Тази пейка е проектирана, за да седнете, докато се мъчите да обувате и събувате дългите си ботуши, а после да ги приберете правилно. Обърнати надолу те ще държат формата си, както и ще сте сигурни, че няма нещо влязло в тях.

Материали: плоскости MDF - 18 mm дебелина, 2x панти от месинг или стомана, качествено дърво за плот, боя;

Инструменти: настолен и ръчен трион, циркуляр, ръчна бормашина, шлайф машина, чук, отвертки, свредла, инструменти за измерване и други.
Размерите са показани на картинката.

Стъпка 1: Страните

Страните представляват правоъгълници. Изрязаната триъгълна част е просто декорация, така че може да пожелаете да създадете различен външен вид и дори функция – като например u-образен помощник за събуване на обувките. Можете да направите това с трион или циркуляр.

На вътрешната страна с циркуляра може да изрежете вдлъбнатина от 18 мм висока и 6 мм дълбока. Това позволява на рафта за обувки, който е с 18 мм слой, да се вмъкне. Това ще подобри и здравината. Ако ли не, можете да фиксирате дървена лента отдолу, като стойка, където трябва да стои рафтът, за да му осигурите опора.

Дървени лайсни отвън скриват крепежните елементи.

Стъпка 2: Рафт за обувки

След като е изрязан по размер и маркиран, ще трябва да се пробият отворите, на които ще се поставят обувките, в случая осем на брой. Разрезите са направени с прободен трио. След това всички ръбове са изгладени. Ако нямате нужните инструменти, може и да не правите ъгълчетата на рафта обли, но пък квадратните ъгли не са толкова естетически приятни.

Стъпка 3: Поддръжка на рафта

Това е правоъгълна дъска, която се намира отзад под рафта-закачалката, за да поддържа дължината му, както и да подобри структурата на пейката, така че е важна част. Може да се закрепи с винтове или дюбели отгоре през рафта към опорния ръб. Също и към страните на пейката с помощта на дюбели.

Стъпка 4: Седалката

Горната част е направена от дъска от бор. Как ще изглежда – изборът е голям. Изработена е от две части - задната част е закрепена към страните на пейката с помощта на винтове, които са в отвор с дюбел, така че да не могат да се видят. След това предната част е фиксирана към гърба чрез месингови панти.

Причината за това е да се осигури по-лесен достъп до ботушите, което е за предпочитане, но не е от съществено значение. Така, че можете да направите горната част цяла, ако желаете.

Стъпка 5: Сглобяване

След като сте боядисали или завършили по какъвто начин желаете, можете да сглобите, като се уверете, че всичко е под точни ъгли и размери. Пейката ви трябва да бъде последната част.

Целта на проекта е просто изработена мебел, но с достатъчно детайли, за да се впише в заобикалящата среда – като например селска вила. Боядисаното покритие може да се изтрие или пребоядиса, а горната част на пейката да получи износен рустикален вид, за да се впише в интериора или екстериора.