Варената млада царевица е любимо лакомство още от детството. Толкова лесна за приготвяне и същевременно толкова вкусна! Но съществуват много повече възможности за готвене на младите кочани. Нещо заимствано от кухните на други страни, нещо измислено от находчиви домакини.

Днес събрахме интересни рецепти как да направим обикновената царевица още по-вкусна. Разгледайте нашите идеи и ако ви хрумне и на вас нещо апетитно, можете да ни го споделите.

На скара с ароматно масло 
В тази рецепта комбинираме 2 начина за готвене на царевица в едно: класическия - варене и американския - на скара. За сервиране се използва масло с магданоз, див лук и морска сол. Получава се пикантно и ароматно!

Продукти: 4 царевици, 1 ч. лъж. масло.

За зеленото масло: 3 ч. лъж. масло, клонче пресен магданоз, малко връзка див чесън, щипка морска сол.

Приготвяне: Почистете кочаните от листата и връхната неозърнена част. Наредете в дълбока тенджера и ги залейте с вода, така че да ги покрие. Наредете отгоре царевичните листа. Покрийте и варете около 20 минути. През това време нарежете магданоза и дивия чесън на ситно и ги прибавете към предварително омекналото масло. Посолете и разбъркайте внимателно.

Прехвърлете сварената царевица в чиния и подсушете с домакинска хартия. В грил-тиган загрейте останалото масло и запечете в него царевицата от всички страни до образуването на златисти ивици.

Намажете горещите кочани със зеленото масло.

С пармезан 

Рецептата е универсална. Кочаните могат да се приготвят на скара, на бербекю или да се пекат във фурната. Много е важно да направите сос на основата на пармезан и майонеза. Той ще придаде на младата царевица млечен вкус, а лютият червен пипер ще е отговорен за пикантността. Дори тези, които не обичат майонеза, ще харесат рецептата.

Продукти: 1 ч. чаша пармезан, 1/2 ч. чаша трапезна майонеза, 1 ч. лъж. лют червен пипер на люспи, 1/2 ч. лъж. прясно смлян черен пипер, 4 суп. лъж. нарязан пресен магданоз, 4 царевици.

Приготвяне: Почистете царевицата от листата и наредете кочаните върху домакинско фолио. Намажете ги с майонеза и поръсете отгоре с настърган пармезан, подправки и накълцан магданоз.

Завийте със станиола и печете на скарата по 10 минути от всяка страна или 10-15 минути във фурната. Можете да завиете всяка царевица в отделен пакет и така да печете.

Развийте пакетчетата и сервирайте на масата.

На фурна 

Натрийте младите кочани със смес от сол, прясно смлян черен пипер, копър и червен пипер, след което ги запечете за 15-20 минути във фурната. Сервирайте като самостоятелно ястие или като гарнитура към месо. Наборът от подправки прави вкуса на царевицата по-интересен. Не се страхувайте да експериментирате!

Продукти: 3 царевици, 2 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. сладък червен пипер, щипка сол, щипка черен пипер, 2-3 стръка пресен копър.

Приготвяне: Почистете царевицата от листата. Натрийте кочаните със смес от сол, черен и червен пипер и ситно нарязан копър. Полейте със зехтина и наредете в тава върху хартия за печене. Печете 10-15 минути на 180 градуса.

Сервирайте самостоятелно или като гарнитура към месо или риба.

Мексиканска рецепта, на скара 

Лаймът, чили сосът и кимионът са отговорни за ярката мексиканска нотка в ястието. С това трио сладкият вкус на царевицата ще се разкрие по различен начин. Кочанът се намазва с пикантния сос, завива се във фолио и се запича във фурната. Съветваме ви да поръсите готови горещи кочани с ароматен кориандър - често се среща и в класическата мексиканска кухня.

Продукти: 8 царевици, връзка пресен кориандър, настъргано твърдо сирене на вкус.

За соса: 60 г майонеза, 60 г масло, сок от лайм, 1 ч. лъж. чили сос, 1 ч. лъж. пушен червен пипер, 1/4 ч. лъж. кайенски пипер, 1/2 сушен чесън, 1/2 ч. лъж. кимион.

Приготвяне: Смесете всички съставки за соса и разбъркайте добре до гладкост.

Намажете добре със сместа всяка царевица, като оставите малко сос за сервирането. Завийте всеки кочан във фолио, като пристегнете отстрани като бонбон. Наредете в тава и печете на скара или във фурната на 230 градуса за 20 минути.

Отворете пакетите и полейте горещата царевица с останалия сос. Поръсете отгоре с настърган кашкавал и ситно нарязан кориандър.

С кленов сироп 

Поливането с кленов сироп и сос от подправки усилва вкуса на варената царевица. Кленовият сироп може да се замени с течен мед, а количеството на подправките се определя от вашия вкус. Ярката подправка чипотле (сушена люта чушка халапеньо) ще придаде апетитен опушен вкус на царевицата.

Продукти: 3 суп. лъж. масло, 4 ч. лъж. кленов сироп, щипка чипотле, 2 ч. лъж. кафява захар, 1 ч. лъж. сушен лук на прах, 1/2 ч. лъж. черен пипер, 1/2 ч. лъж. Сол, 1/2 ч. лъж. червен пипер, 8 царевици.

Приготвяне: Смесете всички съставки, с изключение на царевицата. Разбъркайте добре и оставете настрана. Изпечете обелената и почистена царевица на скарата за 10 минути, като не забравяте да я въртите. Готовата царевица можете да я начупите на парчета. Така ще бъде по-лесно и за децата да я ядат. Прехвърлете парчетата в плоска чиния и полейте със соса или намажете обилно с четка.

Сервирайте на масата.

Пикантна царевица на скара 
Още една рецепта за сочна царевица за пикниците сред природата. Възрастните могат щедро да натрият кочаните с лют червен пипер, докато за децата е по-добре да изберете сладък червен пипер. След 10 минути печене или грил ще получите уханна царевица с вкусни черни ивици.

Продукти (за 2 порции): 2 царевици, 2 ч. лъж. смлян червен пипер, 2 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Предварително, у дома, сварете царевицата и я натрийте с подправките.

По време на излета, ако е необходимо, отново поръсете със сол и червен пипер и сложете овкусените кочани на скарата. Печете, като обръщате от време на време, до достигане на желания резултат.

Печена царевица 

Царевица, с лека нотка на свежест на лайм, ще се хареса на всички любители на сладко-киселите ястия. Царевицата трябва да се сервира гореща. Ароматът на магданоз, разкрит в маслото, веднага събужда апетита!

Продукти: 3 царевици

За ароматното масло: 30 г масло, 1 ч. лъж. сок от лайм, 1/2 ч. лъж. настъргана кора от лайм, клонка магданоз.

Приготвяне: Почистете царевицата от листата и завийте всеки кочан по отделно във станиол. Загрейте фурната до максимум и след като сложите царевицата, намалете до 200 градуса. Печете 30 минути.
Пригответе ароматното масло. Разтопете маслото и към него прибавете сока и кората от лайм. Нарежете магданоза на ситно и го добавете. Разбъркайте всичко много добре. Полейте готовата царевица с ароматната смес и посолете на вкус Сервирайте веднага.