7 варианта със зеленчуци, гъби, риба и месо

Със захлаждането на времето все повече ви се иска да усетите тръпчивия, пикантен аромат на богати, засищащи супи. Есенни гъсти супи могат да се приготвят от зеленчуци, гъби, риба и месо. И ги допълнете с крекери, кисело мляко, сирене, билки, подправки и дори тиквени семки.

Есента не е време за тъга, а време за особен комфорт, включително и в кухнята. Предлагаме ви няколко сезонно доказани рецепти – лесни, но много вкусни и засищащи, ярки, горещи и ароматни гъсти супи. Зарадвайте семейството си, а ние ще ви дадем идеи!

Пюре от боб чорба 

Ще ви трябва: 1 литър вода, 400 г боб, 100 г доматено пюре, 1 морков, 1 глава лук, сол и подправки на вкус, растително масло за пържене на зеленчуци.

Подготовка. Сварете боба в подсолена вода до омекване. Докато се вари, обелете, изплакнете и настържете зеленчуците. Запържете в растително масло до златистокафяво. Добавете доматеното пюре, разбъркайте и задушете за 1-2 минути на слаб огън. Прибавете 2-3 суп. лъж. от течността, в която се е варил бобът, както и подправки на вкус. Разбъркайте отново и гответе за минута на умерен огън. Изключете котлона и покрийте с капак.

Поставете готовия боб в купата на блендера, заедно с останалата течност от варенето. Ако е останала много течност, не е необходимо да добавяте всичката. Прибавете задушените зеленчуци.

Пасирайте в блендера до хомогенна маса, прехвърлете в тигана и върнете на слаб огън. Оставете да заври и гответе 2-3 минути.

Сервирайте готовата крем супа на масата.

Гъста зеленчукова 

Ще ви трябват: 700 г домати, 300 г почистени чушки, 3 глави лук, 1/2 чаша месен или зеленчуков бульон, 4 суп. лъж. растително масло, 2 суп. лъж. соев сос, 2 суп. лъж. сметана или кисело мляко, 1-2 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. смлян черен пипер, билки на вкус.

Приготвяне: Залейте доматите с гореща вода и оставете за 5 минути. След това ги прехвърлете в студена вода с лед.

Загрейте олиото в тенджера и запържете обеления и нарязан на ситно лук до златиста коричка, при бъркане.

Извадете доматите от водата и ги обелете. Поставете ги в купата на блендер и добавете чушката, както и запържения лук. Разбийте сместа на висока скорост, до гладкост.

Прехвърлете сместа в тенджера, добавете бульон на вкус, както и сол, захар и смлян черен пипер. Оставете да заври на среден огън, след това намалете котлона и оставете да къкри около 10 минути.

Разсипете готовата супа в чинии, налейте във всяка порция от сметаната и соевия сос и без да разбърквате, украсете отгоре с билки.

Картофена, с крутони 

Ще ви трябват: 1,5 литра гореща вода, 700-800 г картофи, 150 г готови крутони, 70 г високомаслена сметана, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 2 суп. лъж. растително масло, сол, подправки и билки на вкус.

Приготвяне: Нарежете картофите наполовина или на няколко части (в зависимост от големината) и ги сложете в тенджера с подсолена гореща вода. Варете 10-15 минути до готовност. Добавете подправките 2-3 минути преди да свалите от огъня.

Обелете лука, нарежете и запържете в растително масло до златистокафяво.

Сипете част от течността, в коята са варени картофите в дълбок съд. Самите картофи, заедно с останалата течност, се поставят в купата на блендер, добавя се запърженият лук и сместа се разбива на пюре, като при необходимост се отстраняват едрите подправки. Пюрето се довежда до желаната гъстота, като се добавя още малко течност, в която са се варили картофите. Разбийте отново сместа.

Пресипете пасираната супа в тенджера. Добавете обеления и пресован чесън и смлян черен пипер. Оставете супата да къкри на тих огън още минута.

Крем супа от гъби 

Необходими са ви: 200 г сушени манатарки (или няколко пресни) - може да се заменят с печурки, 4 средни картофа, 1 глава лук, 150 мл сметана, олио, сол, черен пипер, мащерка.

Приготвяне: Накиснете сушените манатарки в топла вода за половин час. Ако гъбите са пресни ги обелете и нарежете на филийки.

