Зеленчукопроизводители и овощари настояват да се ускори основното плащане за Кампания 2023 г. - обвързаното с производството подпомагане. Според индикативния график за плащанията, обявен през февруари от ДФ "Земеделие", планиранит срок е 20 април - 31май.

"Тези чиновници никога не са гледали зеленчуци и плодове. Парите са ни нужни сега. Те са от полза през март. В момента имаме нужда от оборотни средства заради високите разходи за резитби и торене, за закупуване на семена.  През май вече е фатално късно", обясни пред bgfermer.bg голям производител на зеленчуци и плодове, пожелал анонимност. 

Още в първите дни на март фермерът от Северозападна България Марин Маринов обясни проблема за в. "Български фермер": "На нас ни искат какви ли не документи - фактури за семена, сертификати за тези семена, опаковките от тях и прочие, а това допълнително утежнява работата ни. И вместо МЗХ да облекчава бюрокрацията, на практика всяка година тя се увеличава. А средствата стават все по-малко и недостатъчни, тъй като разходите по отглеждането се увеличават. 

Често, за съжаление, има проблем и с плащанията, в момента също се бавят тези по обвързаната подкрепа за зеленчуци и плодове. Приетият Индикативен график за извършване на плащания по интервенциите в кампания 2023 г. и планираното разплащане по схемата за обвързано подпомагане със закъснение от два месеца спрямо плащанията във всички предходни години, изправя стопаните пред сериозен проблем".

„Именно затова браншовите организации в нашия сектор, голяма част от които членуваме в Българската аграрна камара, изпратихме писма до министъра на земеделието Кирил Вътев и изпълнителния директор на фонд „Земеделие" Георги Тахов с искане тези срокове да бъдат съкратени, защото едно е да ни преведат средствата в началото на март, друго – в края на май", обясни в интервю за Синор.бг Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз.

Отговор на тези писма засега няма.