Каква да е празничната трапеза, за да успокоим символа на 2024 г.: рецепти, правила, тайни

Годината на Дракона - 2024-а идва скоро! Да, според източния календар 2024 г. е годината на Зеления дървен дракон. Астролозите подготвят прогнози, за да кажат какво да очакваме от този митичен персонаж. Неговият елемент е дърво, цветът е зелен, числото е пет. Срещата с митично животно трябва да бъде ярка, приказна и игрива. Важно е и празничното меню на новогодишната трапеза, което не трябва да ви подвежда.

Искате ли да успокоите собственика на следващата година? Тогава направете приготвянето на празнични ястия основен приоритет! Нека да поговорим как да посрещнете Дракона гостоприемно, така че той да отбележи вашите усилия с добрата си воля през цялата 2024 г.

За „Green and Wood":

Какво ще ни донесе Драконът през 2024 г.?

Но първо трябва правилно да отпразнувате символа на Новата година. Драконът е месоядно създание, обича месото и има добър апетит. Затова храната трябва да е изобилна, вкусна и красиво поднесена!

Символът на следващата година е със силен характер и строг нрав. Той е благороден, честен, справедлив, обича решителните и смелите, но не насърчава авантюристите. Зеленият цвят смирява огнения характер, така че мистичният звяр е надарен с миролюбие, склонност към семеен живот и доброта.

През следващата Година на Дракона може и трябва да се стремите към кариерно израстване. Митичният звяр насърчава:

  • честност и взаимопомощ;
  • решителни действия;
  • грандиозни и смели планове;
  • активност и творчество.

Започнете с преобразяване на дома си. Червено, зелено, златно, сребристо са любимите цветове. След украсата, започнете да приготвяте новогодишното меню. Трябва да е наситено, с месни вкусове, представително и апетитно.

Какво трябва да има на масата?

Вкусната новогодишна трапеза за предстоящата година на Дракона включва изобилие от месо, разнообразие от топли ястия, закуски и десерти. Основното ястие, което слагате на новогодишната трапеза, трябва да бъде месо или риба. И двата варианта са добро решение. Задушете, варете, пържете, печете, мариновайте и добавете огнени подправки на вкус. Запасете се с качествени морски дарове. Колкото повече деликатеси, толкова по-добре. Не се страхувайте да прекалите с лакомствата – Драконът ще оцени щедростта ви.

Започнете да подготвяте своя списък с ястия за Нова година сега и не забравяйте да включите в него:

  • салати и мезета с месо и риба - телешко, свинско, пуешко, патешко, агнешко, шаран, сьомга, пъстърва, сьомга, скариди, миди;
  • ядки (бадеми, орехи, макадамия) - символизират богатство и дълголетие, добро здраве;
  • нарязани пресни зеленчуци, билки (кориандър, магданоз, спанак);
  • картофени гарнитури - картофено пюре, печени филийки на скара, задушени картофи със сирене и билки;
  • печено месо или риба - можете и двете. Не пренебрегвайте предястия с червен хайвер;
  • оризът като ориенталски символ на изобилието – добавяйте го към любимите си салати, за да завършите новогодишната си диета;
  • екзотични (личи, папая) и традиционни плодове (ябълки, круши) - не забравяйте за портокали и мандарини. В Китай те се смятат за символ на просперитет. Не пропускайте да гарнирате вашата плодова чиния със зрели нарове.

Съвет! Ако не обичате картофи, заменете ги с гарнитура от фиде. Сервира се с ароматен бульон и символизира просперитет и дълголетие.

Забележка! Ястията трябва да се приготвят от пресни и натурални продукти. Честният крилат гущер не толерира лъжата в нищо.

Десертите трябва да са сравнително леки без тежка сметана. Идеалният вариант е торта с маслен крем. Не използвайте заместители на млечни мазнини като съставки. Можете да експериментирате с рецепти за торти, сладкиши и рула – мистичният символ не е чужд на иновациите. Интересният декор е добре дошъл. Бисквитените лакомства могат и трябва да бъдат украсени с плодове, шоколадови дражета и фигури от марципан.

Забележка! Не забравяйте за любимите подправки на главния новогодишен звяр. Това са анасон, лют червен пипер, карамфил, джинджифил, чесън.

Седем кулинарни „забрани"

за Годината на Дракона

Менюто за Нова година може да не включва всички ястия безразборно. Драконът има свои собствени гастрономически харесвания и антипатии. Заешкото месо е строго забранено. Малко вероятно е огнедишащ гущер да хареса да убие животно, което е спасил от сигурна смърт, ако вярвате на източните легенди. Пилешкото месо е твърде просто и ежедневно за митичната източна зодия. Ако вече избирате ястия за новогодишната трапеза, изключете от списъка:

1. Консерви и полуфабрикати.

2. Пушен или варен колбас.

3. Гъби – на Изток ги свързват с грижи и проблеми.

4. Белият пипер и лукът символизират постоянни кавги и разриви в личните и партньорските отношения.

5. Кондензирано мляко - не го включвайте в кремове или печива.

Не предлагайте висококалорични, прекалено мазни храни. Не сервирайте на празничната трапеза кулинарни шедьоври, приготвени по технологията на огненото фламбе. Залятата с алкохол и запалена храна може да се възприеме от собственика на годината като лична обида. Драконът също е огнедишащ! През 2024 г. е по-добре да не се състезавате с него в това отношение.

