Пилешкият черен дроб не е просто достъпен страничен продукт, от който лесно можете да приготвите празнични закуски и дори да завършите основните ястия. Той е ценен източник на желязо, витамини и минерали, необходими за здравето на целия организъм.

Какви са ползите от пилешкия дроб? 100 г продукт съдържа 90% от дневната нужда от желязо, витамини А, Е, С, витамини от група В, калий, магнезий, фосфор, цинк, манган и други елементи. Калоричното съдържание на пилешки черен дроб не надвишава 140 kcal, а на всеки 100 g карантии има 20 g протеин. Добавянето му към вашето меню ще бъде полезно както за тези, които се грижат за балансирана диета, така и за тези, които са на диета.

Солена торта 

Солената торта с моркови и яйца е многопластово предястие, което може да заеме достойно място на празничната трапеза. За приготвянето купете не замразен, а охладен черен дроб, тъй като от него стават по-нежни и вкусни ястия. Размразеното месо отделя повече течност при пържене, което не е нашата цел!

Продукти: За „палачинките": 600 г пилешки черен дроб, 3 яйца, 3 суп. лъж. кисело мляко, 3 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, растително масло на вкус, щипка сол.

За пълнежа: 3 моркова, 3 яйца, 2 глави лук, 250 г кисело мляко, 1 скилидка чесън, растително масло на вкус, сол и смлян черен пипер на вкус, свежи зелени подправки.

Приготвяне: Изплакнете добре пилешкия дроб, отстранете жилите и го разбийте в блендер, заедно с яйцата, киселото мляко, пълнозърнестото брашно и щипка сол. От получената смес изпечете тънки палачинки в добре загрят и намазнен тиган.

Пригответе пълнежа. Запържете настърганите моркови и нарязания на кубчета лук в олио, посолете и поръсете с черен пипер. Сварете яйцата, разделете ги на белтъци и жълтъци и ги настържете по отделно. Смачкайте чесъна и го прибавете към киселото мляко.

Намажете палачинката с кисело мляко, върху нея разпределете моркови и лук и настърган белтък. Покрийте със следващата „кора" и отново намажете с плънката. Най-горният блат се намазва с кисело мляко и се поръсва с жълтъци.

Можете да украсите ястието с наситнени зелени подправки - ще се получи не само вкусно, но и красиво!

Пастет 

Пастет от пилешки черен дроб, нежен и много апетитен. Идеално предястие за закуска или бюфет.

Продукти: 450 г пилешки черен дроб, 130 г масло, 30 г сметана 20%, глава лук, 3 суп. лъж. коняк, щипка смляно индийско орехче, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Накълцайте лука. Разтопете 15 г масло в тиган и в него запържете лука до прозрачност. Добавете готовия черен дроб, сол, черен пипер и индийско орехче. Разбъркайте и оставете да къкри, като разбърквате от време на време, за 7 минути. Залейте с коняка и продължете да задушавате дробчетата, за да се изпари алкохолът. Прехвърлете готовия дроб в блендер, добавете 85 г масло и сметаната. Смелете до гладкост. Прехвърлете пастета във формата. Разтопете останалото масло и го залейте върху пастета. Поставете закуската в хладилника.

Когато пастетът се охлади напълно, го поднесете с ароматен хляб, зърнени хлебчета, препечен хляб или хрупкави хлебчета.

С лук на тиган 

Пържените пилешки дробчета с лук е друго лесно ежедневно ястие. Основното е да го приготвите правилно, така че черният дроб да остане мек и сочен. За да направите това, трябва предварително да се накисва за 20 минути в студена вода, за да омекне и да подобри вкуса. Разбира се, първо почистете старателно от жили и ципи.

Продукти: 500 г пилешки черен дроб, 2 глави лук, 2 суп. лъж. растително масло, 2 суп. лъж. брашно, 1 ч. лъж. масло, 1/2 ч. лъж. захар, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Пригответе дробчетата, нарежете ги и оваляйте в брашно. Загрейте в тиган 1 суп. лъж. олио и запържете дробчетата за 5 минути от всяка страна. Разпределете дреболиите на порции, за златиста коричка можете да увеличите котлона за кратко. Намалете котлона и оставете ястието да къкри още няколко минути при непрекъснато бъркане. Посолете накрая на готвенето, за да запазите сочността на месото. (Запомнете рецептата за готвене на дробчетата - средна температура до готовност, силна за коричката и ниска температура накрая за мекота.)

В отделен тиган се разтопява маслото и се прибавя 1 суп. лъж. олио. Добавете наситнения лук, сол и черен пипер. Запържете лука за 5 минути на среден огън при непрекъснато бъркане. Добавете захарта и продължете да готвите, докато лукът стане златист.

Сладкият лук ще придаде на пилешкия дроб специална нежност и мекота на вкуса. Смесете черния дроб и лука и сервирайте.

Топла салата 

Топлата салата с пилешки дробчета, зелен фасул, яйца, чери домати и балсамов дресинг със семена от синап и магданоз е точно това, което ще ви даде нов вкус и ще ви помогне да „оцелеете" до пролетта.

Продукти: Основни: 300 г дробчета, 300 г зелен фасул, 2 яйца, 6 чери домати.

За дресинга: 3 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. балсамов оцет, 1 ч. лъж. горчица на зърна, 1 ч. лъж. лимонов сок, 1/2 ч. лъж. течен мед, стрък магданоз.

