Здравословни рецепти за десерти и печива

Правилното хранене е основна тенденция в кулинарията през последните няколко години. Фразата „здравословна храна“ вече не предизвиква негативни асоциации, а напротив, вдъхновява нови експерименти с диетата. И най-приятното нещо, разбира се, е да експериментирате със сладки лакомства, за да ги направите вкусни, но по-малко вредни за тялото. Достатъчно е да модифицирате леко, за да получите по-полезен вариант. И с примери ви показваме как да го направите.

Ягодово желе 

Желето е много често срещан десерт в диетата на привържениците на здравословното хранене, тъй като за приготвянето му са необходими само плодове, вода и желиращ агент. Обикновено като подсладител се използва захар, но при диетичните версии е по-добре да я замените с натурален сироп или подсладител. В тази рецепта използваме стевия.

Продукти: 200 г ягоди, 200 мл вода, 4 г стевия, 2 г агар-агар.

Приготвяне: Сложете ягодите в тенджера, добавете щипка стевия, налейте 1 супена лъжица вода и разбъркайте. Оставете да заври и гответе на умерен огън около 10 минути. След това пасирайте плодовете с блендер. Охладете получената смес и претрийте през сито, така че консистенцията да е еднородна.
Накиснете агар-агара според указанията на опаковката. Сипете 200 мл вода в охладеното ягодово пюре и добавете останалата стевия. Разбъркайте. Оставете да заври и добавете агар-агара. Разбъркайте отново.

Охладете и разпределете ягодовото желе в порционни чаши. Изчакайте докато стегне и сервирайте.

Мус с извара 

Начинът на приготвяне на мусовете и подобен на този на желето. В класическата версия този десерт се прави с бита сметана, но за нашия диетичен вариант ви предлагаме да използвате нискомаслено натурално кисело мляко или извара. Те ще придадат на десерта приятен млечен вкус, но заради ниския си процент масленост ще го направят не много калоричен. Вместо захар се използва сироп от топинамбур (ерусалимски артишок), но и всеки друг подсладител ще свърши работа.

Продукти: 150 г ягоди, 150 г мека извара, 100 г натурално кисело мляко, 10 г желатин, 2 суп. лъж. сироп от топинамбур.

Приготвяне: Разтворете желатина в студена вода, както е указано на опаковката. Сипете киселото мляко в купата на блендера, добавете ягодите и пасирайте. Добавете изварата, разбийте отново с блендер до хомогенна консистенция. Прибавете разредения желатин и сиропа от топинамбур. Смесете всичко с блендер.

Разпределете ягодовата смес в купички или порционни форми и охладете за 2-3 часа.

Трайфъл 

Трайфълът е десерт, който може да се приготви с различни пълнежи. Домашно приготвени бананови мъфини, овесени ядки или други здравословни крекери ще свършат работа за бисквитената основа.

Ако нямате нищо под ръка, направете бърз безглутенов блат по избрана от вас рецепта.

Продукти: 200 г ягоди.

За блата: 3 суп. лъж. нискомаслено кисело мляко 2,5%, 1 суп. лъж. мека извара, 30 г оризово брашно, 1 яйце, 1 суп. лъж. сироп от топинамбър, щипка бакпулвер.

За масления крем: 180 г мека извара, 150 г натурално кисело мляко, 2 ч. лъж. сироп от топинамбур, 1 ч. лъж. лимонов сок.

За ягодовия сос:100 г ягоди, 1 суп. лъж. сироп от топинамбур, лимонов сок на вкус.

Приготвяне: Отделете жълтъка от белтъка. Към жълтъка добавете сиропа от топинамбур, киселото мляко, изварата, брашното и бакпулвера. Замесете хомогенно тесто. Разбийте белтъка до плътна пяна и прибавете към тестото. Разбъркайте внимателно.
Сипете тестото в покрита с хартия за печене тава и печете на 180 °C около 15 минути, до златистокафяво. Охладете блата и го натрошете на дребно.
С помощта на блендер накълцайте ягодите за соса, прехвърлете в купа и добавете сиропа и лимоновия сок. Разбъркайте, сосът е готов.

Смесете киселото мляко, меката извара и сиропа. Може да се добави лимонов сок за лека киселинност, но не е задължително. Разбийте с миксер до гладкост.
Пресните ягоди се нарязват на ситно.

В чаши за сервиране сложете слой от натрошения блат, покрийте с маслен крем, ягодов сос и нарязани горски плодове. Повторете слоевете.

Охладете за 1 час преди сервиране.

