С мед, ядки и стафиди 

Печените ябълки ще бъдат още по-сладки от пресните. А канелата, стафидите и медът ще направят плодовете много по-ароматни.

Продукти: 6 ябълки, 100 мл сладкарска сметана, 1 яйце, 1 лимон, 100 г орехи, щипка мляна канела, 100 г стафиди, 3 суп. лъж. пчелен мед.

Приготвяне: Отрежете горната част на ябълките, не ги изхвърляйте. Издълбайте сърцевината и поставете плодовете в тава, покрийте с „капачетата". Поставете в предварително загрята до 140°C фурна за 40 минути.
Разбийте сметаната и яйцето. Добавете настъргана лимонова кора, ситно смлени ядки, канела, стафиди и мед. Напълнете ябълките със сместа и покрийте с капачето. Увийте всяка ябълка във фолио и поставете във фурната за още половин час.

Със сини сливи 

Пресният джинджифил и канелата придават ярък, пикантен вкус на този лесен десерт. При сервиране към топлите ябълки може да добавите топка ванилов сладолед.

Продукти: 4 ябълки, 3-4 суп. лъж. вода, 20 г пресен джинджифил, 60 г сини сливи, ½ ч. лъж. мляна канела, 50 г кафява захар, 1 суп. лъж. масло.
Може да добавите 4 топки ванилов сладолед.

Приготвяне: Загрейте фурната на 200°C. Постелете тава с хартия за печене. Отрежете горната част на ябълките и отстранете сърцевината. Наредете плодовете в тавата и добавете 3-4 супени лъжици вода.

Обелете джинджифила и го настържете на ситно ренде. Нарежете сините сливи на ситно и ги смесете с джинджифила, канелата и захарта. Напълнете ябълките с получената смес и поставете малко парче масло върху всеки плод. Печете се 30-40 минути, докато омекнат.

Готовите ябълки се заливат с отделилата се течност. По желание върху всеки плод поставете топка сладолед.

С крема сирене 

Нежната плънка, напомняща на чийзкейк, се съчетава чудесно със сладко-киселия плод.

Продукти: 6 ябълки, 230 г крема сирене, 50 г захар, 1 ч. лъж. ванилия, 1 яйце, 1 ч. лъж. мляна канела.

Може да добавите стафиди и ядки на вкус.

Приготвяне: Отрежете горната част на ябълките. Издълбайте сърцевините и част от пулпата.
Смесете крема сиренето със захарта. Добавете ванилията, яйцето и канелата и разбийте с бъркалка или миксер. Напълнете плодовете със сместа и ги наредете в тава за печене. Пече се 20–25 минути на 180°C. Пълнежът трябва да стегне. Гарнирайте охладените ябълки със стафиди и ядки по желание.

С банан и конфитюр 

Не пропускайте да опитате този деликатен десерт с цяла палитра от плодови вкусове. Може да използвате различни сладка и конфитюри, за да получите всеки път ястие с нов вкус.

Продукти: 5 ябълки, 1 банан, 3-4 суп. лъж. сладко или конфитюр.

Може да добавите пудра захар и прясна мента на вкус.

Приготвяне: Отрежете върховете на ябълките, за да получите капачета. Издълбайте пулпата, оставяйки не много тънки стени.

Големите и средни сочни ябълки с плътно месо са идеални за тази рецепта. Нарежете банана и го смесете със сладкото. Конфитюр със сладко-кисел вкус е идеален. С получената смес се пълнят ябълковите чашки и се покриват с капачетата. Печете около 25-30 минути на 180°C.

Преди сервиране можете да поръсите десерта с пудра захар и да украсите със стръкчета мента.

С боровинки във вино 

Вино, канела, индийско орехче и лимонова кора, всички те придават на плода вълшебен аромат. Идеален десерт за уютна вечер.

Продукти: 240 мл бяло полусухо вино, ¼ ч. лъж. мляна канела, ¼ ч. лъж. мляно индийско орехче, 2 суп. лъж. захар, 3-4 ябълки, 50-70 г сушени боровинки, ½ лимон, пудра захар на вкус.

Приготвяне: Смесете виното с подправките и захарта. Отрежете горната част на ябълките, издълбайте сърцевината и напълнете с боровинките. Наредете плодовете в малък съд за печене. Налейте малко вино в ябълките, а останалото - във формата. Поръсете с настъргана лимонова кора и покрийте с отрязаните капачета.

Печете на 190°C за 35–40 минути. По време на процеса можете няколко пъти да полеете ябълките с виното от формата.

При сервиране поръсете десерта с пудра захар.

С канела

Вътре в плода има карамел, от масло и кафява захар. Канелата придава на десерта невероятен аромат.

Продукти: 4 големи ябълки, 4 суп лъж. масло, 100 г кафява захар, 2 ч. лъж. мляна канела.

