Почти 90 % от 59 000 тона грозде, произведено в Ливан, са били изнесени през 2021 г., сочат данни на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО). Това е ясен показател за високото качество на продукта. Въпреки това този обем е скромен в сравнение с 270 000 тона в Гърция, 300 000 тона в Испания и 720 000 тона в Италия (данни на USDA). Въпреки малкия си мащаб си струва да се запознаем по-отблизо с ливанското гроздопроизводство. Ели Хадад от Farmers Valley, производител на грозде и костилкови плодове в Бекаа, предоставя тази информация.

"През 2005 г. износът на ливанско грозде за Европа беше приличен, но с недостатъчно качество", започва Ели. "Фокусът през последните три години върху сортовете без семки и първокласното качество промени това." Данните на ФАО потвърждават твърдението на Ели, като износът се колебае между 15 000 и 30 000 тона между 1978 г. и 2019 г., за да се покачи изведнъж до 47 000 тона през 2020 г. и 52 000 тона през 2021 г.

Постоянно разширяване

Ели създава лозето си през 2018 г., като засажда червени и бели безсеменни сортове, сред които Arra 15 и някои ливански сортове. Понастоящем той събира 300 тона годишно от шест хектара. Засега е малък играч, но амбициозен. Скоро планира постоянно разширяване, не само по отношение на площите и въвеждането на нови сортове (има планове да добави Arra 36 към продуктовата гама през следващата година), но и да изгради опаковъчно съоръжение.

"В момента опаковаме част от гроздето си на полето, а друга част - в опаковъчно съоръжение на друга компания. Работя и с други лица за логистиката. За да се развива един сектор, сътрудничеството е от решаващо значение. Все още не изнасям гроздето си за Европа. Оставям това на по-големите експортни компании", казва Ели.

Стабилен климат с разумни инвестиционни разходи

Той казва, че стабилният климат и плодородната почва в Ливан са идеални за отглеждане на грозде, което води до високо качество. "Един мой приятел, италиански лозар, ми каза наскоро, че тук може да се отглежда успешно всеки сорт грозде. Имаме много слънчеви часове, достатъчно валежи през годините, значителни запаси от подпочвени води, сухо време от май до началото на ноември и никакви опустошителни градушки. Така че страната притежава всички характеристики, необходими за повишаване на нивото на отглеждане на грозде, що се отнася до вкуса, трайността и средния добив."

Създаването на един хектар лозя струва средно 18 000 долара и 4 000 долара за покриването му, като по този начин инвестициите са и много по-ниски, отколкото в Европа. "Това покриване не е задължително и тук, поне не за да се предпази гроздето от дъжд или градушка или да се контролира количеството на ултравиолетовата светлина. Това означава, че можем да осигурим поне същото качество като в Италия, но на по-ниска цена", казва Хадад.

Нулеви отпадъци

Освен качеството на продуктите, Farmers Valley предлага още няколко предимства: философия за нулеви отпадъци и модерни, устойчиви методи на отглеждане. „Растителните отпадъци се оставят на земята, за да се добавят към органичната материя в почвата. И цялото наше грозде, от първото до последното, получава дестинации според качеството си: пресен пазар, вино, сок, меласа, ликьор и дори оцет. Ние управляваме нашата вода чрез капково напояване и благодарение на усъвършенствана програма за защита на културите, ние постигаме резултати при всеки лабораторен тест. Всички наши сертификати също свидетелстват за това, което ни позволява да продаваме нашия продукт навсякъде по света."

Износът предлага повече шансове от местния пазар

„Отнема около три седмици – от края на септември до първата половина на октомври – за прибирането на нашето грозде. На международния пазар по този начин избягваме конкуренцията от страна на Египет, където гроздето се бере по-рано. Всъщност последните сортове в северното полукълбо идват от Ливан преди началото на перуанския сезон“, обяснява Ели.

Въпреки логистичните предизвикателства и колебанията на валутния курс, той предпочита износа пред местния пазар. „Преди икономически турбулентната 2019 г. цените на гроздето на местния пазар бяха доста добри, между $2 и $3 за неопакован продукт. Но цената падна до около евро, където остава. Ние сме в много по-добра позиция на пазари като Малайзия и Сингапур, въпреки дългото транзитно време и китайската конкуренция с по-евтиното грозде Shine Muscat. Нашият продукт получава високи цени там заради качеството си.“

Въпреки че местният пазар загуби своята привлекателност, Саудитска Арабия дори не е опция от 2018 г. Във всеки случай не пряко. „Преди изнасяхме доста там, но това беше забранено. Въпреки това ливанските продукти все още навлизат на пазара на Саудитска Арабия. Непряко обаче през Обединените арабски емирства. Те плащат добре за нашето грозде. Нашите плодове са много популярни в държавите от Персийския залив благодарение на отличния му вкус. Бихме могли да пробием и в Европа, като се има предвид това качество, но някои производители и износители все още трябва да поработят малко върху своите спецификации."

Ели казва, че ливанското грозде няма проблем да се конкурира с турското грозде по отношение на вкуса. Турция е един от най-големите производители в света (2,2 милиона тона през 2022/2023 г., според USDA). „Те имат проблеми с климата, каквито ние нямаме. Въпреки че от тази година се сблъскваме с увеличаване на разходите за пестициди и торове поради по-високите данъци и мита“, заключава той. Въпреки настоящите вложени разходи, Ели, който има пълно доверие в изключителното качество на ливанското грозде, има основателна причина да има големи надежди за бъдещето на сектора.