За да опазите плодовете, задължително е под тях да има постелка

Как да увеличите добива от ягоди? Този въпрос вероятно си задава всеки, който е засадил ягоди в градината.

Практиката обаче показва, че ягодите не винаги дават добра реколта, въпреки че не са особено капризна култура. И всичко това, защото при отглеждането им някои градинари пропускат важни грижи.

Защо се случва това и как можете да промените ситуацията във ваша полза? Научете някои от основните акценти за добрата реколта от ягоди!

Разбира се, предполагаме, че сте избрали висококачествен посадъчен материал и също така отговорно сте подходили към избора на място и времето за засаждане на ягоди.

1. Мулчиране на лехите

Мулчирането на ягодовите лехи не е желателна, а задължителна практика. Този начин на отглеждане ви позволява да решите два проблема наведнъж:

0 да се отървете от плевелите, които отнемат от водата за растенията;

0 да предпазите почвата от изсушаване или други метеорологични условия.

Също така плодове ще останат чисти и сухи до обирането им.

Мулчирането на лехите трябва да се извърши след пълното добавяне на торове и обработката на почвата. За мулч се използва нарязана слама, борови иглички, смес от торф с добре изгнил компост или хумус, дори окосена трева.

2. Правилно поливане

Най-простото нещо, което можете да направите за ягодите, за да увеличите добива им, е да ги поливате правилно. Да, изглежда толкова просто на пръв поглед, но колко сериозно наистина подхождате към въпроса за графика и обема на поливане на растенията?

Имайте предвид, че в началните фази от развитието на растенията те не трябва да се засушават, тъй като са с плитка коренова система. Културата обича водата и не понася сухата почва.

Най-добрият метод за поливане на ягодите е капковото напояване, при което влагата отива директно към корените, без да докосва листата и плодовете и без да достига до плевелите наблизо.

Важно! Не забравяйте, че преполиването няма да донесе никаква полза; влагата е вредна за ягодите.
Средно (ако няма голяма суша) поливането се извършва веднъж седмично, като се увеличава само по време на цъфтежа и узряването на плодовете до веднъж на пет дни. Препоръчително е ягодите да се поливат рано сутрин или вечер, когато няма силно слънце. Консумацията на вода трябва да бъде около 0,5-0,7 литра на растение.

Внимание! Най-честата грешка е спирането на редовното поливане след прибиране на реколтата. Защо? След плододаването започва да се образуват цветни пъпки за следващата година. Ако в средата на лятото не се полива, ще се образуват много малко пъпки. Това означава, че през следващият сезон ще има малко плодове.

Поливайте ягодите поне веднъж седмично до края на лятото.

3. Подхранване

Торенето на ягодите по време на цъфтеж, плододаване и след прибиране на реколтата е задължително. През сезона растенията трябва да бъдат наторени най-малко три пъти и това да се направи правилно и навреме. Най-добре е да се тори след поливане или дъжд.

Как да храним ягоди за добра реколта?

0 Първото торене се прилага през пролетта, когато растенията са добре почистени от сухи и болни листа и почвата е разрохкана, за да може кореновата система да започне да расте по-бързо. За тези цели подхранвайте ягодите с разтвор на карбамид.

0 Второто подхранване е в самото начало на цъфтежа (образуване на пъпките).

0 След цъфтежа, може да се внесе сложен минерален тор. Можете да използвате 2 с. л. суперфосфат и 0,5 чаши пепел, разредени в 10 литра вода. Разходна норма - 1 литър на растение.

4. Защита от болести и неприятели

Най-често ягодите страдат от различни заболявания, когато плодовете узряват в хладно и влажно време. Ето защо е необходимо да се обърне специално внимание на ранната диагностика на болестите и тяхната профилактика.

0 След първото окопаване на почвата, преди мулчирането, растения могат да бъдат напръскани с 1%-ов разтвор на меден сулфат като превантивна мярка.

0 Преди цъфтежа може да се третира срещу неприятели. Възможно е нападение от акари, белокрилки и др.