Картофите се обелват, измиват, нарязват се и се сваряват в подсолена вода.

Обелете лука, нарежете на ситно, запържете до златистокафяво в дълбок тиган със сгорещено растително масло.

Оставете няколко големи филийки гъби за сервиране, а останалите запържете в тиган, заедно с лука, за 5-8 минути.

Щом гъбите се запържат добре, в тигана се налива вода (около 0,5 л). Щом заври, добавете сварени картофи, сол и черен пипер, подправете със суха мащерка и оставете да къкри около 5 минути.

Дръпнете сместа от котлона и пюрирайте в блендер, докато се получи повече или по-малко хомогенна маса.

Супата се връща на котлона, добавя се сметаната и се оставя да заври, като се бърка.

Свалете от котлона и поднесете супата гореща, гарнирана със запържени филийки гъби и по желание солени крутони или билки.

Телешки гулаш 

Ще ви трябват: 500 г телешки шол, 1 глава лук, 1 морков, 4-5 големи картофа, 2 чушки, 400 мл доматен сос, олио, сол, черен пипер, дафинов лист, сух червен пипер, чесън, лют пипер, смлян кориандър, пресни билки на вкус.

Приготвяне: Измийте месото, подсушете го и го нарежете на малки кубчета. Измийте картофите, обелете ги и ги нарежете на едри кубчета, морковите - на малки кубчета, а чушката, след като я почистите от семките, дръжките и ципите, нарежете произволно. Обелете лука и го накълцайте с нож.

Загрейте малко растително масло и запържете парчетата месо до златистокафяво. Ако месото е жилаво, можете допълнително да го задушите малко, като добавите вода.

Прибавете лука към месото и запържете всичко заедно. След това добавете парчетата моркови и чушки, сол, черен пипер, червен пипер и лют пипер. Разбъркайте и гответе около 5 минути.

Добавете вода към зеленчуковата смес, оставете да заври и добавете картофите и дафиновите листа. Варете до готовност на картофите.

Междувременно, отделно в тиган или тенджера, загрейте доматения сос, като добавите чаена лъжичка растително масло, нарязан чесън и кориандър.

Веднага след като картофите в супата се сварят, добавете доматената смес към зеленчуците, разбъркайте, оставете да заври, след това затворете капака и оставете да къкри още 10 минути на слаб огън.

Сервирайте супата гореща.

От тиква и моркови 

Ще ви трябват: пресни тиква и моркови във всяка пропорция, сол, черен пипер, сметана, растително масло, тиквени семки за сервиране.

Приготвяне: Тиквата се обелва и нарязва на филийки. Измийте морковите, обелете ги и ги нарежете на малки кубчета.

Зеленчуците се запържват в дълбок тиган в олио, като се добавят сол и черен пипер на вкус (вместо да се пържат, може да се сварят до омекване в минимално количество вода с подправки).

Щом парченцата омекнат, пюрирайте зеленчуците с блендер, след което ги върнете в тенджерата, като добавите сметана, оставете да заври, изключете котлона и оставете да се задуши под капак.

Сервирайте гореща, гарнирана с препечени тиквени семки.

От леща с кюфтенца 

Необходими са ви: 300 г червена леща, 3 картофи (може да се замени с топинамбур), 1 глава лук, 1 морков, олио и масло, сол, дафинов лист, смлян кориандър, черен пипер, билки за сервиране.

За кюфтенцата – 350 г кайма, подправки на вкус.

Приготвяне: От каймата и подправките оформете малки кюфтенца. Изплакнете лещата в студена вода. Измийте, обелете и нарежете картофите на едри кубчета. Измийте морковите, обелете ги и ги нарежете на малки кубчета. Обелете лука и го накълцайте.

Запържете лука и морковите в сгорещено растително масло.

Сипете в тенджера вода, изчакайте да заври и добавете лещата, подправете със сол, черен пипер и дафинов лист. Когато лещата е наполовина сварена (след 7-8 минути), се добавят картофите и лука с морковите.

След 3 минути варене добавете в супата кюфтенцата. Варете на среден огън до сваряване на каймата, като при необходимост отстранявайте пяната.

Изключете котлона, добавете парче масло, затворете капака и оставете да се вари.

Сервирайте супата гореща, гарнирана с нарязани пресни билки.