Микроторовете ще помогнат след прекомерните валежи, особено ако някой елемент липсва

Достатъчно дълго време лозите и асмите през това лято са измивани от чести валежи, което естествено ще се отрази на по-нататъшното им развитие до есента, когато очакваме да ни дадат плод.

От една страна високата влажност създаде благоприятни предпоставки за развитие на гъбичните патогени и за намножаване на болестите.

От друга страна някои от растенията направо са „измити“ от прекомерните дъждове, както казват старите майстори, и при тази ситуация се усещат по-силно дефицитите на някои елементи, ако и ги е имало в растенията и почвата.

В днешно време при напредъка на химията и производството на всякакви видове обогатени комплексни торове може да се каже, че тези дефицити могат много по-лесно да бъдат преодоляни.

Това става чрез микроторенето, което вече е станало доста популярно и сред много лозари и любители, защото и те вече са убедени, че на практика то е доказало своите големи ползи и осигурява на лозниците точно това, което им липсва.

Голям ефект може да получи от този вид подхранване при лозите и асмите, когато микроторовете се внасят и през лятото.

Така отговаряме на Неделчо Славов от град Септември, който ни попита по телефона дали със сигурност е доказано, как действа този вид торене на развитието на растенията и съответно на гроздето, и може ли да попълни празнините на някои микроелементи.

Доказано е от лозарската наука и практика, че микроторовете могат да свършат тази работа и съответно да увеличат добивите, дори с до 30%. А освен това, благодарение на тях и захарността на гроздето може да се увеличи, като това става с около 2%.

Разбира се, на първо място трябва да се установи кои елементи липсват в почвата в дадения микрорайон или са се изчерпили. И на второ място важно е да се знае и прецени какви трябва да бъдат дозите на приложение на микроторовете, за да не се прекали и от дефицит да се стигне до излишък, което също е неблагоприятно явление.

На трето място не е без значение и времето, през което ще се извършва подобно подхранване – т.е. дали внасяте елементите напролет или през лятото.

Все пак е хубаво да се знае и това, че лозите и асмите би трябвало да бъдат пръскани най-много три пъти на вегетация, и не повече. Като третирането им зависи от степента на недостиг на даден елемент.

Най-подходящо е тази липса да бъде установена чрез почвена проба, листна проба или категорични признаци на дефицит по растението. Но е най-правилно всеки един производител да може да си позволи поне веднъж на няколко години да направи такъв почвен или листен анализ, за да научи какви микроелементи липсват на лозите му и да го има предвид. Тоест, по този начин той ще има една рецепта, както при нас хората, с която ще може да се съобрази какви витамини да подава и кога на своите лози.

Микроторове могат да се внасят и лятото

При сериозен недостиг на желязо, целите растения стават жълто-зелени, после жълти, загиват леторасли. Обикновенно първите листа образувани през пролетта не страдат от хлороза, но по-късният растеж е хлоротичен. Манганът играе подобна роля на тази на желязото при лозата.

Какво трябва да знаем за pH на почвата

За лозови насаждения трябва да се поддържа леко кисело pH на почвата между 5,5 и 6,5. Стойности малко извън този диапазон не са причина за безпокойство. Изключително киселинните условия (по-малко от 4,5) обаче могат да доведат до дефицит на магнезий и калий, а алкалните условия (по-високи от 7,0) могат да граничат наличността на микронутриенти. Важно е да се коригира pH на почвата още преди засаждане. Варуването или подкисляването след засаждане са много по-малко ефективни.

Как тя да не губи плодородието си

Недостигът на някой е от елементите, нужни за развитието на лозите, най-често зависи от почвата в дадения район и от нейното съдържание. Освен, че лозарите задължително трябва да знаят на какъв терен и почвен тип отглеждат насаждението си, те трябва да са наясно и какви са изискванията на сортовете, които отглеждат.

Така ще имат възможност по най-правилния начин да поддържат почвената повърхност в лозето, което пък е един от най-важните агротехнически и агрохимически фактори за почвеното плодородие, а може би и най-важният. Това в голяма степен зависи от стопаните, защото те са тези, които извършват редовните сезонни обработки.

Обработката на почвата в лозята се извършва, за да се подобрят физическите свойства на обработваемия почвен слой. Така се създават условия за активно протичане на химическите и микробиологични процеси в нея, а от там зависи и съхранението на много елементи. Вследствие на това се подобряват водният, въздушният и хранителен режим.

Например пролетната оран или обработка е много важна за лозите, защото се прави в етапа, когато те се пробуждат, влизат в своята активна вегетация и корените им започват активно да теглят необходимото им. Тя има особено голямо значение за местата с по-тежка, сбита и преовлажнена почва.

Какви трябва да бъдат летните обработки?

Тяхната цел е да унищожават плевелната растителност по време на вегетацията и да намаляват изпаряването на почвената влага. Трябва да се извършват плитко – на дълбочината е 8-10 см. и не трябва да се обръща повърхностния почвен слой. Не може да се каже с абсолютна точност колко трябва да бъдат на брой, лозето само си показва кога има нужда. Разбира се, че при повече валежи и обработките стават повече,

Обект на летните обработки са плевелите

Недостиг на калий
Недостиг на калий
Липса на фосфор
Липса на фосфор
Когато не достига бор, лозата може да започне да линее
Когато не достига бор, лозата може да започне да линее