свещите позволяват спонтанна употреба. За тяхното приложение не е нужно изграждане на специални поддържащи и укрепителни съоръжения, което би повишило значително разходите за защита. За разлика от мрежите и фолиата на полиетиленова основа, свещта е биоразградим, възобновяем продукт, който при разлагането си не отделя токсични емисии в почвата и въздуха. Допълнителен плюс на свещите срещу измръзване на земеделски култури е и лесният начин на използване. Времето на горене на една свещ е средно около 8 часа. При естествено възобновяване на безопасните температури могат да се загасят със затваряне на капаците за контролиране на разхода.

Сигнална лампа за предупреждаване за опасност от слана на Horti Smart Solutions
Сигнална лампа за предупреждаване за опасност от слана на Horti Smart Solutions
Плетен пропусклив геотекстил HDPE с различна плътност
Плетен пропусклив геотекстил HDPE с различна плътност
Предпазни агротекстилни мрежи в овощните градини
Предпазни агротекстилни мрежи в овощните градини
Защитна конструкция от HDPE
Защитна конструкция от HDPE
Предпазване от снеговете
Предпазване от снеговете
Powerflex система за защита от полиетилен
Powerflex система за защита от полиетилен
Arrigoni ARRICOVER
Arrigoni ARRICOVER
FrostGuard Basic
FrostGuard Basic
MK1 Mobile Gasoline Frost Thruster
MK1 Mobile Gasoline Frost Thruster
Свещта за защита от слана идва в ментален контейнер
Свещта за защита от слана идва в ментален контейнер
На запад, топленето на лозя и градини със свещи е практика от вече няколко години
На запад, топленето на лозя и градини със свещи е практика от вече няколко години