Това е Бургундската формировка

Тази формировка се прилага във Франция, разбира се, основно в Бургундския район, който е известен от столетие с лозарството и виното си, и от там идва наименованието й.

При нея лозите са с просто стъбло с дължина около половин метър.

На върха на това стъбло се оставя един чеп с 3-4 очи при сортовете от групата на Пино и с 2-3 очи при сорта Гаме ноар.

За чеп се избира обикновено най-високо разположеният леторасъл, поради което стъблото бързо се удължава.

При тази формировка, поради малкото натоварване, добивът от една лоза обаче е нисък, поради което разстоянията между лозите са много малки и на единица площ се настаняват голям брой лози.

Това не позволява никаква механизирана обработка. В такива лозя обикновено се работи изцяло на ръка. Всяка отделна лоза се привързва към кол, забит до нея.

Тази резитба поради ниските добиви, които се получават от лозите, днес е останала любима на лозари в малки, почти ретро стопанства.