Съхраняват се само подходящи сортове
Бялото главесто зеле е източник от полезни витамини и микроелементи, които са особено важни през зимата. За да се гарантира, че главите ще останат свежи около шест месеца, трябва да се спазват определени условия за съхранение.
Зелето може да се маринова или консервира за зимно съхранение, но пресните зелеви листа са по-вкусни и по-здравословни. Не всички сортове обаче са подходящи за съхранение.
За дълго съхранение
Главите от сортове зеле, които се съхраняват добре, обикновено са по-малко сочни и съдържат много фибри. Листата имат множество жилави жилки.
Зелето трябва да се отглежда в леки до средни почви. А фосфорните и калиевите торове да се прилагат своевременно, но бъдете внимателни с азота: твърде много от този елемент намалява срока на годност на зелето.
Внимание! По време на дъждовна есен зелевите глави трябва да се предпазват, в противен случай те ще се напукат и няма да се съхраняват добре.
Прибиране
Твърде ранното прибиране може да доведе до увяхване на зелето, докато твърде късното - до напукване на главите. Ето защо е важно точно да се определи кога е най-подходящо.
Дневните температури трябва да бъдат между 3-8°C, а нощните между 0 и -3°C. Най-добре е зелето да се бере в сухо време, като винаги да се използва остър нож. Оставете 2-3 см от стъблото и два външни листа от главата (те ще предпазят зелката от болести и механични повреди).
Важно!
Неразвитите, неузрели, напукани, болни, повредени или измръзнали глави зеле са неподходящи за съхранение.
Преди съхранение зелето трябва да се суши 24 часа в топло, добре проветриво място или на открито под навес.
Къде се държи
Зеле може да се съхранява на различни места. Основното е да се спазват определени условия за съхранение. Идеалната температура е между -1 и 2°C, с влажност 85-95%. Важно е да се проветрява поне веднъж месечно, за да се предотврати развитието на гъбични заболявания.
Препоръка: Преди да съхранявате зеле, поръсете главите с тебешир или гасена вар. Това ще помогне за предотвратяване на развитието на инфекции.
В изба или мазе
0 Най-простият и следователно много популярен метод е да се съхранява зеле в картонени кутии. Главите се поставят на един слой, като се внимава те да не се допират една до друга.
0 Зелето може да се държи и в изба на рафтове (стелажи) с ширина поне 20 см и височина около 30 см. Увийте всяка глава в хартия или стреч фолио (на няколко слоя) и я поставете със стъблото нагоре.
0 Ако сте оставили дълги стъбла (поне 8 см) при прибирането на зелето, можете да съхранявате главите в кутия с 20 см слой сух пясък. Просто поставете зелето със стъблото надолу в кутията.
0 Може да окачете главите от тавана за стъблата със здраво въже. Уверете се, че зеленчуците не се допират един до друг (за по-добра вентилация).
У дома
За да запазите бялото зеле свежо възможно най-дълго, не е необходимо да търсите специално помещение за съхранение. Можете да организирате съхранение в апартамента си.
Ако имате достатъчно голям балкон, можете да поставите дървена кутия, изолирана с пяна, и да съхранявате зелето там, като увиете всяка глава във фолио или хартия.
В хладилник
Увийте плътно всяка глава във фолио и я поставете в отделението за зеленчуци, като настроите температурата на най-ниската степен. Проверявайте зеленчуците редовно, за де не се образува конденз.
Препоръка: През зимата не забравяйте редовно да проверявате мястото за съхранение и да изхвърляте всички глави, които показват очевидни признаци на увреждане. Дори и да създадете подходящи условия за зелето, то може да се разболее по време на съхранение.
Коментари