Десертът в чаша изглежда много елегантен, така че може да се сервира като празничен десерт.

Панакота с кокосово мляко 

Друг известен десерт, който традиционно се приготвя с високомаслена сметана е панакотата. За диетичната версията ще използваме растително мляко. Оризовото или кокоово са добър вариант. Техният мек вкус е хармонично подчертан от яркия аромат на ягоди. Вместо стевия можете да използвате всеки друг подсладител, въпреки че ако плодовете са сладки, можете да го приготвите десерта и без него.

Продукти: 50 г киноа, 300 мл кокосово мляко, 100 г ягоди, 10 г желатин, 2 г стевия.

Приготвяне: Сварете киноата според инструкциите. Накиснете желатина, както е указано на опаковката. Пюрирайте ягодите с блендер.

Поставете сварената киноа в тенджера, добавете кокосовото мляко и стевията. Прибавете ягодовото пюре, разбъркайте и загрейте на слаб огън за около 3 минути. Свалете от огъня и добавете разтворения желатин. Разбъркайтедобре.

Прецедете ягодово-млечната смес през сито и изсипете във форми. Охладете и поставете в хладилника да стегне.

Веган сладолед 

Веган сладоледът също е страхотна идея за ягодов десерт без печене. Нямате нужда от сложни съставки, за да го направите. Вместо кокосово мляко можете да използвате оризово или бадемово мляко. Не е необходимо да добавяте фъстъчено масло, но за интересен вкус можете да сложите лъжица някакъв сироп.

Продукти: 200 г ягоди, 200 мл кокосово мляко, 1 банан, 1 суп. лъж. фъстъчено масло, мента за украса.

Приготвяне: Обелете банана и го нарежете на едри парчета. Изсипете в купата на блендера. Почистете ягодите и сложете плодовете в блендер. Налейте кокосово мляко и добавете фъстъчено масло.

Разбийте до получаването на еднородна смес. Полученият крем прехвърлете в пластмасов съд, затворете с капак и поставете във фризера за няколко часа.

Готовият сладолед разпределете в чаши, гарнирайте с листенца мента и пресни ягоди.

Чиа пудинг с ягодово пюре 

Чиа пудингът е почти синоним на здравословен десерт. Това може да бъде не само здравословна закуска, но и закуска за свежо начало на деня. Преди готвене не забравяйте да измиете добре сушените плодове и да ги подсушите с домакинска хартия, за да премахнете излишната влага.

Продукти: 200 г ягоди, 1 банан, 4 суп. лъж. семена от чиа, 250 мл бадемово мляко, 1 ч. лъж. мед, 20 г стафиди, 20 г сушени череши, 20 г лешници, 20 г бадеми.

Приготвяне: Нарежете лешниците и бадемите на средно големи парчета. Смесете със стафидите и сушените череши. Нарежете банана на ситно, по желание оставете няколко резена за средата на десерта, останалите сложете в купа на блендер. Прибавете там и ягодите и 50 мл бадемово мляко и пасирайте с блендер до гладкост.

В останалите 200 мл бадемово мляко добавете семена от чиа и мед и разбъркайте.

Сипете сместа от чиа в чаши и оставете да престои 10 минути, докато се сгъсти. Отгоре покрийте чиата с различни ядки и сушени плодове, резенчета банан и ягодово-бананово пюре. Охладете за 4 часа или за една нощ.

Сервирайте пудинга, гарниран с ягоди.

Палачинки с рикота 

Препоръчително е да приготвяте тези палачинки на сух тиган без масло. За да не загорят палачинките, все пак трябва да добавите малко растително масло към тестото. Вместо овесено мляко може да използвате бадемово. По същата рецепта можете да приготвяте палачинки с вода. В този случай ще ви трябва малко повече брашно.

Продукти: Основни: 180 мл овесено мляко, 80 г овесени ядки, 50 мл зехтин, 1 белтък, 2 г. стевия, 1 ч. лъж. бакпулвер, щипка сол.

За пълнежа: 150 г ягоди, 100 г рикота, 1 суп. лъж. мед.

Приготвяне: Смесете брашното, бакпулвера, солта и стевията. Прибавете млякото, разбийте с миксер и оставете за 15 минути. Добавете белтъка, сипете зехтин и разбъркайте с бъркалка. Изпържете тънки палачинки в тиган.

Нарежете ягодите на ситно и сложете в дълбок съд, добавете рикота, мед и разбъркайте. Поставете от пълнежа върху готовите палачинки, навийте на руло и след това нарежете на няколко части.

Преди сервиране нанижете парчетата палачинкови рулца на шишчета.

