Празът, известен още като перлен лук, е много популярен поради деликатния си вкус. Присъства в менюто на средиземноморската кухня, богат е на витамини и помага за нормализиране на метаболизма. 100 грама от зеленчука съдържа 10% от дневния прием на натрий, силиций, калий, калций и сяра. Освен това, съдържа почти всички витамини и минерали, от които се нуждае човек. Ястията са полезни при лечение на грипоподобни заболявания и за сваляне на наднорменото тегло. Може да се замрази за зимата и да се използва в супи.
1 Яйчена салата
Засищащо и едновременно с това леко ястие, богато на витамини и хранителни вещества.
Продукти: 350 г праз, 100 г сметана, малка връзка копър, 3-4 яйца, няколко капки лимонов сок, черен пипер и сол на вкус.
Приготвяне: Сварете предварително яйцата. Оставете ги да изстинат, като пуснете студена вода, за да улесните почистването. Измийте стръковете лук. Ако изглежда жилав, можете да го попарите с вода, за да омекне малко. Почистете го и го нарежете на колелца.
Яйцата се обелват и нарязват на кубчета. Прехвърлете ги в купа за салата при праза. Измийте и нарежете копъра, прибавете го към салатата и полейте с дресинг от заквасена сметана, сол и черен пипер. Можете да добавите няколко капки лимонов сок на вкус. Разбъркайте старателно.
2 Маринован
Може да се използва като заготовка за зимата или да го сервирате като лека салата за вечеря.
Продукти: 320 г праз, 260 мл вода, 2 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. сол, 3 суп. лъж. оцет 6%, 3 дафинови листа, 2 суп. лъж. слънчогледово масло, черен пипер на зърна.
Приготвяне: Празът трябва да се подготви, като се почисти от увехналите листа и се отреже зелената част. За прибиране на зимнина вземете само белите стъбла.
Сложете дафиновите листа и черния пипер в тенджера, налейте вода и кипнете. Когато заври, добавете захар и сол и гответе около три минути. Добавете оцет и оставете на котлона още няколко минути.
Нарежете лука на кубчета и го наредете в буркани на дебел слой. Залейте с маринатата директно в буркани, като оставите няколко сантиметра до гърлото.
Добавете растително масло и затворете с винтови капаци. Обърнете бурканите и покрийте с кърпа. Оставете докато изстине.
3 Със сирене в тиган
Лесно ястие за семейната вечеря, което се приготвя бързо и е невероятно вкусно.
Продукти: 4 стръка праз, 210 мл нискомаслена сметана, 60 г твърдо сирене или кашкавал, 20 г масло, сол на върха на ножа.
Приготвяне: Измийте лука, отрежете корените и отстранете горните листа. Нарежете бялата част на колелца. Загрейте маслото в тиган. По-добре е да вземете тиган, подходящ за фурната. Празът се сипва в тигана и се запържва на слаб огън за пет минути, като се разбърква от време на време. Когато стане златист, добавете сметаната и оставете да къкри още 3 минути. Кашкавалът се настъргва на едро ренде и с него се поръсва ястието. Пече се във фурната за 15 минути на 190 градуса.
4 Супа Вишисоаз
Известната френска лучена е много вкусна и диетична.
Продукти: 1 глава лук, ½ кг картофи, ½ кг праз, 1л пилешки бульон, пера от зелен лук, 110 г масло, 210 мл сметана, щипка сол и щипка смлян черен пипер.
Приготвяне: Пилешкият бульон се приготвя предварително. Разтопете маслото в тенджера. Лукът се нарязва на ситно, изсипва се в тенджерата и се запържва. Празът се нарязва на по-дребно и се добавя към лука, запържва се и той до омекване. Картофите се обелват, нарязват се на малки кубчета и се добавят, заедно с бульона, към лука. Изчакайте да заври и подправете със сол и черен пипер. Гответе на слаб огън около половин час. След като се свари, сипете сметаната и пасирайте супата с блендер. Охладете и гарнирайте със зелен лук преди сервиране.
5 Телешка яхния
Най-добрият вариант за топла вечеря.
Продукти: 650 г телешко месо, 1 праз, 45 г масло, глава лук, малка връзка магданоз, 3 стръка целина, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. зехтин, 50 мл сметана.
Приготвяне: Скилидките чесън се счукват, а лукът се нарязва на ситно. Нарежете месото на малки парчета. Загрейте маслото в тиган и запържете лука и чесъна за минута, след което добавете телешкото. Пърженето продължава до готовност на месото. Подправете и извадете в чиния настрана.
Нарежете целината на по-малки парчета, а праза - на малки лентички. Добавете месото и 350 мл гореща вода. Покрийте с капак и оставете да къкри около 50 минути на тих огън.
