Дългият уикенд е чудесна възможност да се срещнете с близки и приятели и да си прекарате добре. Или може би, напротив, защото не бързате за никъде, можете да се поглезите, заедно с любимия човек.

Пица „4 сирена" 

Направете си филмов маратон с домашна пица! Експериментирайте с пълнежа и изберете нещо, което да е по вкуса на всеки.

Какъвто и пълнеж да изберете, тестото с маргарин се получава златисто и ефирно. Основното е да използвате продукт, предназначен специално за печене. Това ще направи блата пластичен и ще имате пица с тънка, хрупкава коричка.

Продукти: За тестото: 350 г брашно, 150 г кисело мляко, 100 г маргарин, 1 яйце, ½ ч. лъж. сода, щипка захар, щипка сол.

За пълнежа: 100 г моцарела за пица, 100 г полутвърдо сирене, 100 г меко козе сирене, 100 г сирене горгонзола.

Приготвяне: Разтопете маргарина предварително. Добавете яйцето и киселото мляко (със стайна температура). Прибавете содата бикарбонат и по щипка захар и сол. Всичко се разбърква добре.

Брашното се пресява и се добавя на части към течните съставки. Омесете тестото, трябва да се получи гъсто и еластично. Покрийте с кърпа и оставете за 30 минути. Разделете тестото на 2 части. Всяка омесете добре и разточете на тънък пласт. Прехвърлете в намазнена тава за печене.

Моцарелата и полутвърдото сирене се настъргват. Козето сирене се нарязва на ситно, а горгонзолата - на кубчета. Разпределете равномерно върху повърхността. Загрейте фурната на 190°C, поставете пицата в нея и печете 20-25 минути.

Желиран пай с горски плодове 

Този сладък десерт ще бъде идеалният завършек на празничната закуска. Могат да се използват както пресни плодове, така и замразени (те трябва да се оставят да се размразят). Опитайте различни комбинации от пълнежи!

Продукти: За тестото: 350 г брашно, 100 г маргарин, 80 г захар, 2 яйца, 1 ч. лъж. бакпулвер.

За пълнене: 200 г горски плодове (ягоди, малини, боровинки), 200 г сметана, 2 яйца, 50 г захар.

Приготвяне: Разбийте яйцата в дълбока купа, добавете захарта и отново разбийте. Сипете разтопения маргарин и разбъркайте. Към течните съставки внимателно добавете пресятото брашно и бакпулвера и омесете еластично тесто. Оформете на топка, покрийте с фолио и оставете в хладилника за 30 минути.

През това време пригответе плънката. Смесете яйцата, захарта и заквасената сметана и разбийте добре до гъста и еднородна смес.

Извадете тестото. Разстелете го с ръце и го прехвърлете в подготвената тава. Оформете основата и бордовете и разпределете подготвените плодове. Добавете сметановата смес.

Печете пая във фурната на 190°C за около 35-40 минути. Охладете и сервирайте.

Мъфини с лимон и мак 

Тези малки кексчета ще създадат празнично настроение още от самото начало на деня.

Ако искате кексчетата да се надигнат равномерно, трябва да се съобразите с няколко особености. Формите не се пълнят напълно, за да има място за печене. Трябва да поставите тавичката в предварително загрята фурна, но температурата не трябва да надвишава 160°C, в противен случай горещият въздух първо ще се запечата вътре в кексчетата, а след това ще ги „разкъса".

Продукти: 190 г маргарин, 180 г захар, 160 г брашно, лимон, 2 яйца, 1 суп. лъж. маково семе, 1 ч. лъж. бакпулвер.

Приготвяне: Залейте мака с 3 суп. лъж. гореща вода и оставете за 15 минути, след което изплакнете и отцедете. Мекия маргарин и захарта поставете в дълбока купа и разбийте до пухкава смес. Добавете лимоновата кора и сока и разбийте отново. Прибавете яйцата едно по едно и всеки път сместа се разбърква добре със силиконова шпатула. Пресейте брашното и бакпулвера към течните съставки, добавете маковото семе и разбъркайте добре.

Разпределете сместа във формичките и печете във фурната за 30 минути на 160°C. Готовността може да се провери с дървено шишче.

Затворен пай 

Ако планирате да съберете цялото семейство на празничната трапеза, това лакомство ще стане нейната централна част. Ако искате, можете да подготвите плънката предварително, а самия пай да направите в деня на срещата.

Продукти: За тестото: 400 г брашно, 100 мл прясно мляко, 180 г маргарин, 2 яйца, 2 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч. лъж. сол, 2 суп. лъж. захар.

За пълнежа: 600 г пилешко филе, 3 картофа, глава лук, 100 г гъби, 100 г извара, 2 суп. лъж. горчица, сол на вкус.

Приготвяне: Оставете пилешкото филе да се готви около 30 минути, докато правите тестото за пая. Отделете жълтъците от белтъците и изсипете първите в дълбока купа. Добавете захар и сол и разбъркайте добре. След това прибавете мекия маргарин и разбъркайте. Загрейте прясното мляко, добавете го към сместа и отново разбийте на ръка до гладкост.
Смесете брашното с бакпулвера и пресейте.