Празнично меню: примери и рецепти 

Топли ястия, салати и предястия, ярки и необичайни десерти - всеки вече мисли какво да готви за Годината на Дракона. Помислете и изберете интересни рецепти за празничната трапеза. За да направите всичко правилно, запасете се със свежи и висококачествени продукти. Намерете своя собствена интересна рецепта, изненадайте своите близки и гости.

Предястия като в менюто на ресторант

Нарязани зеленчуци - чушки, пресни краставици, домати - леко и просто предястие. Може да се допълни с маслини, крекери, кубчета твърдо сирене. Но това не е достатъчно за празничната трапеза. Ето една интересна идея: Поставете филе от леко осолена сьомга (около 300 грама) в дълбока купа и намачкайте старателно с вилица. Измийте и нарежете зелени подправки, добавете ги към рибата, заедно с извара (150 г). Овкусете със сол, лют червен пипер, лимонов сок и получения рибен рилет или пастет, приберете в хладилника.

Нарежете ръжен хляб на кръгчета или триъгълници, подсушете леко във фурната или запържете в масло. Намажете филийките с пастета (приготвяте „канапе"). Гарнирайте предястието със стръкчета копър.

Забележка! Можете да допълните любимите си разядки със сос с нерафиниран зехтин и чесън, с нарязани ядки кашу.

Още хапки и мезета

Тарталети със сирене и скариди, брускети с авокадо и зехтин, капрезе с домати, традиционни сандвичи с червен хайвер - изберете любимите си закуски за новогодишната трапеза, за да успокоите Дракона и да се насладите на вкуса.

Топли месни и рибни ястия 

Сьомга в портокалова марината е интересна и лесна за изпълнение рецепта за почитателите на рибните гурме-ястия.

За приготвянето ще ви трябват четири рибни пържоли, чаена лъжичка кафява тръстикова захар, половин портокал и 400 мл прясно изцеден сок.Сол, смлян джинджифил и червен пипер на вкус.

Приготвяне: Смесете портокаловия сок с подправките и солта. Разбъркайте, докато последната се разтвори напълно. Измитите пържоли от сьомга се заливат с марината за 20 минути. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете рибата във фолио за 15 минути. Не забравяйте да покриете всяка пържола с портокалови резени. Оставете останалия сок да заври, добавете малко захар и гответе до сгъстяване.

Сервирайте сьомгата, след като я полеете със соса и гарнирате с листенца мента.

Ако предпочитате да готвите месо

опитайте друга интересна рецепта.

Вземете 1,5 кг свинско месо (врат или филе), пет мандарини, няколко супени лъжици соев сос и бял винен оцет, няколко скилидки чесън, една чаена лъжичка течен мед.Крехкото месо в цитрусова марината е наслада за вкуса

Приготвяне: Смесете прясно изцедениясок от мандарина, соевия сос, оцета, наситнения чесън, меда и черен пипер. Посолете, оставете да заври и варете до сгъстяване - докато се изпари наполовина.Прецедете готовия сос.

Месото се измива, подсушава и се запържва до златистокафяво от двете страни в добре загряттиган. Посолете и поръсете с черен пипер и наредете филетата в тава за печене. Залейте със соса и печете 20 минути на 190 градуса.Намалете температурата с 20 градуса, намажете отново обилно месото с марината от мандарини и печете още половин час. Повторете тази стъпка още два пъти (намалете до 150 градуса).

Сервирайте приготвеното свинско с подправки. Гарнирайте с цитрусови плодове по избор.

Новогодишна салата с китайски вкус 

Каква вкусна салата трябва да приготвите за годината на Дракона, така че да се хареса на огнедишащия звяр, гостите и членовете на домакинството? В допълнение към традиционната салата, можете да приготвите азиатска салата с телешко месо.

Ярко, оригинално, с необичаен баланс на вкусове - ще се превърне в ключово ястие на празничната трапеза.

Ще ви трябват 350-400 г телешко месо, шест пресни краставици, лук, няколко чушки. Не забравяйте да приготвите сусам, чесън, сол на вкус, смлян червен пипер, две супени лъжици растително масло, оцет и соев сос.

Приготвяне: Краставиците се обелват, нарязват се на кубчетя, посоляват се и се прехвърлят в купа. Измийте и подсушете месото, нарежете го на ивици и запържете на силен огън в растително масло до готовност. Когато сокът от месото се изпари, добавете соевия сос и лука, нарязан на полумесеци. Поръсете с черен пипер. Продължете да пържите, докато лукът стане прозрачен. Изчакайте телешкото да се охлади.

Нарежете чушката на половин пръстени, отцедете краставиците и „сглобете" салатата. Добавете сусама и наситнения чесън.

Ако добавите домати, ще получите популярната тайландска салата Дракон. И двете ястия се приготвят лесно. В салатата с домати телешкото трябва да е варено, а не пържено.

Забележка! Любителите на рибата ще харесат салата от сьомга, ориз и авокадо.

Какво има за десерт

Нито децата, нито възрастните могат без сладкиши в новогодишната нощ. Ето няколко интересни десерта, с които да зарадвате Дракона:

  • панакота с мандариново желе;
  • чийзкейк със сос от горски плодове;
  • пандишпанови рула с плодове и ядки;
  • бадемово-ванилови или шоколадови бисквити;
  • мъфини с мак и лимон.

Опитайте се да включите в сладкото си меню поне един десерт с портокали/мандарини. Това ще зарадва мощния символ на китайския хороскоп, който уважава азиатската си родина.