Балканска премиера на нова No-Till сеялка

Миналият месец по време на АГРА 2024, както всяка година, така и тази, беше дадена голямата награда от томболата за абонатите на в."Български фермер". Получи я Милчо Станчев от с. Горно Черковище, Казанлъшко (затова писахме в един от предишните броеве на вестника). Дотук нищо необикновено. Различното беше в избора на мястото където главният редактор я връчи - на щанда на фирма ВУКИ, пред най-новата сеялка Siva Nova Optima 4.2 на украинската компания Kapitalpromresurs, чиято продукция се представлява у нас от Ангел Вукодинов. Така в панаирната програма в едно се сляха две значими събития: отличие за късметлията, дългогодишен наш абонат и балканска премиера на иновативна сеялка – високопродуктивна,

подходяща за българските полеви условия

Без преувеличение може да се каже, че Optima 4.2, технология No-Till, беше една от очакваните изненади на АГРА 24. Малцина са предполагали, че въпреки проблемите с войната в Украйна на европейския агропазар ще се появи изсяваща машина от ново поколение, развитие на доказаните качества на познатата вече у нас и в Европа Siva Nova Optima 3.6 за директна сеитба (за нея сме писали в нашия вестник). По общо мнение на ползватели тя показа отлични резултати по отношение на покълване на семената, простота и надеждност на конструкцията.

По принцип компактните, механични прикачни сеялки Siva Nova са предназначени за засяване на всички видове зърнени култури (зимни, пролетни, бобови, дребни семена и т.н.), прилагайки както класически, така и No-Till и Mini-Till технологии. В сеялките на украинските конструктори е заложена възможността както за едновременно ползване на минерални торове, така и за валиране. Конструкцията на сийдърите Siva се състои от рама с висока степен на якост, на която са монтирани сеещите секции с ботуши и колтери. Те осигуряват пълно копиране на неравни повърхности, наклони и завои, като

засяването става директно

в браздите. Циркулярните ножове и сеещите ботуши са разположени шахматно.

Специалистите сочат, че ако няма да се внася тор, капацитетът на бункера за семена може лесно да се увеличи чрез отваряне на разделящите прегради. С тези сеялки могат да се изсяват и малки семена, като допълнителна технологична опция. Увеличена скорост, намалени разходи за труд и поддръжка, активно опазване на влагата в почвата, нейната структура и хигиената на полето - това могат No-Till сеялките Siva Nova Optima 3.6. Съществено предимство е достъпната й цена за малки и средни стопанства с площ около и над 5000 декара.

Новата за българските ниви сеялка със сигурност ще позволи на зърнопроизводителите-нотилъри да увеличат добива от всички видове зърнени култури и да стабилизират доходите си дори и в неблагоприятни климатични условия. Сеялките Siva 3.6 показаха, че лесно се адаптират към условията на работа и поддръжка, ремонт или бърза подмяна на повредени части. Това естествено води до благоприятно сравнение с другите чуждестранни аналози.

При контактите си с потребители и фенове спецове от екипа на производителя, фирмата Kapitalpromresurs, изтъкват, че новата сеялка Optima 4.2 от гамата Siva

технологично отговаря

на днешните по-високи изисквания на фермерите за качество и продуктивност, устойчивост и екологичност, съхранение на почвените характеристики и безопасността на операторите. Влязла в машинния парк на земеделеца, тя ще се превърне в незаменим помощник на фарминга за получаване на добра реколта и високи печалби, са убедени те.

Тези думи съдържат и основните мотиви на конструкторите от украинския завод да разработят и въведат в серийно производство обновената и модернизирана, многофункционална сеялка Siva Nova, способна да сее, както по класически, така и по No-Till технологии. В сравнение с предишните модели от серията във версията Siva Optima 4.2 има внесени редица иновации:

- системи за опазване на влагата в почвата и нейната структура;

- по-голяма работна ширина;

- варио управление на сеещите и дозиращи апарати за по-плавно засяване на семената;

- уголемени отвори на бункерите за по-удобно пълнене със семена или торове;

- допълнителен изпреварващ съединител на задвижващия вал за регулиране на сеитбената норма;

- вграден бункер за дребносеменни култури с лесно превключване на сеещите апарати;

- повишена норма на засяване и тороразпръскване;

- телескопични пластмасови семепроводи вместо гумени, устойчиви на външни въздействия;

- автоматичен обтегач на веригата;

- специални люкове на бункера за контрол на нивото на семената и торовете;

- възможност за безпроблемно изключване на конзолата с турбо дискове за класическа сеитба;

- възможност за лесно отделяне на ботушите и регулиране на ширината между редовете.

