Евродепутати смятат, че няма да се увеличи административната тежест, CОPA-COGECA реагира остро

 

Европейският парламент прие споразумението с държавите членки относно преразглеждането на Директивата за емисиите от промишлеността. Съзаконодателите на ЕС се споразумяха да разширят обхвата на мерките, така че да обхванат свиневъдните стопанства с повече от 350 животински единици (ЖЕ). Изключват се стопанства, които отглеждат свине по екстензивен или биологичен начин, и са отглеждани навън за значителен период от време в рамките на една година. Що се отнася до птицеферми, директивата се прилага за стопанства с кокошки носачки с повече от 300 ЖЕ и за стопанства с бройлери с повече от 280 ЖЕ. За стопанствата, в които се отглеждат както свине, така и домашни птици, ограничението ще бъде 380 ЖЕ.

До 31 декември 2026 г. Комисията ще оцени дали е необходимо включването в директивата на стопанства с добитък, включително едър рогат добитък. Ще се прецени дали да се включи и клауза за реципрочност, за да се гарантира, че производителите извън ЕС отговарят на изисквания, подобни на правилата на ЕС, когато изнасят за Съюза.

Обезщетения за вреди върху човешкото здраве

Новите правила ще направят задължително определянето на най-строгите достижими нива на емисиите за големите ферми и промишлеността. Целите за екологична ефективност ще станат задължителни за потреблението на вода. Що се отнася до отпадъците, ефективното използване на ресурсите, енергийната ефективност и използването на суровини, целите ще бъдат в рамките на определен диапазон, а за новите техники ще бъдат индикативни.

Гражданите ще имат достъп до данни за всички разрешителни на ЕС и за замърсяващи дейности на местно равнище, като тази информация ще бъде достъпна в портал на ЕС за емисиите от промишлеността. Така ще се подобрят прозрачността и участието на обществеността във връзка с лицензирането, експлоатацията и контрола на регулираните инсталации.

Дружествата, които не спазват изискванията, могат да бъдат санкционирани в размер на най-малко 3% от годишния оборот на оператора в ЕС за най-тежките нарушения. Държавите от ЕС предоставят на гражданите, засегнати от нарушенията, правото да искат обезщетение за вреди, нанесени на тяхното здраве.

Отговор на фермерските протести?

Евродепутатът от България и докладчик по директивата Радан Кънев от ЕНП посочи, цитиран от пресслужбата на ЕП: „Днешното гласуване показва ангажимента на Парламента към целите за нулево замърсяване на Европейския зелен пакт и здравето на европейците. То също демонстрира, че тези цели могат да бъдат постигнати без налагане на допълнителна административна тежест върху предприятията и особено върху европейските земеделски производители. Гласуването подчертава, че евродепутатите разбират причините зад протестите на фермерите".

Директивата трябва да бъде приета също от Съвета, преди текстът да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и да влезе в сила 20 дни по-късно. След това държавите членки ще разполагат с 22 месеца, за да се съобразят с новите правила.

Остра реакция от европейските

птицевъди и свиневъди

Европейската фермерска асоциация CОPA-COGECA реагира остро на приетата директива. От организацията публикуваха позиция, в която се посочва: „Селското стопанство не е индустриален сектор. По-голямата част от пилешките продукти в ЕС се произвеждат в семейни ферми, които нямат нищо общо с индустриалното производство и често в тях се отглеждат също други видове животни и растителни култури. Ето защо третирането на животновъдството като промишлена дейност, чрез новите правила в директивата, е напълно безсмислено и води до погрешни схващания."

Според CОPA-COGECA с новите изисквания ще се увеличи бюрокрацията, ще се добавят значителни ограничения и ще се стигне до минимално намаляване с 3% на емисиите на парникови газове от селското стопанство. 90% от свиневъдните ферми в ЕС ще бъдат засегнати от новите изисквания на директивата, посочват още от CОPA-COGECA и допълват: „През референтния период от 2012 г. до 2013 г. общо 8443 ферми са притежавали разрешителни за работа според правилата на директивата в ЕС, като само в Испания броят им е 2374, следвани от Германия, Нидерландия и Италия. В страни, където отглеждането и угояването традиционно се извършват в една и съща ферма, дори ферма само с 90 до 120 свине майки може да попадне в обхвата, тъй като прагът за фермите за угояване на свине се смята за нереалистичен."

