Обичате ли брюкселско зеле? Ако не, тогава може би все още не сте попаднали на рецепта, която да разкрие целия му вкус. Този зеленчук върви хармонично с много храни. От него можете да приготвите всичко, което сърцето ви желае - салати, гарнитури, супи, основни ястия и дори печива. Събрахме за вас интересни рецепти за приготвяне на брюкселско зеле, които ще оживят зимното ви меню.
Печено
Как се пече брюкселско зеле? Първо трябва да премахнете горните твърди листа от малките глави зеле и да отрежете стъблата, в противен случай ястието може да нагарча. За да станат хрупкави, по-добре е да поставите съцветията в горещо масло. Трябва обаче да внимавате, тъй като горещата мазнина може да пръсне. Ако не искате да експериментирате, просто разстелете зелето в тава за печене и го сложете във фурната.
Продукти: 500 г брюкселско зеле, 4 суп. лъж. растително масло, 2 суп. лъж. балсамов оцет, 1 суп. лъж. мед, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Измийте зелето с вода и попийте със салфетка, за да отстраните излишната влага. Отстранете горните листа и дръжките. Разполовете зелките и ги поставете в дълбока купа. Добавете балсамов оцет, мед, сол и черен пипер, разбъркайте добре и оставете за 10-15 минути.
Загрейте фурната на 180°C, сипете олио в тава за печене и я поставете във фурната за 3 минути. В затоплената тава внимателно наредете зелето с разреза надолу. Бъдете внимателни, защото маслото може да пръсне. Печете зелето за 25-30 минути.
Със сос бешамел
Брюкселското зеле със сос бешамел е невероятно вкусно. Преди да сложите зелето във фурната, трябва да го бланширате във вряща вода за 4-5 минути.
Продукти: Основни: 350 брюкселско зеле, 70 г кашкавал.
За соса бешамел: 250 мл прясно мляко, 30 г масло, 30 г брашно, щипка смляно индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Поставете брюкселското зеле във вряща вода за 5 минути. Отцедете съцветията в гевгир. За да запази свежия си вид изплакнете с ледена вода или поставете върху лед.
Разтопете маслото в тенджера с дебело дъно. Добавете брашното и разбъркайте старателно, за да няма бучки. Към тази смес постепенно добавете млякото. Сосът трябва да се бърка непрекъснато. Добавете индийско орехче, сол, черен пипер и оставете да къкри, докато се сгъсти.
Сложете зелето в тавичка, намазана с масло. Залейте със соса, поръсете с настърган кашкавал и запечете във фурната на 200°C за 12–15 минути.
Кюфтета в доматен сос
Много удобно е за соса да използвате вече пасирани домати. Ако нямате под ръка, можете да го приготвите от пресни домати. Попарете ги с вряща вода и внимателно ги обелете. След това се режат произволно и се задушават в тиган. Друг вариант е да смесите доматено пюре с вода.
Ястието може да бъде както печено, така и задушено.
Продукти: 400 г кайма, 300 г брюкселско зеле, 250 г пасирани домати, глава лук, морков, чушка, 2 щипки сухи подправки, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Посолете и поръсете с черен пипер каймата, оформете кюфтета с големината на топче за пинг-понг. Бланширайте брюкселското зеле във вряща вода за 5 минути. Лукът се нарязва на малки кубчета, а морковите - на лентички. Запържете в олио, докато лукът стане прозрачен. Чушката се нарязва произволно и се добавя към зеленчуците в тигана. Задушете всичко заедно за 2-3 минути. Добавете кюфтетата и ги запържете до златиста коричка. Прибавете зелето, пасираните домати, сухите билки, сол и черен пипер.
Печете кюфтетата с брюкселско зеле във фурната за 30–40 минути на 180°C.
Топла салата
Цветна топла салата с кус-кус, гъби и моркови е идеалното допълнение към зимното меню. Сервирайте топла, поръсена с пресни подправки.