Приготвяне: Измитият и почистен черен дроб се нарязва на ситно, поръсва се с черен пипер и сол. Оставете за известно време. Сварете зеления фасул и го оставете да изстине. Запържете пилешките дробчета в растително масло на среден огън. Нека разкрием още една тайна за правилно приготвения черен дроб - той трябва да се подсуши преди пържене, така че влагата да не превърне пърженето в задушаване. Поставете го в тигана на малки порции, в противен случай месото ще пусне сок и ще омекне. А на нас ни трябва коричка! Намалете огъня и продължете да готвите, докато омекне.

Сварете и нарежете яйцата на филийки, а чери доматите разполовете.

Пригответе дресинг със зехтин, балсамов оцет, зърниста горчица, лимонов сок, мед и 1 суп. лъж. ситно нарязан магданоз. Дробчетата се смесват с дресинга, предястието се нарежда върху листа от маруля и се гарнира с резенчета яйце.

С ябълки и лук в тиган 

Задушеният пилешки дроб с ябълки ще се стори екзотичен за мнозина, но опитайте и ще се влюбите в комбинацията от месо и кисели плодове.

Продукти: 500 г пилешки дробчета, 1 зелена ябълка, 1/2 чушка, 1/2 глава лук, 2 стръка зелен лук, 1 суп. лъж. растително масло, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Пилешкият дроб се измива и нарязва на парчета. Запържете в растително масло за 6-7 минути, подправете със сол и черен пипер. През това време нарежете червената чушка и ябълката на филийки, а лука - на полумесеци. Прехвърлете готовия дроб в друг съд и запържете чушката, лука и ябълката в тигана. Добавете черния дроб към задушените зеленчуци и гответе още 15 минути на тих огън. Не забравяйте да разбърквате! Гарнирайте ястието със зелен лук и сервирайте.

В сметана 

Лесно и в същото време много апетитно ястие са пилешки дробчета, пържени с лук и заквасена сметана. Понякога дреболиите се комбинират с гъби, а вместо заквасена сметана се използва готварска сметана.

Продукти: 500 г пилешки дробчета, 400 г заквасена сметана 20%, глава лук, 20 г масло, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Подгответе пилешкия дроб, като по желание го накиснете в прясно мляко за 30 минути. Нарежете на парчета. Нарязаният лук се запържва в маслото. Добавете дроба към лука и продължете да готвите още 8-10 минути. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте. Добавете заквасената сметана, разбъркайте всичко отново и оставете да къкри за 10 минути.

Добавете любимата гарнитура и сервирайте.

В доматено-сметанов сос 

Колкото и сочен да е пърженият пилешки черен дроб, ако го задушите с лук и моркови в доматено-сметанов сос, той ще стане още по-вкусен. Като гарнитура е подходящ сварен ориз или картофено пюре.

Продукти: 500 г пилешки дробчета, 1 морков, глава лук, 2 суп. лъж. доматено пюре, 2 суп. лъж. заквасена сметана, 1 суп. лъж. брашно, 1 ч. лъж. сушени билки, растително масло на вкус, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Пригответе пилешкия дроб, нарежете го на парчета. Нарежете лука на тънки полукръгчета, настържете морковите.

Загрейте растително масло в тиган и запържете дробчетата от всички страни. Добавете лук и моркови, сол, черен пипер и сушени билки. Поръсете с брашно, разбъркайте и оставете да къкри. Прибавете доматеното пюре и заквасената сметана, разбъркайте добре, за да се получи гладък сос. Ако е необходимо, добавете малко вода, за да не е прекалено гъст соса. Задушете черния дроб в соса до готовност, поднесете топъл.

В бекон 

За да не изсъхне дробът по време на готвене и да стане крехък, в рецептата се използва бекон. По желание плънката може да не се соли, тъй като сланината вече е осолена. Ако готвите у дома в тиган или на фурна, използвайте бамбукови шишчета.

Продукти: 500 г пилешки черен дроб, 400 г бекон, подправки на вкус.

Приготвяне: Накиснете бамбуковите шишчета във вода за 30 минути. Така те няма да изгорят или да се запалят. Пригответе пилешкия дроб и го подсушете с домакинска хартия. Наредете ивици бекон върху работния плот. В края на всяка лента поставете парче дроб и го навийте на руло, така че месото да е вътре. Нанижете едно по едно дробчетата на шишчета. Загрейте добре грил тигана и изпържете шишчетата до готовност, като ги обръщате от време на време.

Кюфтета 

Ако нямате време да приготвите сложно ястие с черен дроб, можете да използвате по-прост вариант. Кюфтетата от пилешки дробчета се получават сочни и вкусни и могат да се сервират с различни сосове и гарнитури.

Продукти: 500 г пилешки черен дроб, 600 мл прясно мляко, 1 яйце, 50 г овесени ядки, глава лук, 2 скилидки чесън, подправки за скара на вкус, сол и смлян черен пипер на вкус, растително масло.

Приготвяне: Черният дроб се нарязва на парчета и се залива с 500 мл прясно мляко за 30 минути. Така вкусът на ястието ще се подобри и кюфтетата ще се получат особено нежни.

През това време разбийте 100 мл мляко с яйцето и добавете овесените ядки. Оставете за известно време сместа, за да набъбнат овесените ядки. Смелете черния дроб с месомелачка, смесете с омекнали овесени ядки, ситно нарязан лук и нарязани скилидки чесън. Добавете любимите си подправки и ароматни билки. Сместа се сипва директно с лъжица в сгорещеното олио, като се оформят кюфтенцата. Пържат се от двете страни до златиста коричка.

Не пържете твърде дълго, за да не станат кюфтенцата прекалено сухи. Когато са готови, можете леко да ги задушите на слаб огън при затворен капак - само няколко минути.