Тим Галахър и Euronews Green с Reuters

Соларна ферма в Косово е привлякла нова машина за чиста енергия за косене на тревата - стадо овце.

Уморени да хабят собствената си енергия, за да поддържат мястото окосено, работниците в соларната ферма Rogane, близо до малкия град Каменица в Източно Косово, се сдобиха с помощници с вълна. Повече от 100 овце и няколко кози пасат два пъти седмично в полетата, където са монтирани над 12 000 фотоволтаични панела.

"Работниците разбраха, че косенето на нивите е много трудно, и ме попитаха дали мога да доведа овцете си", казва 72-годишният овчар Реджеп Руджани, докато нарежда на овчарските си кучета да маневрират със стадото, пасящо под панелите.

"Тук овцете ядат всякаква трева, добра или лоша, и почистват всичко. Всички имаме полза."

Това е едно от многото привлекателни места за настаняване в цяла Европа, тъй като проектите за възобновяеми енергийни източници намират начини да се хармонизират със земята и градските пейзажи, в които се вписват.

Как върви енергийният преход в Косово?

Косово разполага с между 12 и 14 милиарда тона доказани запаси от нискокачествени лигнитни въглища - петите по големина в света. Повече от 90 % от електроенергията в страната се произвежда от въглища, а останалата част е от възобновяеми енергийни източници, основно вятър и слънце. Страната има за цел да се откаже от въглищата до 2050 г.

"Не харчим бензин, за да пускаме косачки", казва Арбер Малики, управител на слънчевата електроцентрала. "Производството на електроенергия от слънцето и косенето на трева с овце означава, че нещата тук са два пъти по-екологични."

Къде другаде се съчетават

слънчева енергия и овце?

Соларната електроцентрала на Schafflerhofstrasse във Виена, Австрия, е построена на мястото на старо депо за чакъл. Сега това е най-голямата фотоволтаична централа от този вид в страната, която може да произвежда над 12 гигаватчаса чиста електроенергия за 4900 виенски домове. Това се равнява на спестяване на 4200 тона CO2 годишно. Тя е част от плана за постигане на въглеродна неутралност на Виена до 2040 г.

Овцете са емблематична част от сцената от 2021 г. насам, когато 90-хилядно стадо е вкарано, за да „подстриже“ тревата около панелите. Сега 150 овце от породата Юра се разхождат по полето под и около панелите от април до октомври. На свой ред панелите, които са поставени по-високо от земята от обикновено, осигуряват на животните сянка от слънцето и защита от дъжд. Те не са там само с цел да пасат трева. Овцете допринасят за възстановяването на дивата природа, като осигуряват естествени торове и пренасят семена и прашец във вълната си.

За да се подпомогне регенерирането на старото депо, земята е подготвена със специална смес от семена преди въвеждането на овцете, които зимуват в близката кошара. Създаден от Wein Energie и част от схема за слънчева енергия за граждани, проектът е една от няколкото агроволтаични системи в Австрия.

Какво означава агроволтаичен?

Агриволтаичните методи съчетават производството на слънчева енергия със селското стопанство. Това е начин да се оптимизира използването на земята, без да се увреждат екосистемите.

В Колорадо, САЩ, се провеждат експерименти с агриволтаични технологии, които успешно се използват в лозя във Франция. В случай на отглеждане на култури понякога се използва алгоритъм, който преценява нуждите на растенията от вода и слънчева светлина и съответно регулира ъгъла на слънчевите панели.

Микроклиматът, създаден от слънчевите панели, означава, че растенията, които растат под тях, могат да се нуждаят от по-малко вода, а енергията, произведена от панелите, може да се използва от земеделските производители за напояване.

Въпреки че концепцията е в ранен стадий, се смята, че чрез използването на агроволтаични методи земеделските производители могат да увеличат печалбите си с 40 %.

Кой още използва "екологични косачки за трева"?

Овцете вече се използват за косене на трева във Франция, след успешен опит в парк в Париж през 2013 г. От 2012 г. в града живее градско стадо овце.

"Като пасат, те режат живи плетове, регулират тревните площи. За разлика от козите, които ядат всичко, овцете изяждат само най-зелените части от живите плетове и ливадите", казва Гийом Летерие, съосновател на парижката културна медия Enlarge Your Paris. "Те наистина са градинари, но и озеленители, тъй като се намесват в обществените пространства."

По подобен начин Google повдигна вежди през 2009 г., когато нае кози за косене на тревата в калифорнийската си централа на компания, която сега се нарича Living Systems Land Management.

Според Forbes екоуправлението на тревни площи е разрастващ се сектор, в който, само в САЩ, работят няколкостотин компании за отдаване под наем.