0 Охлювите и голите охлюви могат да бъдат отблъснати от растенията, като поръсите земята около тях с вар или пепел. Разбира се, може да използвате и подходящи продукти срещу тях.

Препоръка: Не забравяйте, че ягодите се заразяват по-рядко с болести, ако насажденията се подновяват поне веднъж на всеки 3 години - на ново място, с качествен посадъчен материал.

5. Премахване на листа и ластуни

Консумирайки хранителни вещества от почвата, ягодите могат да ги изразходват или за образуване на плодове, или за възпроизвеждане. Така, като премахнете ластуните, можете да стимулирате растението да дава повече плодове.

Ако ластуните не са необходими за размножаване, тогава дори след като растението е плододало, те трябва да се отстраняват редовно. Въпреки това, ако имате нужда от разсад, може да ги оставите, като им помогнете да растат и да образуват силни розетки.

Съвет: По време нарастване и зазряване на плодове, може да премахнете част от листата, особено тези, които ги покриват и пречат на слънцето да ги огрява. Така плодовете, изложени на пряка слънчева светлина, ще растат по-бързо и ще станат по-големи.

Дивите са по-сладки и по-ароматни,

макар и по-дребни

Историята на ягодите датира хиляди години назад във времето. Различни култури, още от много древни времена, са имали възможността да опитат от вкуса и ползите на дивите ягоди. Започнали да ги култивират и отглеждат чак около XIV век, в Европа.

Първата известна градинска ягода се е появила във Франция през XVIII век. Тя е кръстоска между различни видове от Северна Америка и Чили, носеща латинското наименование Fragaria ananassa. Плодовете на култивирания вид били много по-големи, те станали основата на нови кръстоски.

В началото на XX век отглеждането на ягоди станало още по-популярно. Тогава започва разработването на различни сортове, които са с подобрен вкус, големина на плодове, както и с устойчивост на различни фактори, включително и зарази, основно вирусни.

Състав

Плодовете са с много високо съдържание на вода – 91%. В една ягода има около 1,5 г въглехидрати, като тази стойност идва от фибрите и естествените захари като фруктоза. Мазнините в един плод са незначителни - 0,1 г.

Ягодите са богати също на: витамините С, К, В6, манган, фолиева киселина, калий.

Съдържат още минерали - магнезий, калций, мед, но в по-малки количества.

Ягодата е богата на антиоксиданти, като антоцианини, флавоноиди и елагова киселина. Тези съединения защитават тялото от стрес.

Благодарение на състава си плодовете играят ролята на храна на „емоциите" и имат способността дори да повдигнат настроението ни.

Консумацията на ягоди подсилва имунната система, заради високото наличие на витамин С. Той стимулира производителността на бели кръвни клетки, които са от важно значение за борбата с различни инфекции и патогени.

ЗА ХРАНА

Каквото и да кажем за ягодите като храна все ще е малко.

Плодовете се използват не само за прясна консумация, но се влагат и в различни сурови и преработени храни. От тях се приготвят сокове, сиропи, смутита, шейкове, компоти, сладка и конфитюри. Перфектна декорация са за всякакви сладкиши - торти, кексове, палачинки, гофрети и т.н. Подходящи са за сутрешна закуска с мюсли, но също и за прибавяне към зеленчукови салати, или като декорация към плата със сирена и месни колбаси.

Полиетиленово фолио, което е с фабрични отвори за засаждане, също е подходяща технология за отглеждане на ягоди. При нея фолиото е в ролята на мулч.
Полиетиленово фолио, което е с фабрични отвори за засаждане, също е подходяща технология за отглеждане на ягоди. При нея фолиото е в ролята на мулч.
Любопитен факт е, че ягодата е единственият плод, чиито семена са на повърхността и заради това е известна и като „безсрамен" плод
Любопитен факт е, че ягодата е единственият плод, чиито семена са на повърхността и заради това е известна и като „безсрамен" плод