Мъфини 

Да, печивата също може да бъде здравословни. Основното нещо е да използвате по-малко масло и захар. Не е нужно да купувате бадемово брашно, то е доста лесно за приготвяне вкъщи - просто смелете ядките на фини трохи с помощта на блендер.

Продукти: 100 г ягоди, 100 г бадемово брашно, 1 яйце, 100 мл соево мляко, 50 мл зехтин, 1 ч. лъж. стевия, 1 ч. лъж. бакпулвер.

Приготвяне: Смесете брашното и бакпулвера. Смесете зехтина, соевото мляко и стевията. Добавете яйцето и разбийте с бъркалка.

Прибавете яйчената смес към сухите съставки и замесете хомогенно тесто. Нарежете ягодите на едро и добавете към тестото.

Разпределете тестото във формички и печете в предварително загрята фурна на 160°C за около 15 минути.

Чийзкейк без печене 

Още един ягодов десерт без печене с желатин. Към основата могат да се добавят много полезни продукти - лешници, орехи, овесени ядки, сушени кайсии, фурми, стафиди. Всичко зависи от вашите предпочитания.

Продукти: За основата:1банан, 100 г сини сливи без костилки, 50 г бадеми, 1 ч. лъж. какао на прах.

За крема с извара: 250 г ягоди, 200 г мека извара, 300 г кисело мляко, 15 г желатин, 4 г стевия.

Приготвяне: Измийте сините сливи и ги подсушете с домакинска хартия. Запечете бадемите в сух тиган. Поставете нарязания банан, сините сливи, бадемите и какаото на прах в купата на блендера. Смелете до хомогенна смес.

Вземете разглобяема форма за печене - това ще улесни приготвянето на десерта - и я покрийте със стреч-фолио. Разпределете плодово-ядковата смес равномерно на дъното на формата.

Разтворете желатина във вода според указанията на опаковката.

Пюрирайте ягодите с блендер. Смесете ягодовото пюре с изварата, киселото мляко и стевията. Разбийте отново с пасатор до гладкост. Добавете разредения желатин и разбийте в блендера.

Сипете изварата и ягодовата смес във формата с основа и охладете до пълно втвърдяване, за около 3 часа.

Меки бисквити с извара 

Една добра рецепта за меки сладки без масло! Вместо пшенично брашно в тестото се добавя оризово. Така десертът е подходящ и за привържениците на безглутенова диета. Извън сезона, вместо ягоди, в пълнежа можете да поставите стафиди, сушени кайсии или сини сливи.

Продукти: 150 г ягоди, 200 г мека извара, 120 г оризово брашно, 1 яйце, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 г стевия.

Приготвяне: Поставете меката извара, стевията и яйцето в голяма купа. Пасирайте с блендер до гладкост. Добавете бакпулвера и оризовото брашно и разбъркайте с бъркалка. Тестото трябва да е меко, но плътно, затова количеството брашно съобразете с изварата. Нарежете ягодите на едро и добавете към тестото.

Постелете тава с хартия за печене. От тестото оформете малки топчета и ги наредете в тавата. Пече се в предварително загрята фурна на 180°C за около 20 минути до зачервяване.

Както можете да видите, приготвянето на ягодови здравословни десерти е наистина бързо и лесно!

ТРАДИЦИОННО

Торта Шарлота 

Продукти: 30-35 бишкоти савоиарди.

за сиропа: 3/4 ч. чаша захар 3/4 ч. чаша вода.

за пълнежа: 200 г захар, 2 яйца, 200 мл прясно мляко, 1 ч. лъж. ванилия, 15 г желатин, 2 суп. лъж. вода, 500 мл високомаслена сметана, шепа ягоди за украса.

Приготвяне: Сварете сиропа от вода и захар – поставете сместа на котлона и изчакайте да заври. Варете 3-4 минути, като разбърквате. Свалете от огъня и леко охладете.

Подгответе разглобяема форма. Потопете бишкотите в сиропа (много за кратко!) и ги наредете плътно по стените на формата. Наредете бишкоти и на дъното. Може да оставите няколко за украса. Разбийте охладената сметана до гъста пяна.

За приготвянето на баварския крем сипете желатина в малка купа с вода и оставете за 10 минути. През това време в метална купа разбийте леко с бъркалка яйцата и захарта. Поставете съда на водна баня, така че дъното му да не докосва врящата вода. Налейте млякото и разбърквайки варете крема до първите признаци на кипене. След като сместа се сгъсти отстранете от огъня. Добавете желатина и разбъркайте с дървена лъжица, докато кремът се охлади. Добавете сметаната към охладената смес и разбъркайте с шпатула, като бъркате отдолу нагоре. На този етап можете да добавите 100 г захаросани плодове, ако желаете.

