За да съставите правилната диета, трябва да вземете предвид кога стартирате, теглото и възрастта на животните, и разбира се, физиологичното им състояние

Нормата на хранене се определя от съдържанието на хранителни вещества във фуража:

  • фуражна единица;
  • протеин;
  • микроелементи;
  • витамини.

В ежедневната диета трябва да присъстват всички хранителни вещества в нормата на хранене. При изготвянето на диета стопаните зайцевъди трябва да имат предвид, че при животните, отглеждани за месо,

броят на протеините се увеличава,

а периодът на угояване намалява

Храненето с трева и сено не вреди на здравето. Те могат да се дават без ограничение, но останалите фуражи трябва да се дават по норма и по режим – той трябва да се спазва стриктно. Защото с разпределението на храната организмът на зайците започва да произвежда стомашен сок, който помага за по-доброто усвояване и преработка на храната. Така те растат и се развиват по-добре.

Зайците отиват до хранилките

поне 80 пъти дневно

Те ядат често, но малко по малко. Женските по време на кърмене и бебета до 2,5 месеца трябва да се хранят 4 пъти на ден. А за младите и възрастните са достатъчни 2-3 пъти да посещават хранилката.

До края на зимата имат 3 или 4 хранения на ден:

  • Когато храненията са 3: В 8 ч. сутринта се дава половината норма от концентрати и сено; в 12 часа - осигурете кореноплодни култури; в 17 ч. - втората половина концентрати и пълна норма сено и клони.
  • Когато храненията са 4: В 6 ч. сутринта - ⅓ концентрати и ¼ сено; в 11 часа - ½ кореноплодни култури, ⅓ концентрати; в 16 ч. - ½ кореноплодни, ½ сено; в 19 ч. - ¼ сено, ⅓ концентрати.

През пролетта- храненето е 3 пъти на ден:

В 6 ч. сутринта - пълни норми концентрати и една трета от нормата трева; по обяд - една трета от нормата зелен фураж; в 19 часа - пълни норми концентрати, трета част зелена храна.

Лятото: 4 хранения на ден:

В 6 ч. сутринта – 1/3 от концентрати, 1/6 от трева; в 11 ч. сутринта – 1/3 от концентрата, 1/6 от зелената храна; в 16 ч. - пълна дажба трева; в 19 ч. – 1/3 от концентратите, 1/6 от нормата зелен фураж и клони.

Важно! Не забравяйте да давате вода за пиене – тя трябва да е налична винаги. Поилките трябва да се мият често и да се налива прясна, чиста вода.

Витаминни и минерални добавки за бърз растеж: През лятото зайците получават достатъчно витамини от зелена трева и зеленчуци, но на границата между пролетта и лятото резервите им в тялото се изчерпват и те трябва да бъдат попълнени. За попълване на витамини А и D зайците трябва да се хранят с рибено масло или маслен концентрат в ампули:

  • за млади зайци - 0,5 грама;
  • за възрастни - 1 грам;
  • за бременни и кърмещи женски - 3 грама.

Дефицитът на витамин Е може да бъде коригиран със: зелено сено; хлебна мая; покълнало зърно; фармацевтични препарати.

  • Костното брашно също се въвежда в диетата: калций 32%; фосфор 15%.
  • Костна пепел: калций 35%; фосфор 16%.
  • Креда: 40% калций.
  • Солта също е важна за зайците. Разходната норма за млади животни е от 0,5 до 1 грам на ден. За възрастни от 1 до 1,5 грама. За зайци за угояване нормата се увеличава до 3 грама. Тъй като такива дози са трудни за разпределяне, по-удобно е да се дава сол под формата на близане. За целта разстелете солени блокчета на места, недостъпни за утъпкване. По този начин зайците сами контролират количеството на приема на сол

Какво не могат да ядат зайците?

Тези животни имат слаб стомах със слаби мускули. Винаги трябва да имат на разположение храна и вода. Техният храносмилателен процес е подреден по такъв начин, че храната се избутва през вече погълната дажба и за да се избегнат проблеми с храносмилането, не трябва зайците да се държаг гладни. Също така не се препоръчва да се дават кисели, солени или сладки храни. А от прясно окосена трева има риск от подуване на червата. Затова преди хранене тя трябва да се изсуши на слънце. А що се отнася до стопаните зайцевъди -

когато косите, обърнете внимание

за наличието на токсични билки

Да се внимава и с кореноплодите - не трябва да се дават мръсни, защото крият риск от зараза. Затова трябва да се измият преди консумация.

