Заместителят на млякото е един от ключовите консумативи при отглеждането на телетата. Цената наистина е един от основните фактори, които се вземат предвид при избора на млекозаместител, но също така е необходимо да се обърне внимание на действителния състав на използваното мляко на прах. Как да изберем добър млекозаместител за телета, съветват специалистите на agriland.com.

Добрият млекозаместител трябва да има съдържание на протеини от 20-25%, за да бъде от полза за растежа на телетата. Високата наситеност на протеини, получени от млечни продукти като суроватка или обезмаслено мляко, е от съществено значение.

Добрият заместител на млякото трябва да има по-ниски нива на растителни протеини, например от соя, пшеница или грах, тъй като те са по-трудно смилаеми за телето. Съставките на опаковката на млекозаместителя са изброени в низходящ ред според тяхната концентрация в продукта. Добре е суроватката да бъде в горната част на списъка със съставки, а растителните протеини да са към края на списъка.

Препоръчителното съдържание на мазнини в млякото на прах трябва да варира от 17-20%. Съдържанието на мазнини оказва влияние върху хомогенността на сухото мляко и оказва влияние върху здравето на телетата. Съдържанието на минерали в млякото на прах не трябва да бъде по-голямо от 7,5-8,5%, тъй като по-високите нива на минерали могат да доведат до стомашни разстройства и парене.

Груби фуражи и вода за телетата

Телетата трябва по всяко време да имат достъп до чиста, прясна вода, тъй като тя позволява усвояването на концентратите и грубите фуражи. Също така е важно животните да имат достъп до пресни концентрати с висока хранителна стойност и достатъчно съдържание на протеини, в идеалния случай 18% или повече. Когато трябва да избирате, по възможност давайте слама вместо сено, тъй като при повишена консумация на сено може да се намали приемът на концентрат, което води до лошо развитие на търбуха и издува коремчетата на телетата.

Преди отбиване на сукалчетата

Преди сукалчетата да бъдат отбити, те трябва да са привикнали да приемат приблизително по 2 кг концентрати на глава на ден, за да се намали рискът от неуспехи след отбиването на млякото. Телетата трябва да бъдат отбити постепенно в продължение на няколко дни, като първоначално се адаптират от хранене два пъти на ден към еднократно хранене и след това се отбиват напълно.

След като телетата бъдат напълно отбити, необходимо е да продължите да ги храните с 18% концентрирана дажба, докато се адаптират напълно към консумацията на груб фураж. Всички останали фактори трябва да се поддържат постоянни след отбиването, за да се сведе до минимум стресът за животните.

Подгответе фермата за пристигане

на новото поколение телета

Пиковият сезон за отелване вече е настъпил в много ферми. Когато телетата пристигнат, работата във фермата се увеличава многократно, затова именно сега е добър момент за производителите на говеждо месо, които обмислят закупуването на телета тази пролет, да се подготвят за посрещането на новите телета.

Преди да купите новите попълнения в стадото, направете си списък на нещата, които ще са необходими, когато те дойдат. Най-важни сред тези неща са: млекозаместител за телета; груб фураж с 18% съдържание на протеин; запаси от слама, адекватни на продължителността на отглеждане; хранилки за телета; нови биберони; кофи; четки; везни; пистолети за ваксини; нови игли и спринцовки; електролити; стомашна сонда; стерилизиращ агент; нагряваща лампа; платна за предпазване на телетата от студ.

Препоръчително е боксовете да бъдат предварително подготвени преди пристигането на телетата – да се измият, да се оставят да изсъхнат добре, да се дезинфекцират и варосат. Проверете дали поилките не пропускат вода, която може да допринесе за разпространение на болести.

Добре е поилките и хранилките да бъдат разположени далеч от зоните със слама в боксовете на телетата. Също така всяко течение, което става в навесите, трябва да бъде елиминирано, защото дори слабият полъх може да разболее младото теле. Над нивото на прасеца на животното не бива да става течение.

Следете за признаци на изместен

абомазум при кравите

Изместеният абомазум не е необичайно явление през сезона на отелване в млечните ферми и се проявява със симптоми подобни на кетоза. Обикновено се наблюдава през първите четири седмици след отелването, като точната причина не е известна, но отелването е рисков фактор. В 90% от случаите абомазумът се измества наляво от нормалното си положение и се заклещва между търбуха и коремната стена.

Превенция

При бременност разширяващата се матка измества абомазума и след като кравата се отели, той е свободен да се върне обратно в нормалното си положение, но не винаги се получава така. Това, което фермерите могат да направят е да гарантират, че на животните се дава висококачествена храна, за да се осигури достатъчно запълване на търбуха. Също така е добре да се уверите, че кравата има добро телесно състояние, да осигурите достатъчно пространство за фуражите и бавно да увеличавате концентратите след отелване.

Изместен абомазум

Добре е да наблюдавате внимателно кравите, така че възможно най-рано да забележите симптомите на изместен абомазум, които са подобни на кетоза – кравите спират да се хранят, изпадат в депресия и млечността им спада. Симптомите при крава с дясно изместен абомазум могат да бъдат по-тежки, като например колики, повишена сърдечна честота, оскъдни изпражнения и диария.

Намаляването на млечния добив и липсата на апетит са първите признаци за наличието на проблема. В някои ферми вече има системи за наблюдение на добива на мляко, така че част от симптомите би трябвало да са лесни за откриване. В много ферми обаче тази технология не е налице и вместо това ще трябва да обръщате голямо внимание на храненето на кравите. Кравите със симптоми трябва да бъдат прегледани от ветеринар, за да се определи дали причината е кетоза или изместване на абомазума.