През юли, при късните сортове и видове овошки все още протича процес на интензивно нарастване на плодовете. Тези пък, които са вече обрани залагат реколта за следващата година.

В тази фаза дръвчетата се нуждаят от най-много вода, тъй като голяма част от нея се изразходва за транспирация (изпарение). Транспирацията е процес, който се влияе от температурите на въздуха и служи за охлаждане на растенията. Така те успешно понасят високите дневни температури.

ПОЧВАТА Е ОСНОВЕН ИЗТОЧНИК НА ВЛАГА

Основно растенията черпят вода от почвената влага. Тя е необходима за усвояване на жизнено необходимите хранителни вещества, които чрез корените се придвижват към надземните части на растенията.

ЗЛАТНОТО ПРАВИЛО - ОПТИМАЛНА ВЛАГА

Овощните дървета се развиват нормално при влажност на почвата 65-80%. Недостигът на вода през летния период, съчетан с високи температури на въздуха води до преждевременно стареене на листата и цялото дърво. В резултат на това плодовете нарастват неравномерно, деформират се и издребняват. Липсата на оптимална влага съкращава продуктивния период от живота на дръвчетата, те започват да плододават нередовно, встъпват в зимата неподготвени и често измръзват.