Внимателно, добавяйки го към останалите съставки, омесете еластично тесто. Оставете го в хладилника за 30 минути, докато приготвяте плънката. Нарежете гъбите и лука и ги запържете до златистокафяво. Картофите се настъргват, добавят се към гъбите и се задушават. Готовото пилешко филе нарежете на ситно. Смесете всички съставки в дълбока купа, добавете извара, горчица и сол. Разбъркайте.
Извадете тестото и го разделете на две неравни части. Разточете по-голяма част с точилка върху набрашнена повърхност и прехвърлете в подготвената тава за печене. Разпределете плънката. Разточете втората част от тестото и покрийте отгоре, като притиснете плътно страните. Направете дупки за излизане на парата.

По желание чукнете яйцето и намажете отгоре за златиста коричка. Поставете във фурната за 45 минути на 190°C.

Обърната торта с ананас 

Дългите уикенди са предназначени да прекарате удобно със семейството си, да гледате любимия си филм и, разбира се, да се почерпите с ароматна торта. Въздушният пандишпан крие няколко тайни. Първо, яйцата трябва да са на стайна температура, тогава те ще по-добре ще се разбият. Второ, трябва да разбивате сместа постепенно.
Пандишпанът, приготвен с маргарин, дори не е необходимо да се напоява. Така или иначе буквално се топи в устата. В този случай сладкишът ще се надигне равномерно и няма да се разпадне след охлаждане.

Продукти: 9 кръгчета консервирани ананаси, 250 г брашно, 210 г маргарин, 4 яйца, 150 г захар, 50 мл портокалов сок, 1 ч. лъж. бакпулвер.

Приготвяне: В дълбока купа смесете яйцата и захарта, разбийте до побеляване. Сипете портокаловия сок, добавете 200 г разтопен маргарин и отново разбъркайте добре до гладкост. Прибавете брашното и бакпулвера в течната смес, омесете тестото, консистенцията ще бъде като гъста сметана.

Постелете кръгла тава с диаметър 24 см. с хартия, намажете с маргарин и наредете на дъното кръгчета ананас. Изсипете тестото върху плодовете и печете 40 минути на 180 градуса.

Киш с броколи, гъби и бекон 

Кишът е не само засищащо и елегантно ястие, но и поле за експерименти. Можете да използвате всякакви продукти за него – обърнете внимание към предпочитанията на вашите близки. Днес ви предлагаме универсален пълнеж, който ще се хареса на всеки.

Продукти: За тестото: 250 г брашно, 120 г маргарин, яйце.

За пълнежа: 150 г броколи, 150 г гъби, 150 г сметана 20%, 100 г бекон, 100 г твърдо сирене, глава лук, 2 яйца, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Първо пригответе тестото. За да направите това, настържете студения маргарин в дълбока купа. Пресейте брашното там и разбъркайте с ръце. Яйцето се разбива на пяна. Обединете всички продукти и омесете тестото. Трябва да се получи гъсто и еластично тесто. Оформете на топка, увийте във фолио и поставете в хладилника за 30 минути.

През това време пригответе пълнежа. Загрейте фурната предварително на 180°C. Нарежете бекона на кубчета и го запържете. Поставете върху салфетка, за да отнемете излишната мазнина. В същия тиган запържете лука, след това добавете гъбите и задушавайте, докато течността се изпари напълно. Сварете броколите в гореща подсолена вода за 4 минути. В отделна купа разбийте яйцата със сметаната. Добавете настърган кашкавал и подправки на вкус.

Извадете тестото от хладилника и го омесете с ръце. Поставете в тава и направете кори за киш. Отгоре разпределете запържените съставки, добавете броколите, а след това залейте с яйчената смес.
Печете до готовност, около 30-35 минути.

Домашни сладки с извара и сладко от кайсии 

Дори малките готвачи могат да приготвят това лакомство. Те с удоволствие ще омесят тестото, ще изрежат формичките и ще ги напълнят със сладък пълнеж. И за да сте сигурни, че десертът ще е успешен, достатъчно е да знаете едно нещо. Тайната на ронливата пясъчна основа е, че съдържа най-малко 70% мазнини.

Продукти: За тестото: 400 г брашно, 180 г маргарин, 100 г захар, 3 жълтъка, щипка сол.
За пълнежа: 400 г извара, 60 г сладко от кайсии, 50 г нишесте, 50 г сметана, 2 яйчни белтъка, ½ ч. лъж. сол.

За намазване: белтък.

Приготвяне: Охладеният маргарин се настъргва. Добавете захарта, солта, жълтъците и разбъркайте с бъркалка. Пресейте брашното и бързо омесете тестото. Трябва да се събере на бучка, но може да залепне по ръцете ви, това е нормално. Увийте тестото във фолио и охладете за 40 минути.

За пълнежа смесете изварата със сладкото от кайсии, нишестето, заквасената сметана, белтъците и солта. Разбийте всичко с помощта на потапящ се блендер до хомогенна смес.

Поръсете работния плот с брашно и разточете тестото върху него. Дебелината на кората трябва да бъде 3 мм. Изрежете кръгчета с диаметър 10-12 см. Поставете от плънката върху половината от всяко парче и го прихлупете с другата половина от тестото. Намажете отгоре с леко разбит белтък и печете на 180 градуса за 20 минути.