Както обикновено, преди Великден всички търсят рецепти за козунаци, а след празника - начини как да не изхвърлят това, което е останало, защото сме прекалили. За съжаление, тестото за козунаци е такова, че той много бързо изсъхва, дори ако се съхранява в хладилник, след ден-два не изглежда много апетитно.

Ето защо се опитахме да намерим универсални начини как да го „рециклираме“ - сладки закуски, пудинг, сладкиши за заети домакини и разбира се торти.

Най-лесният начин да спасите козунак е просто да го замразите. Във фризер (-18-20 градуса) може да се съхранява до шест месеца Можете „да го върнете към живот“, като го размразите в микровълнова фурна или просто го държите за 15 минути в предварително загрята фурна. Най-добре е да го сервирате веднага, защото иначе много бързо изсъхва пак.

Галета 

Ако козунакът се натроши, но не се реже, няма проблем. Изсипете трохите в тава за печене, покрита с хартия (така ще бъде по-лесно да ги съберете по-късно), поставете ги във фурната и ги изсушете. Когато изстинат се смилат в чопър или блендер. Получавате чудесен сладък топинг за торти и сладкиши. С тези трохи можете да поръсите плодова салата или да ги използвате като панировка.

Сладки крутони 

Ако не искате да мелите козунака на галета може да си направите сладки крутони за закуска. Просто нарежете козунака, в отделна купа разбийте с вилица едно яйце с две супени лъжици мляко, потопете хапките в тази смес и изпържете от двете страни в растително масло.

Трайфъл 

За този чудесен английски десерт вече сме споменавали.

Пресните или замразени плодовете са чудесна здравословна закуска или десерт. Какво би могло да бъде по-добре от шепа плодове върху нарязан на кубчета козунак, напоен с 200 грама натурално кисело мляко? Най-добре оставете сладкиша да поеме киселото мляко, като приберете чашките с десерта за 30 минути или една нощ в хладилника. На сутринта отгоре нарежете ягоди, банан, круша, боровинки или малини, гарнирайте с бита сметана, кондензирано мляко, какао на прах или просто сладко.

Пудинг 

За класическия немски пудинг, който се приготвя от стар хляб или козунак, ще ви трябват малко търпение, яйца, сметана, ванилия, захар и плодове (по желание и на вкус). Всъщност хлебни пудинги има както в английската, така и в немската кухня, рецептите са почти идентични, но немската има собствено име - Michel, към което е прието да се добавя името на плода, който е включен в състава.

Приблизителни пропорции: за 200 грама козунак или стар хляб (не нарязан на малки кубчета) ще ви трябват 2 яйца, 300 мл прясно мляко (за по-висока масленост 50 мл мляко може да се замени със сметана), 50 грама захар, половин чаена лъжичка ванилия и любимите ви плодове. Можете да опитате банан или праскова, в зависимост от сезона, а можете и да замените пресните плодове със стафиди, цитрусови кори или сушени плодове.

Смесете млякото, яйцата, захарта и ванилията. Нарязаният на филии козунак се нарежда плътно на дъното и се залива с част от яйчено-млечната смес, след което може да се повтори блата. Отгоре се нареждат нарязаните плодове и отново се залива с яйчната смес. Оставете сладкиша да попие няколко минути и го сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути. Най-добре е пудингът да се пече на водна баня. За целта трябва да вземете по-голяма форма, да поставите в нея формата с пудинг и да налеете долната форма с вода.

Мързелива торта 

Може би най-ефектният начин да оползотворите стария козунак е бисквитената торта за мързеливи. Идеята не е нова - защо да приготвяте блатове, ако можете леко да „освежите“ позасъхналия козунак със сироп на базата на амарето или обикновен плодов сок и сметана или маслен крем маскарпоне. Необходими са ви тортена форма с падащо дъно, крем (до 500 мл), 100 грама захар и да речем компот от праскови.

Козунакът се нарязва на парчета (около 1 см) и се реди на дъното на формата. Напоете с част от плодовия сироп, покрийте блата с разбита сметана или маскарпоне със захар, след което отново наредете един слой козунаци, напоени със сироп, отгоре пак крем и гарнирайте с нарязани праскови. За да се напоят добре блатовете, тортата в идеалния случай трябва да престои 6 часа в хладилника (поне 40 минути). Отгоре можете да украсите със сметана по ваш вкус.

Между другото, осветените великденски козунаци не бива да се изхвърлят. В краен случай винаги можете да ги занесете обратно в църквата или просто да изсушите крекерите.

А яйцата? 

Често се случва на Великден да има твърде много варени яйца и просто ни омръзва да ги ядем. Използвайте половинки яйца вместо хляб (и без това ще имате много тестени сладости по празниците), за да създадете алтернативни сандвичи. Такова разнообразие от закуски ще бъде изненада за празничната маса. Предлагаме 11 тествани от нас пълнежа, но има стотици варианти. Изберете любимите си комбинации и пригответе празнични оригинални сандвичи без хляб.

Съвет: За да залепне по-добре плънката за яйцето, смесете ситно нарязаните съставки с разбития жълтък. Изберете пропорциите по ваш вкус:

11 страхотни пълнежа на яйца:

  • Кориандър + джинджифил + уасаби + сок от лайм + майонеза + сол + прясно смлян черен пипер
  • Чесън + бекон + босилек + майонеза + червен пипер на люспи + сол + прясно смлян черен пипер
  • Извара + чушка + мед + бяло вино + сол + прясно смлян черен пипер
  • Консерва риба тон + маслини + червен пипер + целина + кисело мляко + сол + прясно смлян черен пипер
  • Шунка + синьо сирене + сметана + крема сирене + микрозеленчуци + сол + розов пипер
  • Лимонова и портокалова кора + кисело мляко + майонеза + бадеми + зелен лук + сол + прясно смлян черен пипер
  • Дижонска горчица + целина + майонеза + кисело мляко + лимонов сок + сол + прясно смлян черен пипер
  • Пилешко филе + майонеза + зелен лук + магданоз + копър + лимон + сол + прясно смлян черен пипер
  • Гъби + лук + твърдо сирене + зехтин + мащерка + масло + сол + прясно смлян черен пипер
  • Масло + твърдо сирене + рукола + босилек + чесън + сол + прясно смлян черен пипер
  • Бяло саламурено сирене + хумус + червен лук + кисело мляко + риган + чесън на прах + маслини