Преди сервиране се залива със сметана и се украсява със зелени подправки.
6 Киш
Оригинално и хранително ястие.
Продукти: 260 г брашно, 130 г масло, 4 яйца, 160 мл нискомаслено прясно мляко, 160 г заквасена сметана, 1 кг праз, 25 г сусамово семе, ½ ч. лъж. индийско орехче, 55 г швейцарско сирене или друго подходящо, бахар - на вкус, щипка сол, формички за мъфини.
Приготвяне: Пресейте брашното и го смесете със солта и маслото. Разбъркайте на ронливи тесто. Добавете 35 мл вода, едно яйце, една супена лъжица сусам и замесете тесто. Поставете в хладилника за няколко часа.
Нарежете праза на по-едро, заедно със зелените пера. Кипнете вода в тенджера и бланширайте праза за две минути. Прехвърлете го в гевгир и охладете.
Разбийте три яйца в купа. Към тях добавете заквасена сметана и, като разбърквате, налейте млякото. Добавете сол, черен пипер и индийско орехче и разбъркайте отново.
Разточете тестото на кора от 3 мм, изрежете кръгчета с диаметър около 15 см и поставете във формички с размер 10 см. Притиснете силно, така че тестото да излиза 0,5 см от стените. Набодете равномерно с вилица, за да не бухне тестото.
Нарежете сиренето на кубчета и го наредете върху тестото, върху него сложете праза на равен пласт. Отгоре се залива с яйчената смес до ръба и се добавя сусам. Печете във фурната за 40 минути на 190 градуса. По-добре е да се яде охладено.
7 Лаврак
Деликатният вкус на праза допълва рибата.
Продукти: 110 г салатен микс, 410 г цял лаврак, праз, 410 мл рибен бульон, лимон за сервиране, картофи, щипка сол, 110 мл бяло вино, бял пипер - на върха на ножа.
Приготвяне: Почистете рибата от вътрешностите и люспите, след което я намажете със зехтин. Разрежете лука по дължината и го бланширайте във вряща вода за една минута, охладете. Натрийте рибата с подправки от всички страни, увийте в листа лук и поставете в съд за печене. Сипете бульон и вино, по-добре е да изберете сухо. Пече се около 25 минути на 190 градуса. Сварете картофите.
Сервирайте рибата, гарнирана с резени картофи, салатен микс и половин лимон. Бульонът от печенето може да се сервира като сос.
8 Супа с броколи
Оригинална и вкусна супа, която съдържа много витамини.
Продукти: 510 г броколи, 2 яйца, връзка пресен магданоз, 510 г праз, 2-3 скилидки чесън, 210 мл сметана, щипка сол и щипка бахар.
Приготвяне: Измийте и нарежете броколите и праза. Поставете в тенджера, сипете вода и изчакайте да заври. Гответе около пет минути. Прецедете бульона и охладете. Сварете яйцата и отделете жълтъците. Варени зеленчуци и магданоза се смилат в блендер.
В тенджера смесете бульона от зеленчуците и сместа от блендера, добавете сметаната и варете на тих огън. Оставете да заври, добавете подправките и веднага изключете.
Натрийте жълтъците на ситно ренде, счукайте скилидките чесън и разбъркайте. Добавете сместа към супата и разбъркайте.
9 Салата от риба тон
Изискано празнично ястие, което ще изненада гостите с необичайна вкусова комбинация.
Продукти: 55 г праз, 2 корнишона, 2 суп. лъж. майонеза с лимонов сок, 1 консерва риба тон, 3 пъдпъдъчи яйца, 110 г кълнове.
Приготвяне: Сварете яйцата и ги нарежете на четвъртинки. Измийте праза и корнишоните и изцедете течността от консервата. Разрежете праза по дължината и го нарежете полукръгчета. Нарежете корнишоните.
Смесете всички съставки, добавете майонеза и подправки.
10 Омлет с домати
Проста и бърза закуска.
Продукти: 2 домата, 2 яйца, 1 праз, 210 мл прясно мляко, малка връзка магданоз, щипка сол, 1 суп. лъж. зехтин.
Приготвяне: Почистете праза и го измийте обилно. Нарежете го. Загрейте тиган със зехтин и запържете лука, докато омекне, около 3 минути. Измийте доматите и ги нарежете на едро. Добавете ги към лука и пържете още няколко минути.
Смесете яйцата с млякото, солта и нарязания магданоз. Разбъркайте старателно. Изсипете яйчената смес в тигана със зеленчуците. Запържете около три минути без капак. След това покрийте с капак и продължете да пържите още няколко минути до готовност.
Коментари