Анализаторите от EastFruit отбелязват впечатляващия растеж на Украйна на международния пазар на замразени малини. През изминалата година Украйна се изкачи в челната петица на най-големите износители на замразени малини за САЩ, изпреварвайки всички останали неамерикански доставчици, с изключение на Сърбия. За разлика от тях, Полша, въпреки усилията си да предпази пазара си от украинската конкуренция, отбелязва спад в класирането си и сега е на осмо място.

Между април 2023 г. и март 2024 г. износът на замразени малини от Украйна за САЩ достига 265 тона. Въпреки че това количество може да изглежда скромно, то означава ключов преход от спорадични пробни доставки към постоянен широкомащабен износ, възлизащ на два до три морски контейнера месечно до края на 2023 г. Този стратегически ход позволи на Украйна да изпревари утвърдени износители като Полша, Белгия, Франция, Китай и Мароко по отношение на обема на доставките за американския пазар.

"Преди десет години Украйна почти не присъстваше на сцената за износ на замразени малини, която тогава се доминираше от САЩ и Сърбия", отбелязва Андрий Ярмак, икономист в Инвестиционния отдел на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО). "Едва преди около пет години, през 2018-2019 г., Украйна започна да се изявява на световния пазар на малини. Днес тя е на път да се превърне в световен лидер в този сектор."

Ярмак отбелязва и потенциалното въздействие на продължаващата военна агресия на Русия срещу Украйна върху растежа на сектора. Въпреки това към 2024 г. Украйна е една от редките европейски държави, в които площите за отглеждане на малини не са намалели, а капацитетът за преработка всъщност се е разширил. Освен това пазарните перспективи пред украинските производители на малини са много благоприятни, като нарастващото търсене в цяла Европа е сигнал за предстоящ обещаващ сезон.

Основната цел на украинската ягодоплодна промишленост е да диверсифицира експортните си пазари, като по този начин намали зависимостта си от полското търсене. Ето защо увеличението на износа на замразени малини за САЩ се разглежда като много окуражаващо развитие, заключава изданието.