Пролетта е сезонът на събуждането и промяната към по-добро, и... на надеждата. Ето защо искаме да споделим с вас няколко рецепти за „сладки подаръци", които лесно можете да приготвите у дома. Бисквити, мармалад, сладки, целувки и дори торти в красиви опаковки ще зарадват семейството и приятелите. В зависимост от това какво приготвяте, кулинарният шедьовър може да бъде опакован с поставка за торта или специален буркан за печене.

Целувки с ягоди и бита сметана 

Ако правите целувки за първи път и се страхувате, че ще спаднат и няма да се получат, добавете малко лимонов сок или лимонена киселина на прах. Вместо пресни плодове можете да вземете замразени и да ги поръсите със захар, добре е да добавите вино и малко подправки.

Продукти: за целувките: 300 г пудра захар, 5 яйчни белтъка, 2 чаени лъжици царевично нишесте.

Още: 400 г пресни ягоди, 1/2 лимон, 300 мл сметана, 3 суп. лъж. балсамов оцет, 2 суп. лъж. захар, щипка ванилия.

Приготвяне: Загрейте фурната на 120°C.

Разбийте белтъците с миксер на твърд сняг. Намалете скоростта и добавете половината пудра захар на части, след това добавете нишестето и останалата пудра. Увеличете скоростта и разбивайте още 10 минути.

Върху хартия за печене очертайте кръгове (може да използвате чаша). Разпределете разбитите белтъци върху хартията за печене, като запълвате нарисуваните кръгове. Печете в предварително загрятата фурна за 1 час, след което изключете фурната и оставете сладките за още 15-20 минути.
Изстискайте лимона и отделете 1 суп. лъжица сок.

Нарежете ягодите на 4 части. Поръсете плодовете със захар и ванилия, напръскайте с лимонов сок и балсамов оцет и оставете да се мариноват.
Разбийте сметаната с миксер на пухкав крем.

Потупайте горната част на целувките с нож, за да ги разчупите отгоре. Разпределете маринованите ягоди в центъра и полейте с ягодовия сос. Отгоре намажете с разбита сметана.

Шоколадови трюфели 

Вместо уиски можете да добавите ром или коняк.

Продукти: 250 г черен шоколад, 85 мл сметана, 85 мл уиски, 2 суп. лъж. какао на прах.

Приготвяне: Начупете шоколада на парченца и го разтопете на водна баня. Свалете съда от котлона, сипете сметаната и уискито и разбъркайте всичко до гладка, лъскава маса (ако не стане веднага хомогенна, върнете за малко на водна баня).

Поставете шоколадовата смес в хладилника за 2 часа или най-добре за една нощ.

Пресейте какаото през сито върху чиния.

От охладената шоколадова маса се загребва с лъжица, с ръце се оформят топчета и се овалват в какао.

Съхранявайте бонбоните в хладилника.

Маделини с шам фъстък 

Класическите маделини се приготвят с портокалови корички или портокалов сок, но много оригинален е и зеленикавия цвят, който придава шам фъстъка. Формите за тези сладки приличат на черупки.

Продукти: 85 г брашно, 110 г масло, 100 г фина захар, 50 г шам фастък (безсолен), шепа захаросани портокалови корички, 2 белтъка, 1 жълтък, 1 ч. лъж. пудра захар, 1/4 ч. лъж. морска сол.

Приготвяне: Загрейте фурната на 180 °C.

В малка тенджерка разтопете 100 г масло, след което леко охладете. Смелете шам фъстъка на трохи в блендер. Смесете брашното с нарязания шам фъстък, захарта и солта. Към захаросаните плодове добавете жълтъка, прибавете разтопеното масло и разбъркайте всичко. Изсипете маслото и захаросаните плодове към брашното и замесете тесто. Белтъците се разбиват на твърд сняг и се добавят към тестото на части.

Намажете формичките с останалото масло и разпределете тестото в тях. Печете 10–12 минути в предварително загрята фурна. Поръсете готовите сладки с пудра захар.

Шоколад на клечка 

Можете да добавите шам фъстък и всякакви други ядки или сушени плодове - каквото ви харесва.
Продукти: 100 г бял шоколад, 100 г черен шоколад, шепа печени лешници, шепа стафиди, 3 сушени кайсии.

