Поредната среща от турнето на FederUnacoma, асоциацията на производители на агротехника в Италия и търговската асоциация ICЕ, премина на 21 и 22 март в Кампала, Уганда. Информацията е на FederUnacoma в официално съобщение до медиите.

По време на събитието италианските производители отново представика решения и специфични технологии насочени специално към съответната африканска страна и нейните нужди от механизация. Участие взеха италианският посланик Мауро Масони и директорът на МКО в Адис Абеба Рикардо Дзукони.

В следобедните часове на 21 март, се проведоха бизнес срещи и се обмениха връзки между участващите заинтересовани страни от света на земеделието и селскостопанската механика, което запозна угандийците с дистрибуторската мрежа на Италия.

На следващия ден, 22 март, участниците посетиха дистрибуторите на техника на щандовете им, където имат възможност да се запознаят по-подробно с дейността и разпространението им по веригата. Така двудневното събитие бе значителна възможност за засилване на сътрудничеството между двете страни.

„Никога досега през последните години, характеризиращи се със световната здравна криза, напрежението в Червено море и умножаването на международните конфликти, селското стопанство не се е очертавало като изключително стратегически сектор, който е от основно значение не само за продоволствената сигурност, но и за управлението на природните ресурси и за икономическата и политическата стабилност на всяка страна", коментира италианския посланник. Сътрудничеството в областта на селското стопанство между Уганда и Италия е приоритет, централна тема в политическия дневен ред на двете страни, потвърдена и от министър-председателя Мелони по време на срещата на върха Италия-Африка.

В Уганда търсенето на селскостопански технологии се задоволява главно чрез инструмента на вноса, който по данните на Фабио Ричи, заместник-директор на FederUnacoma, през 2022 г. се е увеличил с 20% в сравнение с предходната година, достигайки обща стойност от 35 млн. евро. През 2022 г. Италия става осмият по големина доставчик на селскостопанска техника за Уганда с пазарен дял от 4,2 %, който все още е далеч от този на основните ѝ конкуренти, но все пак възстановява позиции. Между 2018 г. и 2021 г. стойността на износа от Италия се е увеличила със 126%. Тенденцията на нарастване изглежда се потвърждава и през 2023 г., когато след спада през 2022 г. се наблюдава възстановяване на износа (+16,6 % между януари и ноември). Оценките, предоставени от изследователския институт ExportPlanning, показват, че вносът на угандийски селскостопански машини от останалия свят се очаква да продължи да нараства през следващите четири години със среден годишен темп от 8 %. Следователно краткосрочният и средносрочният сценарий изглежда особено благоприятен за укрепване на търговските отношения между страните. Италианските производители изнасят основно машини за животновъдния сектор (46%) и технологии за сеитба, разсаждане и наторяване (8%), като целта е да се разшири и засили търговията с други пазарни сегменти.

От асоциацията напомнят, че тазгодишното 46-то издание на събитието EIMA, освен платформа за сътрудничество между африканските земеделски производители и италианските производители и дистрибутори на агротехника, предлага над 50 хил. модела машини, сред които африканските фермери ще могат да намерят най-подходящите решения за всеки вид дейност. От особен интерес за всяка африканска страна разбира се е сегмента за технологии за напояване Idrotech, където са представени системи за оптимизирано и устойчиво потребление на водните ресурси. ICE подготвя посещението на делегация от Уганда.