Заквасеното овче кисело мляко се отцежда от по-рехаво платно или тензух в продължение на 8-10 часа. След това го слагате в гърне и го съхранявате на хладно и проветриво място.

Ако сложите гърнето с изцеденото кисело мляко за

няколко часа в леко затоплена фурна,

то става още по-вкусно и гъсто и може да се реже с нож.

Какво да приготвите от изцеденото мляко
1) Ако го разредите с малко вода, ще получите обичаната чудесна напитка айрян – пие се целогодишно, а през лятото може може да го пиете с мед.
2) Изцеденото мляко може да прибавите към рядка брашнена каша с една супена лъжица прясно краве мляко и ще получите вкусно млечно ястие.
3) Ако разбиете част от цеденото мляко и прибавите на ситно краставица, малко копър, олио или счукан чесън, ще получите вкусно предястие