Производителите на новите сеялките Siva Nova от серията Optima са предвидили две опции: хидравличен маркер и бункер за дребносеменни култури. По своя характер това са важни допълнителни елементи от конструкцията на машините. Те са от съществено значение за стопаните, които сеят и обработват с No-Till сеялките от серията Optima малки или средни стопанства с площ около и над 5000 декара земя. Тези качества се добавят към редицата предимства, като предоставят възможност за по-точен избор на необходимото междуредово разстояние в диапазона от 170 до 245 мм. Взети са мерки и за максимално ефективно преминаване на

жътвените остатъци между ботушите

от първия и втория ред на работните органи, което гарантира нормална работа с класическа или No-Till технология, защото модулът с турбодискове е отделен. Предвидена е и възможност за увеличаване на обема на бункера за зърно чрез отваряне на клапите между бункера за семена и този за тор.

Спецификациите на Optima 4.2 я правят универсална машина, с която могат да се засяват всички видове зимни, бобови, дребносеменни култури и т.н. Украинската сеялка не изисква предсеитбена обработка на площите за засяване, което пести и финансови, и човешки ресурси.

Новата за нашите ниви сеялка Siva Nova Optima 4.2 ще позволи на но-тилърите да увеличат добива от всички видове зърнени култури и да стабилизират доходите си дори в неблагоприятни климатични условия. За това се грижат техническите характеристики на Siva Nova Optima 4.2. Въпреки че те не са особено по-различни от тези на Optima 3.6 все пак в новия продукт на Kapitalpromresurs има някои добавки: работна ширина е 4,2 м, изсяващите агрегати (ботуши) са 23, колтерите - 23. Към тях се прибавят и два дефазни диска за повече устойчивост и точност. Натискът на ботуша е 140-215 кг, разстоянието между редовете е 180 мм, изискуемата мощност на трактора е 130+ к.с. Производителността нараства,

има нови граници - от 3,2 до 4,2 ха/ч

Другите важни параметри са еднакви за двете версии 3.6 и 4.2: обемът на бункера за семена е 875 л, на бункера за торове - 400 л. Скоростта на засяване е от 7 до 12 км/ч, дълбочината на обработка на колтерите е от 0 до 100 мм. Дълбочината за изсяване на семената е 20-100 мм (в зависимост от културата), нормата на засяване е от 30-350 кг/дка.

Новата украинска сеялка Optima 4.2 ще позволи на нотилърите при облекчени технически условия да изсяват пшеница и други слети полски култури, както и рапица, лен, сусам, кориандър, синап. В сеещите секции на обновената сеялка са монтирани прецизни дозиращи апарати, които работят с варио система, при която параметрите на изсяване се сменят безстепенно. Пести се време и семена. Увеличат се възможностите да се използват рационално ставащите все по-кратки работни времеви прозорци.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Този обогатен профил на най-новия сийдър на Kapitalpromresurs прави машината сериозен инструмент за ефективна сеитба по каноните на No-Till технологиите и привлича вниманието на феновете на безорните плитки обработки. Това пролича и от проявения подчертан интерес от страна на профи публиката на АГРА 24 към Siva Nova Optima 4.2. Нейният български дистрибутор Ангел Вукадинов, харизматичен, модерно мислещ зърнопроизводител, успешно прилагащ иновативни агропрактики, уточни на щанда си на пловдивското изложение, че на нашия пазар има търсене на модерна, изсяваща и високопроизводителна украинска техника. В същото време интересът не се реализира в купуване, обратното, продажбите започнаха да спадат. Обяснението е просто: интерес има, пари няма, каза той и добави, че в последно време, по добре известни причини, се ограничиха възможностите на фермерите за инвестиции за обновяване на машинните им паркове. 

Модерните No-Till сеялки от две поколения имат български адрес - фирма ВУКИ
Модерните No-Till сеялки от две поколения имат български адрес - фирма ВУКИ
Optima 3.6 сее успешно и в български ниви
Optima 3.6 сее успешно и в български ниви
Ангел Вукодинов анализира възможностите на Optima 3.6
Ангел Вукодинов анализира възможностите на Optima 3.6
Детайли от сеитбените секции на SIVA NOVA Optima 3.6
Детайли от сеитбените секции на SIVA NOVA Optima 3.6
Optima 3.6 показва висока ефективност в директната сеитба
Optima 3.6 показва висока ефективност в директната сеитба
Балканската премиера на SIVA NOVA Optima 4.2 се случи на щанда на ВУКИ на АГРА 24
Балканската премиера на SIVA NOVA Optima 4.2 се случи на щанда на ВУКИ на АГРА 24