Хиляди испански фермери днес отново излязоха на демонстрация със стотици трактори в столицата Мадрид, като поискаха по-добри цени за продукцията си и осъдиха селскостопанската политика на Европейския съюз, предаде ДПА.

От рано тази сутрин фермери от различни общини се отправиха към Мадрид, създавайки проблеми с трафика. Въпреки това, настроението сред протестиращите до голяма степен бе мирно, съобщиха репортери от държавната телевизия RTVE.

Демонстрантите първо се отправиха с тежките си трактори към министерството на околната среда, а оттам - към министерството на земеделието.

Луис Кортес от фермерската асоциация "Union de Uniones" предупреди в излъчен по телевизията репортаж, че фермерите отново ще засилят протестите си, ако правителството не предложи решения на многобройните проблеми, пред които е изправен селскостопанският сектор в страната.

Испанските фермери, както и много такива от други държави от Европейския съюз, протестират във връзка с трудните икономически условия и строгите разпоредби, които според фермерите затрудняват тяхната жизнеспособност.

Трактори и други превозни средства многократно блокираха магистрали, пътища и достъпа към пристанища и пазари на едро в различни точки на Испания, която често е наричана градината на плодовете и зеленчуците на Европа, отбелязва ДПА.

Испанското правителство вече направи някои отстъпки в опит да успокои фермерите, но фермерските организации нарекоха мерките недостатъчни.

Освен за по-добри изкупни цени на продукцията земеделците настояват и за по-силно представителство и позиция за фермерите в сделките с търговците на едро, по-строг контрол върху вноса от страни извън ЕС и по-малко екологични разпоредби и бюрокрация.

Испанската държавна телевизия RTVE цитира Хосе Луис Мигел де Диего от фермерската асоциация "COAG", който каза, че мнозина фермери смятат, че бюрократичните изисквания за опазване на околната среда им налагат прекалено голям контрол и искат по-голямо доверие от страна на правителството към тях. Той посочи, че самите фермери са заинтересовани да запазят околната среда и поминъка си за себе си и за своите деца.