Навремето, когато активно се изкупуваше коприна от буби, хранени с черничеви листа, много семейства от Северозапада (където имаше развито бубарство) и не само, припечелваха добри допълнителни средства от този селскостопански занаят. В последните години интересът към този бизнес расте.

Ако някой от вас има интерес да го започне, добре е да се запознае със следните инструкции. Но ви съветваме преди да започнете начинанието, да се свържете с изкупвач, за да гарантирате, че трудът ви ще бъде оценен.

Копринените буби се хранят само и единствено от листата на черничевото дърво, а неговият плод пък принадлежи към групата „супер храни". Копринените буби се отглеждат в периода май-октомври. Фабриката в село Игнатово има интерес да изкупува пашкули от семейства от района.

Подготовка

  • Бубарникът трябва да е отдалечен от сметище/торище, складове за синтетични торове или препарати, както и от предприятия, отделящи токсични вещества.
  • Дезинфекция на помещенията в бубарника се извършва с формалин най-малко 5 дни преди началото на бубохраненето. Важно! Преди извършването на химическа дезинфекция помещенията и инвентарът се измиват с топла вода и перилен препарат, старателно се почистват и след това се поставят за 2-3 дни на слънце.

Дезинфекцират се помещенията за бубохранене, както и местата за съхранение на черничевия лист и площадката/ помещението за подготовка на храната.

За помещение от 100 кв. м. (8 х 4 м, при височина 3,2 м) се смесва 1,5 л формалин с 2,5 л вода, като разтворът се налива в метална тенджера и се поставя върху котлон и за около 6 ч се изпарява.

  • С хлорна вар, в концентрация 5%: 500 гр се разтварят в 9,5 л вода. Престоява 24 часа в хладно помещение, след което течността се прецежда и използва за дезинфекция - на 1 кв. м площ се разпръсква по 0,4–0,6 литра. Вратите и прозорците се затварят веднага след разпръскването и остават така поне за час. След изсъхване и проветряване помещенията могат да се използват веднага за бубохранене.

Пред входовете на помещенията за отглеждане на буби се поставят изтривалки, напоени с дезинфектант от 5% хлорна вар и 40% натриев хипохлорит.

Съдовете за бране на черничеви листа се дезинфекцират периодично също с 5% разтвор хлорна вар и 40% натриев хипохлорит и не се използват за други цели.

Отглеждане

Хранителна площ: През първите 3 възрасти бубите могат да се отглеждат в кутии или сандъчета, а в последните 2 възрасти върху етажерки с рамки.

В зависимост от възрастта им, температурата, влажността и хранителната площ варират.

  • Първа възраст се нуждае от: температура 26–27 градуса, 85–90% влажност, и хранителна площ за 1 кутийка семе – от 0,2 кв. м в началото до 0,8 кв. м в края.
  • Втора възраст: също 26–27 градуса и 85–90% влажност, 1 кв. м площ за 1 кутийка семе в началото и 2 кв. м в края.
  • Трета: 25-26 градуса, 80-85% влажност, 3 кв. м площ за 1 кутийка семе в началото и 5-6 кв. м в края.
  • Четвърта: температурата намалява до 23-24 градуса, 75-80% влажност, от 8 кв. м в началото до 10 кв. м площ за 1 кутийка семе в края.
  • Пета: 22-23 градуса, 70-75% влажност, в началото - 12-15 кв. м за 1 кутийка семе, до 22-25 кв. м в края.

Влажността се намалява, като се затоплят и проветряват помещенията, или като се постави негасена вар или препечена готварска сол на няколко места в бубарника.

Необходимо е проветряване на всеки 25-30 мин. през вратите и прозорците. Важно! Да не се допуска течение или застояване на замърсен въздух, който води до развитие на болести.

Светлината в помещенията е желателно да е слаба за по-добро развитие на бубите, като ако е нужно, се поставя хартия на прозорците.

Хранене

За изхранването на 1 кутийка буби (до 20 000 жизнени яйца) са нужни 350–480 кг листа от черница без леторасли и клонки. Черничевите листа се съхраняват в затъмнени избени помещения при 18 до 20 С температура. При пролетното бубохранене през първите възрасти бубите се хранят само с млади листа.