Употребата на ЖЕ е необоснована

„Предложенията за промени на Директивата за емисиите в селското стопанство се основават на изчислителната единица ЖЕ, но уместно ли е това?", питат от CОPA-COGECA и допълват: „Животински единици (ЖЕ) е стандартизирана метрична единица, базирана на хранителните или фуражни изисквания на различни типове животни, което позволява комбинирането на животни от различни видове. Използването на понятието „места", както е в действащата директива, вместо ЖЕ би предотвратило дискриминацията на даден сектор." От CОPA-COGECA цитират оценката на въздействието, изготвена от Комисията, в която се препоръчва да не се използва класификационната единица ЖЕ: „Използването на ЖЕ като праг е сложно и не се препоръчва, тъй като може да бъде твърде различно от съществуващото прилагане на техниките за интензивно отглеждане и националните системи, причинявайки допълнителни административна тежест."

Според CОPA-COGECA новите правила ще засилят тенденцията на концентрация на животни във фермите: „През последното десетилетие производството на свине в ЕС е намаляло, но не пропорционално на популацията, което води до увеличаване на средния размер на стадата. Същата тенденция се наблюдава и при фермите за птици и яйца. Изчезването на множество малки и средни ферми, които ще бъдат засегнати от директивата, ще изостри продължаващата тенденция на концентрация."

Неясни дефиниции

Въпреки че свиневъдството в някои държави-членки на ЕС е силно специализирано и производителите, например, се фокусират върху отглеждането на прасенца или прасета за угояване, това не е така навсякъде. Тази хетерогенност на свиневъдния сектор в ЕС, според CОPA-COGECA, представлява уникално предизвикателство за семейните ферми, където отглеждането и угояването на свине се извършва в една и съща ферма и по-голям брой животни във фермите ще бъдат обект на регулиране според директивата. „В резултат на това нереалистичният нов обхват от 350 ЖЕ излага на риск значителен брой малки и средни ферми. Също така текстът на директивата включва категории, които не са правно съвместими със съществуващото законодателство. Дефиницията за категорията „прасенца ≤ 20 кг" е неясна, тъй като по дефиниция прасенце означава „прасе от раждането до отбиването". Това трябва да се изясни спешно!", посочват от европейската фермерска организация.

Според CОPA-COGECA новите правила са нечестни спрямо органичното производство на птици и яйца: „Биологичното производство беше изключено от обхвата, но само за свинете! Напомняме, че органичното представлява едва 1% от производството на свине в ЕС. При настоящия натиск върху производителите на яйца да се откажат от системите за клетъчно производство, е контрапродуктивно за институциите да не насърчават системите за свободно отглеждане и системите за биопроизводство, като ги изключват от обхвата. Биологичното производство има реална стойност за яйцата, съставлявайки 7% от настоящите производствени системи и 15,5% от производството на яйца от свободни кокошки. В момента виждаме реална тенденция потребителите да занижават стандартите си при закупуване на яйца."

Без реципрочност при внос от трети страни

Директивата е несправедлива спрямо смесените ферми, посочват още от CОPA-COGECA: „В много региони на ЕС е обичайно един фермер да има както птици, така и прасета, или дори и двете едностомашни животни и преживни животни. Като се има предвид, че тези ферми ще трябва да прилагат различни оперативни правила, тежестта, с която ще се сблъскат, ще бъде относително по-висока в сравнение с монопроизводствените ферми, тъй като те потенциално ще имат дублирани административни процедури и повече правила за прилагане."

Черешката на тортата, посочват от CОPA-COGECA е, че предложението за преразглеждане на директивата не включва разпоредба, която да гарантира, че изискванията, наложени на производителите от ЕС, се прилагат реципрочно към продукти, внасяни от трети страни. Например птичето месо и яйцата, внасяни основно от Бразилия, Тайланд и Украйна, се произвеждат средно в много по-големи ферми в сравнение с фермите в ЕС и в страни без или с ограничено екологично законодателство."