Продукти: 200 г брюкселско зеле, 150 г кус-кус, 150 г гъби, морков, 20 г масло, 3 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Залейте кус-куса с 300 мл вряла вода, добавете щипка сол, покрийте с капак и оставете поне за 15 минути. Сварете брюкселското зеле в гореща вода за 10 минути и го отцедете гевгир. Нарежете гъбите на филийки, а морковите - на шайби. Разтопете маслото, запържете в него гъбите, след като се изпари течността, добавете морковите. Задушете всичко заедно за около 5 минути. Смесете готовия кус-кус и сварено брюкселско зеле със запържени гъби и моркови. Овкусете салатата със смес от зехтин и лимонов сок, гарнирайте и сервирайте.
Пиле в сос от сирена
Това ястие може да се приготви в различни последователности. Предлагаме да запържите всяка от основните съставки поотделно и след това да ги задушите заедно. Все пак можете първо да приготвите пилето, след това да направите соса и накрая да добавите зелето. Не се страхувайте да комбинирате различни сирена. Например, можете да използвате няколко кубчета синьо сирене, за да добавите пикантен вкус.
Продукти: Основни: 300 г пилешко филе, 300 г брюкселско зеле, 1 суп. лъж. растително масло, по 2 ч. лъж. червен пипер, сушен чесън, сол и смлян черен пипер, 1 ч. лъж. лимонов сок.
За соса: 150 мл прясно мляко, 100 г топено сирене, 20 г масло, 2 ч. лъж. брашно.
Приготвяне: Смесете червения пипер, сух чесън, сол и смлян черен пипер. С получената смес намажете филетата и оставете за 30 минути. Брюкселското зеле се разполовява и се слага в подсолена гореща вода, добавя се лимонов сок и се вари 7 минути. Когато са готови, отцедете главите в гевгир.
Запържете пилешкото филе в растително масло до златистокафяво. Извадете месото от тигана. В същия тиган запържете половинките брюкселско зеле за 5-7 минути. Прехвърлете зелето в купа.
В тигана разтопете маслото, добавете брашното и разбъркайте. Важно е да няма бучки. Постепенно налейте топло мляко, като не забравяте да бъркате непрекъснато. Добавете топеното сирене и изчакайте соса да се сгъсти. Върнете пилето и брюкселското зеле в соса и оставете да къкри още 5 минути. Сервирайте веднага.
Гарнитура от брюкселско зеле и картофи
Брюкселското зеле и ядките са вкусна комбинация. Особено ако добавите пресни картофи. Но тъй като сега не е сезонът, можете да вземете дребни сортове картофи. Вместо картофи, можете да използвате карфиол, броколи, сладки картофи или парченца тиква. Това ястие ще бъде оригинална гарнитура за месо или птици.
Продукти: 300 г брюкселско зеле, 300 г картофи, глава лук, 30 г кедрови ядки, 2 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. лимонов сок, скилидки чесън.
Приготвяне: Картофите се обелват и се сваряват в подсолена вода, докато омекнат. Бланширайте брюкселското зеле за 5 минути, след което го отцедете в гевгир и изплакнете със студена вода. Лукът се наситнява, а чесънът се нарязва на тънки филийки.
Загрейте растително масло в дълбок тиган и запържете чесъна и лука. Добавете варените картофи и бланшираното брюкселско зеле. Залейте всичко с лимонов сок и оставете да къкри 5-7 минути на умерен огън.
Поставете сместа от зеле и картофи върху листа от зелена салата, поръсете с кедрови ядки, гарнирайте със зелени подправки по желание. Сервирайте.
Зеленчукова супа
Коя е най-добрата супа с брюкселско зеле? Опитайте разнообразното зеленчуково минестроне. Това ястие обикновено се сервира с настъргано твърдо сирене, пресен босилек и сос песто. И не забравяйте да препечете няколко филийки хляб във фурната.
Продукти: 2 л зеленчуков бульон, 150 г брюкселско зеле, 2 картофа, тиквичка, морков, глава лук, 2 стръка целина, 2 суп. лъж. растително масло, 2 скилидки чесън, 2 щипки сухи провансалски билки, сол и млян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Лукът и морковите се нарязват на кубчета, а целината - на полумесеци. В тенджера се загрява олиото и в него се запържват нарязаните зеленчуци. Добавете наситнения чесън и задушете до омекване. Сипете бульона, изчакайте да заври и оставете да къкри на тих огън 15-20 минути.