Приготвяне: Нарежете сушени кайсии на малки парченца. Смелете лешниците на трохи. Белия и черния шоколад разтопете по отделно на водна баня.
В тава, застлана с хартия за печене, сипете шоколад на малки кръгчета, загладете ги и в центъра на всяко кръгче сипете малко шоколад с различен цвят. Добавете ядки, сушени кайсии и стафиди в кръгчета шоколад.

Поставете малки дървени шишчета във все още мекия шоколад, за да приготвите бонбон на клечка. Оставете шоколада да се охлади напълно.

Бисквитки с ядки и сушени боровинки 

Захарният сироп може да се замени с кленов или агаве, както и с течен мед. Вместо червени боровинки, може да използвате стафиди, сушени кайсии, сини сливи или сушени череши.

Продукти: 200 г брашно, 130 г захар, 110 г масло, шепа сушени боровинки, шепа орехи, 1 яйце, 1 суп. лъж. захарен сироп, 1 ч. лъж. кафява захар, 1/2 ч. лъж. ванилия, щипка морска сол.

Приготвяне: Загрейте фурната на 200°C.

Смесете двата вида захар и предварително размекнатото масло и разбийте всичко с миксер. Добавете яйцето, захарния сироп, ваниловия екстракт, солта и разбийте всичко на хомогенна маса. Прибавете боровинките и ядките, след това добавете брашно на малки порции и омесете тестото.

Застелете тавата с хартия за печене. От тестото оформете малки питки и ги наредете в тавата. Печете в предварително загрята фурна за 8-10 минути.

Портокалов мармалад 

Когато накисвате портокали, портокаловата кора омеква отворя порите си. Важно е по време на готвенето водата да не завира, не се страхувайте да добавяте малко по малко, ако е необходимо. Що се отнася до захарта, точното количество ще определите, след като претеглите сварените портокали.
Ще получите истински мармалад - това е просто нещо чудно!

Продукти: 1 кг портокали, 900 г захар.

Приготвяне: Накиснете портокалите за ден-два във вода. След това отцедете водата, изплакнете портокалите и ги прехвърлете в голяма тенджера с дебело дъно. Сипете студена вода, докато течността покрие портокалите, поставете на котлона и изчакайте да заври. Намалете котлона, покрийте и оставете да къкри, като разбърквате от време на време, за 3-4 часа, докато плодовете омекнат. Охладете.

Портокалите се изваждат от течността, в която са се варили, разрязват се на четири части, отстраняват се семките и вътрешните прегради, след което пулпата се нарязва, заедно с кората, на парчета с големина около 1 см, претеглят се и се връщат в тенджерата.

Измерете от захарта 2/3 от масата на портокалите. Засипете портокалите със захар, върнете на котлона и оставете да заври на слаб огън, като разбърквате през цялото време, за да се разтвори захарта възможно най-бързо, след което варете на слаб огън около 30 минути - мармаладът трябва да е много гъст и тъмен.
Охладете готовия мармалад и го разсипете в подготвените бурканчета.

Ронливи бисквити с жълтъци 

Тези бисквитки са подходящи за сервиране с ванилов сладолед или бита сметана, или ако ги направите по-тънки, можете да ги намажете с шоколад или конфитюр и да ги слепите.

Продукти: 100 г брашно, 3 яйца, 100 г масло, 50 г нишесте, 50 г захар, 1 суп. лъж. кафява захар, щипка морска сол.

Приготвяне: Загрейте фурната на 180°C. Сварете яйцата твърдо и отделете жълтъците. Нарежете предварително охладеното масло на малки парчета.
В купа на блендер смесете захарта, жълтъците, маслото и разбийте всичко. Пресейте брашното и нишестето през сито и ги добавете в купата на блендера, подправете със сол и разбийте всичко отново.

Поставете тестото върху хартия за печене, оформете блата с ръце и покрийте с втори лист хартия. Разточете леко с точилката, за да оформите слой с дебелина 1 см. Използвайте формички за сладки, за да изрежете фигури и ги наредете в тава, покрита с хартия за печене.

Бисквитките се поръсват с кафява захар и се пекат в предварително загрята фурна за 9-10 минути.

Ванилови кантучи с копър и ядки 

Ако нямате ванилия на шушулка, добавете 1 ч. лъж. ванилия на прах. Подходящ е и соленият шам фъстък, копърът може да се замени със сусам, а орехите - с пекан. Ако печете кантучи за първи път и се страхувате, че при рязане на цели бадеми и шам фъстък тестото ще се разпадне, накълцайте ядките на едри парчета, но не ги смилайте в блендер!

