Притеснени читатели се обаждат в редакцията: дюлите са зелени, паднаха слани, кога да ги берем? Времето продължава да ни изненадва с непредвидими обрати. Високите температури продължават и през септември, като че ли сме в средата на лятото. В същото време диапазона между дневните и нощни температури нарастна и разликата е много голяма. На по-високите места вече имаше слани, като в същото време през деня температурата достига рекордно високи градуси.

НЯМА МЯСТО ЗА ПРИТЕСНЕНИЕ
Когато е зелен, плодът на дюлята е доста твърд. Той съдържа т. нар. каменисти клетки, които правят консистенцията му още по-твърда и повишават устойчивостта му към външните фактори. Обрани напълно зелени, плодовете на дюлята трудно доузряват. За разлика от ябълките и крушите, при лагеруването те дълго време запазват зеленият си цвят, често се сбръчкват и още по-често загниват. Така, че все още може да се поизчака с беритбата, за да може процесът на зреене да започне, когато плодовете са на дървото. Първите слани са слаби и кратковременни и не са в състояние да повредят твърдите плодове на дюлите. Нормалното време за прибиране на дюлите настъпва от средата на октомври и може да продължава до средата на ноември.

ПЛОДОВЕТЕ НЕ ЗРЕЯТ ДРУЖНО
Беритбата се прави на няколко ръце, според зрелостта на плодовете. Берат се тези, които са пожълтели напълно или поне на половина. Дюлите се берат без  дръжки, за да се запазят плодните клонки.