Претакането на домашно произведеното вино е важна практика, при която бистрото вино се отделя от утайката.

В резултат на бурнитепроцеси протичащи в него , не спират да се образуват съединения, които падат на дъното и образуват утайката. Стопаните знаят, че тя става особено голяма след тихата ферментация.

Утайката е опасна за младото вино - тя съдържа органични вещества, които са твърде благоприятна среда за развитие на биохимични процеси, продуктите от които преминават в него и бързо влошават вкусовите му качества.

Затова виното задължително трябва да се отдели от нея.

Първо претакане. То не бива да се пропуска, а много голяма част от домашните винопроизводители подценяват тази практика.

С какво грешат ли? По този начин оставят във виното много органични вещества като частици от гроздето, дрожди и др. микроорганизми, които образуват влошаващи качеството продукти.

Друго последствие от тази грешка е, че оставените във виното дрожди също вредят - те редуцират серния двуокис до сероводород, който пък придава онзи неприятен мирис на развалени яйца.

Само когато се претака, виното се освобождава от въглеродния двуокис и поглъща чист кислород, за да се развива правилно.

Претакането освен това ускорява и избистрянето. Затова е задължителна практика за домашния майстор.

КОГА СЕ ПРЕТАКА ПЪРВИ ПЪТ

Това се прави около месец след приключването на тихата ферментация. Календарно съвпада в края на ноември и началото на декември. Претака се при максимално широк контакт на виното с въздуха, за да излети въглеродният двуокис, образувал се при тихата ферментация и да влезе кислород. При претакането струята вино да пада отвисоко в съда, в който се събира или да пада върху дъска, поставена наклонено.

ПРЕЗ КАНЕЛАТА НА БУРЕТО

Претакането може да стане през канелата, но когато от нея излиза бистро вино. В противен случай трябва да се прави с маркуч, който е привързан към дървена летва и когато се вкара в бурето, краят му да е на 6-7 см по-високо от края на летвата. Целта е при потапяне във виното краят на маркуча да не стига дъното, а да остане над нивото на утайката.