Продукти: 600 г брашно, 250 г захар, 3 яйца, 3 белтъка, 1 жълтък, 90 г бадеми, 80 г орехи, 50 г безсолен шам фъстък, 300 мл зехтин, ванилия, 16 г бакпулвер, 2 ч. лъж. семена от копър, 1 ч. лъж. масло, 2/3 ч. лъж. морска сол.

Приготвяне: Загрейте фурната на 180°C. Смелете шушулката ванилия, заедно със зърната на фини трохи.

Разбийте с миксер 3 яйца със захарта на пухкава пяна, след това добавете белтъците и разбийте още малко. Добавете 1/4 чаена лъжичка стрита ванилия, семена от копър, залейте със зехтина и разбъркайте.
Смесете брашното с бакпулвера и 1/2 чаена лъжичка сол, след това го добавете към яйчната смес и разбъркайте всичко. Накълцайте орехите на едри парчета. Добавете всички ядки към тестото и разбъркайте.

Покрийте съда с тестото със стреч фолио и поставете в хладилника за 1 час. От охладеното тесто оформете две плоски и тесни питки с ширина 5–7 см и височина сантиметър и половина. Застелете тава с хартия за печене, намажете я с масло и наредете питките.

Посолете леко жълтъка, залейте с 1 с.лъж. вода, разбъркайте всичко и намажете тестото.

Печете в предварително загрятата фурна за 30 минути, след това леко охладете, нарежете с остър нож на филийки с дебелина 1 см, поставете върху хартия за печене с разреза нагоре и върнете във фурната за 7-10 минути, докато кантучите станат златисти.

Торта Павлова с малини и праскови 

Целувчената смес става по-пухкава, ако при разбиване на белтъците добавите фина захар, а не пудра захар. За целувките можете да използвате и екстракт от ванилия, прибавете плодове, които са подходящи за сезона.

Продукти: За целувките: 6 белтъка, 220 г фина кристална захар, 2 ч. лъж. ванилия, 2 ч. лъж. бял винен оцет, 1 ч. лъж. царевично брашно.

За крема: 400 г маскарпоне, 200 мл готварска сметана, 1 ч. лъж. пудра захар.

Още: 2 праскови, 2 шепи малини, 3 клонки босилек, 1/2 ч. лъж. пудра захар.

Приготвяне: Загрейте фурната на 100°C.

Разбийте белтъците в кухненски робот на твърда пяна. Смесете захарта с нишестето и без да спирате да разбивате белтъците, сипете сместа на малки порции в купата на кухненския робот. Прибавете и ванилията и винения оцет към белтъците и разбийте още няколко минути.

Застелете тава с хартия за печене, върху хартията очертайте кръг (може и с чиния) и в него разпределете разбитите белтъци - краищата може да останат неравни, а горната част заравнете максимално. Печете в предварително загрятата фурна за час, след което изключете фурната и оставете целувчения блат в нея за още час.

Нарежете прасковите на тънки филийки, отстранете костилките, поръсете с 1/2 чаена лъжичка пудра захар и отгоре наредете половината малини.

Листата босилек се нарязват на ситно и се поръсват върху прасковите и малините.

Пригответе крема: Леко разбийте сметаната, добавете останалата пудра захар и продължете да разбивате до получаване на пухкава въздушна маса, след което на части добавете разбитата сметана към маскарпонето, като разбърквате всеки път.

Прехвърлете охладения белтъчен блат в чиния, залейте с масления крем и отгоре наредете прасковите и малините и украсете с останалите малини.

Лимонови сладки с царевично брашно 

Добавете толкова мляко, колкото поеме тестото. Много е добре тестото да се завие в стреч и да се остави да престои половин час в хладилника. Готовите сладки може да се поръсят с пудра захар.

Продукти: 100 г брашно, 60 г царевично брашно, 100 г пудра захар, голям лимон, 1 яйце, 1 жълтък, 50 мл прясно мляко, 10 г бакпулвер, 1/4 ч. лъж. Куркума, 1/4 ч. лъж. морска сол.

Приготвяне: Загрейте фурната на 190°C. Настържете лимоновата кора на ситно ренде. Смесете пшеничното и царевичното брашно с бакпулвера, куркумата и солта, пресейте всичко през сито. Добавете лимоновата кора, пудрата захар, яйцето и жълтъка, сипете млякото и омесете тестото.
Оформете тестото на малки питки и ги поставете в тава, покрита с хартия за печене.
Печете бисквитките в предварително загрята фурна за 10 минути.