"Европа за България" е едногодишна информационна кампания на "24 часа" с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Европейския парламент. Целта е да дадем максимум информация за кохезионните политики, да направим видими преките ползи от тях.

Във видео разговор на въпроси отговаря Цветан Спасов, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти" в Министерството на труда и социалната политика и Ръководител на Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси".

500 хил. българи ще могат да преминат през безплатни обучения за дигитални умения. "Едно от предизвикателствата днес е дигиталният преход. Професиите, които съществуват днес, след няколко години ще претърпят някаква трансформация, а някои ще изчезнат. Новите технологии и изкуственият интелект се развиват много бързо и всеки месец излиза нов продукт, който е способен да замени някоя професия. Голяма част от младите днес ще работят професии, които на нас не са ни известни. Чрез Програмата "Развитие на човешките ресурси" е да направим плавен преход към бъдещите професии", обясни Спасов. 

Голяма част от предприятията в България вече са посрещнали предизвикателствата на труда и са внедрили нови технологии, за да дигитализират процеса на работа. Дори професията крояч вече се изпълнява с компютърни програми. Предприятия за дървообработка не търсят дърводелци, а компютърни програмисти, които да поддържат софтуера за машините, които обработват дървото. 

От 21 декември до края на февруари пък 30 хил. българи са подали заявления за обучения, а 20 са одобрени и са получили електронни ваучери. 800 души пък вече имат сертификати, а сред тях са 16-годишен младеж и 71-годишен българин. А интерес към дигиталните обучения е имал и 87-годишен гражданин.

500 000 безработни и заети, а 100 000 души, които са придобили самостоятелно своите дигитални умения, ще могат да се явят на изпит и да ги сертифицират.

Кандидатстването за ваучери става единствено чрез подаване на електронно заявление за участие през сайта на Агенцията по заетостта www.az.government.bg. Всеки ще може да избере вида на обучението и доставчика, който го предоставя, както и дали ще учи онлайн или присъствено, обясни Спасов. На по-късен етап ще се предоставят и ваучери за включване в обучения за професионална квалификация и ключови компетентности, които ще се финансират по различни проекти на Програма „Развитие на човешките ресурси".

Подкрепа за повишаване на знанията за работещи, безработни и икономически неактивни хора ще бъде предоставена чрез мерките „Дигитални умения", „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица" и „Нови умения". Амбицията на е със  средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост и Програма "Развитие на човешките ресурси" да се осигури подкрепа на над 700 000 българи, за да  бъдат по-конкурентопособни на пазара на труда.

  Всеки успешен проект, финансиран от европейските фондове, помага на бизнеса, но и подобрява средата и стандарта на живот за всички. Затова каним читателите ни да се присъединят към кампанията.

Пращайте конкретни въпроси (на мейла [email protected]) по актуалните теми и програми, които са отворени или предстои да бъдат отворени за кандидатстване, а ние ще се срещаме с утвърдени експерти от министерствата и чрез уебинари ще отговаряме на тях.