Мониторингът, както и превенцията срещу вредителя са от решаващо значение за ефективен контрол

Западният коренов червей или диабротика, както по-често се използва в практиката, само за няколко години от карантитен вредител се превърна в реална заплаха за полетата с царевицата не само в Европа, но и у нас.

Той е един от най-опасните неприятели по царевицата в Северна Америка, особено в районите, където културата се отглежда в големи размери. В България е открит през 2008 г. и първоначално се среща основно в Северозападна България, а сега - почти в цялата страна.

Вредителят развива само едно поколение годишно и зимува в почвата като яйце. Ларвите се излюпват в края на май - началото на юни. Те са бели червейчета, с размер около 3 мм, и преминават през 3 ларвни стадия. След няколко седмици ларвите какавидират в почвата, а по-късно имагинират във възрастни насекоми през юли-август. Възрастното насекомо е около 6-7 мм дълго, жълто оцветено, с черна ивица на всяко от крилата. Неприятелят лесно се разпознава.

Времето за излюпване на яйцата варира по години в зависимост от температурата и местоположението. В горещо и сухо лято броят на бръмбарите намалява, докато при по-малко екстремни условия възрастните могат да се развиват чак до първия мраз.

Женските се хранят около две седмици преди да снесат яйца. Температурата и наличието на храна оказват влияние на предяйценосния период. Женските снасят яйцата си на около 20 см в почвата, но ако е суха и до 30 см.

След излюпване развитието на ларвата

протича върху корените

Младите ларви се хранят първо с фините коренови власинки. По-късно те се вгризват в по-старите корени и до голяма степен ги унищожават. В резултат на повредата се нарушава усвояването на вода и хранителни вещества от растенията и при суша те загиват.

Нападнатите растения могат да полегнат рано без проявата на други признаци.

Възрастните бръмбари се хранят с листата и повредите, които причиняват, наподобяват на тези, нанесени от житната пиявица. Те са типични поленояди и след изсвиляването на царевицата се хранят с полена и свила. В този период свилата изглежда като отрязана с ножица. Активността на бръмбарите е най-голяма сутрин и привечер. Продължителността и степента на вредите зависят от метеорологичните условия. Неприятелят може да мигрира на далечни разстояния чрез летеж на възрастното.

Най-голяма вреда на царевичните растения причиняват ларвите, тъй като унищожават кореновата система.

Пораженията по корените ограничават

усвояването на вода и хранителни вещества

създават условия за нападения от почвени патогени и често причиняват полягане на растенията. Много големи вреди нанасят възрастните насекоми, хранейки се със свилата и полена, те редуцират броя на зърната в кочана.

Относително най-малки са пораженията от бръмбарите по листата. Свилата на нападнатите от бръмбара растения изглежда като отрязана с ножица. В зависимост от времето и степента на повредата, озърняването на кочаните варира в много широки граници - от почти пълна липса на зърна до отсъствие само на върха на кочана.

Добри практики:

  • Мониторинг за появата, разпространението и популационната плътност на вредителя.
  • Отглеждане на ранни хибриди - ранно засяване и ранно прибиране.
  • За борба с вредителя се прилагат различни агротехнични мерки - избор на сортове, ранна сеитба, правилен сеитбооборот, както и химическа защита.
  • Препоръчват се практики, които подпомагат кореновия растеж и общата сила на растенията. Здравите царевични растения са по-толерантни към пораженията на вредителя.
  • Редуването на културите е най-ефективното и икономично средство за контролиране на кореновия червей. Чрез сеитбооборота се редуцира популацията на кореновите червеи в сравнение с пестицидите. За да се развият до възрастни насекоми, ларвите трябва да се хранят с царевични корени. Ако са излюпени в поле без царевица, те умират от глад и изтощение, тъй като не могат да се придвижат на повече от 0,25-0,5 м.
  • Третиране с инсектициди - срещу ларви и срещу възрастни. Почвените инсектициди са ефективни в борбата с царевичните коренови червеи. Те могат да бъдат препоръчвани в райони със средна и голяма степен на нападение. Най-добрият показател за определяне на полета за третиране с пестициди е броят на възрастните бръмбари в предшестващата година.
Ларва на диабротика в кочана
Снимка: Архив
Ларва на диабротика в кочана Снимка: Архив