Изсипете половината от крема във формата от бишкоти. След това наредете слой бишкоти, напоени със сироп (ако решите) и отново добавете крема. Изгладете. Завийте формата с бъдещата торта със стреч фолио и поставете в хладилник за 8 часа или за една нощ.

Готовата торта внимателно извадете от формата и украсете с ягоди.

Целувчено руло 

Продукти: 4 големи яйчни белтъка, 225 г захар, 1 ч. лъж. царевично нишесте, 1 ч. лъж. бял винен оцет, пудра захар за поръсване, сол.

За пълнежа: 300 г ягоди, 300 г извара.

Приготвяне: Поставете предварително охладени белтъци в купа и добавете щипка сол. Разбийте с миксер, първо на ниска скорост, докато станат на пяна Увеличете скоростта и разбивайте до твърд сняг. За почнете да добавяте по 1 суп. лъж. захар, като разбивате непрекъснато. След като сте сипали 2/3 от захарта, добавете нишестето, оцета и останалата захар. Разбийте. Постелете тава за печене с хартия и сипете белтъчната смес отгоре. Заравнете и сложете тавата в предварително загрята до 200°C фурна за 9 минути. Намалете температурата до 170°C и печете още 9 минути. Извадете от фурната, покрийте с кърпа и оставете да изстине.
Поставете върху работната повърхност лист хартия, малко по-голям от целувчения блат, или силиконова подложка. Поръсете го с пудра захар.

Обърнете белтъчния блат върху подложката и внимателно отстранете горния лист хартия.
Измийте ягодите, подсушете, почистете от дръжките. Разрежете всеки плод наполовине, след което нарежете на тънки филийки. Претрийте извара през сито и я сложете го върху блата. С помощта на шпатула разпределете изварата на равен слой.

Наредете ягодите отгоре. Внимателно завийте рулото, нарежете на порции и сервирайте веднага.

НЕОЧАКВАНИ ВКУСОВЕ

Салата с авокадо и спанак (7-1)

Лека, ярка, апетитна и нереално вкусна салата. Ако харесвате необичайни комбинации от зеленчуци и горски плодове, прости и богати дресинги, както и бързи рецепти, тази е точно за вас.

Продукти: 1 пакет спанак, 500 г ягоди, 1 авокадо, 50-10 г синьо сирене, 50 г бадеми, 1/2 глава червен лук, 1/3 ч. чаша растително масло (зехтин или масло от авокадо), 3 суп. лъж. ябълков оцет, 2 суп. лъж. мед, 1 суп. лъж. мак, сол, черен пипер и горчица на вкус

Приготвяне: Измийте и подсушете плодовете, почистете дръжките и нарежете. Нарежете авокадото, лука и сиренето. Добавете накъсания спанак и бадемите. Отделно смесете маслото с мед, оцет и маково семе. Добавете сол и черен пипер на вкус, може и малко горчица. Разбърква се до гладкост. С получения дресинг полейте салатата в купата и разбъркайте внимателно. Готово, можете да поднесете салатата с ягоди, авокадо и спанак веднага или да я приберете в хладилник преди сервиране.

Тортила със скариди 

Продукти: 200 г скариди, зряло манго, зряло авокадо, люта чушка, шепа ягоди, червен лук по желание сол и черен пипер на вкус, лайм, готови тортили.

Приготвяне: Пригответе скаридите както искате. Те могат да бъдат варени или пържени. Най-лесният начин e да ги сварите директно както са замразени. Издълбайте авокадото и смачкайте пулпата с вилица, заедно със сока от половин лайм, черен пипер, сол, нарязана люта чушка (ако обичате по-пикантно). Измийте ягодите и ги нарежете на филийки, направете същото и с обеленото манго. Запечете готовите тортили и ги намажете с паста от авокадо, сложете лъжица скариди и лъжица ягодово-мангова смес.

С макарони 

За закуска за деца и възрастни можете да приготвите сладки макарони със сочни сезонни плодове.

Продукти: 60 г макарони, 150 г ягоди, 1 суп. лъж. захар.

Приготвяне: Макароните се сваряват в подсолена вода и се отцеждат в гевгир. Измийте ягодите, подсушете, почистете дръжките и нарежете. Смесете пастата с плодовете и захарта. Разбъркайте внимателно и сервирайте веднага.