Невсички растения са полезни за хранене на животни. Например от прекомерното количество зеле може да възникне чревно разстройство. А уловената в тревата лютичка води до диария, отравяне и подуване на корема. А при болки в гърба става опасно – има опасност от парализа на животното.

Друг пример за риск –

блатният невен нарушава работата на бъбреците. Затова препоръката на специалистите е не хранете зайци с токсични растения - бучиниш; горчица; рапица; дигиталис. Не трябва да се събира сено в крайпътни зони, в близост до предприятия. За стопаните отглеждането на зайци носи добри доходи. Ако храненето е организирано правилно, тогава няма заболявания на храносмилателната система. Балансираната диета допринася за активното развитие и успешно размножаване на зайците.

С какъв вид зърно да храните,

и то така, че диетата да е балансирана, обогатена с полезни вещества? Коя зърнена култура се усвоява по-добре, как да направите храната по-добра? Зърнените храни в диетата на зайците са от първостепенно значение. Не всички култури са подходящи за хранене на зайци, а зърнените храни се различават по съдържание на калории, витаминен състав. Трябва да се внимава, защото някои храни причиняват подуване на корема, ако се дават в големи количества. Затова при избора на концентриран фураж стопанинът разчита на състава, енергийната стойност на храната, както и на степента на нейната смилаемост от тялото на животното.

  • Пшеницата: Съдържа въглехидрати, мазнини, протеини, витамини В, Е. Поради хранителната стойност във фуражните смеси процентът на зърнените култури е 30%. Използвайте пшеница при хранене на зайци за по-добър растеж и наддаване на тегло. Зайците обичат зърното в задушена и суха форма, но ако го давате постоянно, се развива подуване поради съдържанието на глутен.
  • Тревата е един от най-добрите фуражи, а зърното има висока хранителна и енергийна стойност (336 kcal), обогатено с минерали (силиций, манган и кобалт), присъстват мед и цинк. Витамините са представени от група В: В1, В5, В6. Веществата са отговорни за метаболитните процеси, имат положителен ефект върху репродуктивната система. Пантотеновата киселина участва в храносмилането, съдържа естествени антиоксиданти, премахвайки вредните компоненти от тялото на животните. В зърнените култури е повишено съдържанието на въглехидрати до 55%, протеини - 10%, мазнини - 8%.
  • Натрошеният овес е включен в първите допълнителни храни за млади животни. Зайците го ядат добре като част от суха храна.
  • Царевицата - счита се за енергийна храна поради съдържанието на въглехидрати (60%) и калории (119 kcal). Включва витамини B1, B2, PP, E и D. А от минералите калий, желязо, магнезий и фосфор. Царевицата има положителен ефект върху растежа и теглото на животните, активира метаболитните процеси и се усвоява перфектно от тялото на заека. Но защото няма много протеини, по-добре е да я давате като част от смеси.
  • Ечемик. Хранителната стойност прави ечемика отлична храна за майки и лактиращи зайкини, а също така се дава на млади животни за бърз растеж. Лизинът и холинът подобряват общото състояние на зайците, витамините от група В, калий и калций. За репродуктивните животни количеството е ограничено, тъй като тази зърнена култура причинява затлъстяване, което се отразява негативно на репродуктивната функция на мъжките и женските.

Храносмилателният процес при зайците е подреден по такъв начин, че храната се избутва през вече погълната и за да се избегнат проблеми с храносмилането, не трябва зайците да се държаг гладни.
Храносмилателният процес при зайците е подреден по такъв начин, че храната се избутва през вече погълната и за да се избегнат проблеми с храносмилането, не трябва зайците да се държаг гладни.
В зърнените култури е повишено съдържанието на въглехидрати до 55%, протеини - 10%, мазнини - 8%.
В зърнените култури е повишено съдържанието на въглехидрати до 55%, протеини - 10%, мазнини - 8%.