Непосредствено преди сън и след събуждането им, бубите трябва да се хранят с по-малки количества черничев лист. Най-усилено се хранят в средата на всяка възраст.

Задължително преди хранене на бубите е да измиете ръцете си със сапун!

Брой на хранения (за едно денонощие) и минимално количество храна за 1 кутийка буби:

I възраст – 2-3 хранения за 24 часа по 2 кг листа от черница;

II – 2-3 хранения, 7 кг листа;

III – 3 хранения, 21 кг листа;

IV – 3 хранения, 85 кг;

V – 2-3 хранения, 350 кг листа.

Натрупаните отпадъци от постелята (екскременти, листни остатъци, кожа и др.) се почистват след всеки сън, като преди това бубите се вдигат с помощта на перфорирана хартия. При липса на перфорирана хартия бубите могат да се вдигнат и с помощта на черничеви леторасли, които се поставят върху тях.

Болните и умрели буби се събират по няколко пъти на ден и се поставят в съд с 10% разтвор на хлорна вар или 80% натриев хипохлорит. При поява на заболяване е желателно постелята да се сменя по-често. През последните две възрасти бубите и постелята трябва да се прашат ежедневно с помощта на сито със смес от 9 части хидрана и 1 част хлорна вар.

Обиране на суровите пашкули

То се извършва на осмия до десетия ден от масовото покачване на бубите на храстите, когато какавидата е твърда и шоколадово кафява. Преди обирането на пашкулите от храстите се отделят умрелите буби и черен шкарт (негодно качество). След сортиране суровите пашкули се поставят в твърд амбалаж (щайги) и се транспортират до пункта за изкупуване.

Сортиране

Първо качество – еднакво по форма, цвят и структура пашкули, като е допустимо отклонение до 10% от второ качество.

Второ качество – пашкули, които по плътност, форма, цвят, големите и повърхностни дефекти се отклоняват слабо от първо качество. Допускат се до 5% пашкули от трето качество.

Трето – тънкостенни пашкули, сдвоени пашкули, с черни вътрешни или външни петна, ръждиви на цвят, глухи, пашкули с незавити или със слаби върхове, безформени, заболели – мускардинени, меки пашкули, хвъркалки.

Продукти:

Сурова коприната за текстилната индустрия е основният, но не единствен краен продукт от това производство. Суровата коприна е изключително чист, естествен продукт, който се използва в много индустрии по света от векове. Другите продукти включват: протеинов прах от какавиди, който се използва за фураж на животни и риби; серицин – много ценен продукт за козметичната и медицинската индустрия; биомаса, готова за използване в енергийния сектор и други.

Технологиите в областта на медицината широко развиват употребата на коприната и продуктите от буби. Копринените протеини са най-силните естествени протеини, известни досега. Чрез тях те създават оптични импланти като помощно средство при отстраняване на тумори, изкуствена роговица на окото или друг вид операция.

Копринените протеини също така удължават срока на годност на лекарството L-Dopa, който се използва за лечение на болестта на Паркинсон. Изследователите са открили, че ако L-Dopa се произвежда заедно с протеинова матрица от фибрин, тя е валидна дори след 10 дни.

Биосъвместимите копринени влакна се използват активно в операции. Учените дори се опитват да развият кръвоносни съдове и сърдечни клапи, използвайки тези влакна. Коприната е изключително удобна за работа и залепване, а възлите са добре характеризирани.

Биосензорни и биодетекторни копринени импланти, поставени под мускулните влакна имат способността да възстановяват тъканите.

Любопитно

Малцина знаят, че базираният във Враца Институт по бубарство е единственият в Европа, който държи генофонда на бубарството. Именно на него дължим доброто си място на световно равнище в производството на коприна. В момента сектор бубарство не получава държавна помощ, въпреки че производителите в Румъния и Гърция получават по 133 евро на кутийка бубено семе, което се равнява на около 20-30 кг копринен пашкул.