Приготвяне: Загрейте фурната на 180°C. Отрежете горната част на ябълките и внимателно издълбайте сърцевината, без да разрязвате целия плод. Киселите плодове са по-подходящи за тази рецепта. Поставете по половин супена лъжица масло във всяка ябълка, след това - около една супена лъжица захар. Повторете пълнежа отново. Опитайте се да уплътните плънката, така че да не стърчи много извън ръбовете на ябълките. Наредете в дълбока тава за печене, поръсете с канела и покрийте с отрязаните капаци. Печете 25-30 минути, докато ябълките омекнат.

С извара 

Деликатен пълнеж от извара с мед, ядки и канела. След изпичане ябълките стават още по-сладки.

Продукти: 4 ябълки, 200 г извара, 1 суп. лъж. мед, шепа ядки, мляна канела на вкус.

Приготвяне: Издълбайте сърцевината на ябълките, за да освободите място за плънката. Не режете целия плод. Смесете изварата, меда, нарязаните ядки и канелата. Напълнете ябълките с получената смес. Наредете плодовете във формата. Поставете във фурната, предварително загрята на 190°C, за около 30 минути.

В карамел 

Вълшебна комбинация от кисели плодове и сладък карамел с аромат на канела, индийско орехче, карамфил и ванилия. Сервирайте десерта със сладолед или го добавете към палачинки и крутони.

Продукти: 1,300 кг ябълки, 100 г кафява захар, 2 ч. лъж. мляна канела, ½ ч. лъж. мляно индийско орехче, ¼ ч. лъж. смлян карамфил, щипка сол, 1 ч. лъж. царевично нишесте, ½ лимон, 1 ч. лъж. ванилия, 2 суп. лъж. масло.

Приготвяне: Обелете и почистете ябълките от сърцевината. Нарежете на филийки. Смесете ги със захарта, подправките, солта, нишестето, лимоновия сок и ванилията. Наредете ги в съд за печене. Отгоре поставете малки парченца масло. Печете на 180 градуса за 30 минути. Разбъркайте плодовете по средата на готвенето.

Ябълките трябва да станат меки. Ако половин час не е достатъчен, гответе ги по-дълго.

С овесени ядки и канела 

Ефектен десерт с ароматен хрупкав топинг. Поднесете със сладолед и чаша любима напитка.

Продукти: 2 големи ябълки, 2 ½ суп. лъж. масло + за намазване, 4 суп. лъж. кафява захар, 1 ч. лъж. мляна канела, 3 суп. лъж. овесени ядки, 2 ч. лъж. брашно, ¼ ч. лъж. сол, сладолед и шоколад на вкус.

Приготвяне: Обелете ябълките. Разполовете и отстранете сърцевините. Направете много напречни разрези на всяка половина, без да разрязвате плода докрай. (За да сте сигурни, можете да прикрепите дървени пръчки към двете дълги страни на ябълката. Благодарение на тях няма да можете да разрежете плода). Намажете тавата с масло и наредете ябълките с разреза нагоре.

Смесете 1 суп.лъж. разтопено масло, 1 суп. лъж.захар и половината канела. Намажете плодовете с тази смес. Покрийте тавата с фолио. Поставете в предварително загрята до 200°C фурна за 25-30 минути. Отстранете фолиото и запечете за още 10 минути. Оставете ябълките да се охладят леко за 10 минути.

Междувременно разбийте заедно останалата захар, разтопеното масло, канелата, овесените ядки, брашното и солта.

Внимателно отделете нарязаните ябълки. Върху тях разпределете овесената смес. Поставете във фурната за още 10-15 минути.

При сервиране гарнирайте плодовете с топка сладолед и настърган шоколад.

Печени в тесто 

Под златистокафявата коричка се крият деликатни плодове, пълни със стафиди и ядки. Карамелът от кафява захар ги прави още по-ароматни и сладки.

Продукти: 250 г брашно + за поръсване, 1 ч. лъж. сол, 150 г масло + 2 суп. лъж., 320 мл вода + 4-5 суп. лъж., 6 ябълки, шепа стафиди, шепа ядки, 500 г кафява захар.

Приготвяне: Смесете брашното и солта. Добавете кубчетата лед и намачкайте на трохи с вилица. Добавете 4-5 супени лъжици вода, една по една. Разбъркайте с вилица. Когато тестото се събере, оформете го на топка. Разточете тестото на лист върху поръсена с брашно маса и го нарежете на шест квадрата. (Парчетата трябва да са толкова големи, че да можете да увиете плода в тях).

Почистете ябълките от сърцевината. Напълнете ги със смес от стафиди и смлени ядки. Поставете всеки плод върху парче тесто. Издърпайте противоположните ъгли на тестото нагоре и ги съберете. Залепете останалите два ъгъла по същия начин. Наредете ябълките в тава за печене.

Сипете захарта в тенджера и налейте 320 мл вода. При непрекъснато бъркане, изчакайте да заври. Ябълките се заливат внимателно с получения сироп.
Пече се на 220°C около 40 минути. През това време на 2-3 пъти залейте плодовете с карамел от формата. (Тестото трябва да стане златистокафяво, а ябълките да са меки. За да проверите, можете да ги надупчите с вилица).

Сервирайте топли или охладени, поляти със същия карамел.