Министерството на земеделието и горите на Турция прогнозира спад в националното производство на цитрусови плодове за 2025 г. Според доклада, производството на портокали и лимони се очаква да намалее съответно с 15,0% и 34,8% в сравнение с предходната година.

Но производството на мандарини се очаква да се увеличи с 7,1%, което отразява умерено увеличение на обемите за предстоящия сезон.

Освен цитрусовите плодове, прогнозата на министерството сочи по-ниски добиви за повечето ядкови култури. Очаква се производството на лешници да намалее с 38,5%, на орехи – с 38,1%, а на шам-фъстъци – с 61,1% на годишна база, информира Аbc.az.

Производството на банани също се очаква да спадне леко с 1,6%, а производството на маслини – с 34,7%. В контраст с това, добивите на пъпеши и дини се очаква да се увеличат, като производството ще нарасне съответно с 17,5% и 8,3%.

Данните на министерството подчертават продължаващата променливост в сектора на плодовете и ядките в Турция, като цитрусовите плодове и ядките са изправени пред корекции в посока надолу, докато производството на пъпеши и дини показва умерено нарастване.