Нарежете картофите и тиквичките на едри кубчета, а брюкселското зеле - на половинки. Добавете ги към супата и гответе още 20-30 минути. Зеленчуците трябва да омекнат, но не трябва да губят формата си. Подправете със сухите провансалски билки, сол, черен пипер и покрийте тенджерата с капак.
Оставете супата да престои 5-7 минути и сервирайте.
Киш със скариди
Кишът с брюкселско зеле ще бъде оценен от любителите на солени печива. Вярно е, че ще трябва да имате търпение и да го оставите да изстине. Можете да експериментирате с пълнежа. Например, опитайте да добавите парчета пиле или кубчета сирене, дори риба.
Продукти: За тестото: 200 г брашно, 100 г масло, 1 яйце, 1 суп. лъж. вода, ½ ч. лъж. сол.
За пълнежа: 300 г скариди, 200 мл сметана 20%, 4 яйца, 150 г брюкселско зеле, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. вода, 2 щипки сол, щипка смляно индийско орехче.
Приготвяне: Охладеното масло се настъргва. Посолете, добавете пресятото брашно и разбъркайте, докато сместа стане на трохи. Разбийте яйцето, сипете ледена вода и оформете тестото на топка. Увийте го в стреч-фолио и го поставете в хладилника за 1 час. „Отпочиналото" тесто се разпределя във форма с диаметър 22–24 см, набожда се с вилица, отгоре се поставя тежест (например сурови бобени зърна) и се пече във фурната на 200°C за 15 минути.
Поставете брюкселското зеле във вряща вода за 5 минути, отцедете го в гевгир и изплакнете със студена вода. Сварете скаридите и ги обелете. В дълбока купа смесете сметаната с яйцата, солта и индийското орехче.
Внимателно извадете формата от фурната и отстранете тежестта. Разпределете брюкселското зеле и скаридите върху тестото. Добавете яйчната плънка. Поставете киша във фурната за още 40 минути. Препоръчително е да намалите температурата до 180°C. Десет минути преди да го извадите, поръсете с настърган кашкавал.
С бекон
Ако увиете малки глави зеле в резени бекон и ги сложите във фурната за 20-25 минути, ще получите оригинално мезе. Може да сервирате с чеснов или млечен сос. За удобство е по-добре да закрепите бекона с клечки за зъби или да поставите топките на дървени шишчета.
Продукти: 500 г брюкселско зеле, 300 г бекон, 2 суп. лъж. зехтин, 2 скилидки чесън, ½ ч. лъж. мащерка, ½ ч. лъж. настъргана лимонова кора, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: В дълбока купа смесете зехтина с наситнения чесън, мащерката, лимоновата кора, сол и черен пипер. Добавете измитото брюкселско зеле и разбъркайте добре. Увийте маринованите глави зеле в резени бекон и ги закрепете с клечка за зъби. Печете зелето в бекон на 180°C за 20-25 минути.
Гратен
Това засищащо лакомство може да се сервира като гарнитура или като основно ястие. За любителите на месо препоръчваме да смесите галетата с парченца бекон. Тогава е по-добре да намалите количеството масло.
Продукти: 500 г брюкселско зеле, 150 мл сметана 20%, 100 г галета, 100 г твърдо сирене, 1 суп. лъж. олио, 1 суп. лъж. масло, сол на вкус.
Приготвяне: Нарежете брюкселското зеле на половинки, залейте с растително масло, сол и черен пипер. Половинките се поставят в огнеупорен съд и се пекат във фурната за 20-30 минути на 200°C. След това зелето се залива със затоплена сметана и се слага във фурната за още 10 минути. По-добре е да намалите до 180°C.
В купа смесете галетата с натрошеното сирене и размекнатото масло. Разпределете сместа върху зелето и запечете за още 5 минути.
Коментари