Отглеждането на пъдпъдъци е доста отговорен бизнес, при който трябва да се вземат предвид много фактори за качествения добив на пъдпъдъче месо и яйца. Но когато птиците започнат да се кълват, начинаещите в птицевъдството често не могат да се справят – всекидневно губят птици и затова се отказват. Но не е необходимо да правите това – твърдят специалистите, просто трябва да идентифицирате причината и да я премахнете.

Защо пъдпъдъците се кълват един друг

Птиците кълват главите на своите съседи по клетка поради различни фактори:

  • от неправилни условия на отглеждане;
  • борба за лидерство;
  • клетката не е подходяща;
  • неподходяща околна среда, т.е. мястото, където ги отглеждате.

1) Плътност на птиците при настаняване

Пъдпъдъците на генно ниво са програмирани за свобода, от която човек ги лишава изкуствено. Психологическото състояние на птицата зависи пряко от плътността на настаняване в клетките. Ако мястото е твърде тясно, пъдпъдъците стават агресивни и ще атакуват тези, които са твърде близо. Не бива да пренаселвате клетките, когато разпределяте птиците при настаняване. За да избегнете проблема, препоръчително е да следвате следните правила:

  • в големи клетки на 1 м² трябва да има до 120 индивида;
  • в малките тесни клетки всеки пъдпъдък се нуждае от поне 130 см² пространство;
  • оптималните условия на отглеждане са до 30 пъдпъдъци в клетка с размери 90x40 см.

2) Небалансираната диета 

Храненето е най-важният компонент в отглеждането. Пъдпъдъците могат да издържат на някои трудности в условията на отглеждане, но те трябва да бъдат хранени с питателна и висококачествена храна. Липсата на достатъчно количество витамини и микроелементи ще повлияе на външния им вид:

  • позата на птиците ще се промени;
  • перата ще започнат да падат;
  • ще се появят кожни обриви.

При откриване на такива симптоми се предприема набор от мерки:

  • увеличете количеството храна - един индивид се нуждае от 30–35 грама храна на ден;
  • в диетата се въвеждат повече бобови растения, царевица, месни и рибни отпадъци - това ще повиши нивото на протеин в организма;
  • проверете качеството на храната - може би си струва да преминете от занаятчийско получено зърно към фабричен комбиниран фураж;
  • потърсете съвети от стопани с повече опит с какво да храните и как да отглеждате пъдпъдъци у дома.

3) Лоши условия на осветлениe 

Недостатъчната яркост или непостоянството на осветлението също може да раздразни пъдпъдъците и те да кълват съседите си. Светлият ден за тези птици трябва да бъде 12-14 часа постоянно осветление.

Възможни проблеми с осветлението, които карат птиците да се кълват в главите:

  • рязко включване на осветление след дълга тъмнина;
  • мигане на лампи поради неизправности или спадове на напрежението в мрежата;
  • дълъг или кратък светъл ден;
  • твърде ярки или слаби лампи;
  • клетката е твърде близо до източника на светлина;
  • недостатъчно количество ултравиолетово осветление;
  • течения или липса на вентилация;
  • пъдпъдъкът е степна птица и е свикнал да бъде във висока трева, където няма резки пориви на вятъра, а има само лек бриз. Затова в помещението за отглеждане на пъдпъдъци е необходимо да се изключат течения, които причиняват дискомфорт на птиците;
  • намалени количества или липса на свеж въздух също е нежелателно. Както теченията, така и занижено ниво на кислород в застояла атмосфера правят птиците агресивни;
  • стресовото състояние води до непредвидими последици - пъдпъдъците могат да започнат да си кълват главите.

Важно! При клетъчно отглеждане добър успокояващ фактор за пъдпъдъците е запазването на естествената пропорция - 4-5 женски на 1 мъжки.

4) Борбата за лидерство

За всеки мъжки в дивата природа има 4–5 женски, които той посещава. Спазването на такава пропорция в клетката е трудно, така че прехвърлянето на млади мъжки в помещение с вече установени семейства води до битка между тях и старите пъдпъдъци, които ще защитават своята територия и семейство.

Най-доброто решение е да преместите вече създадено младо семейство в общо заграждение. Но този вариант не е икономически изгоден - необходимо е допълнително да се поддържат няколко клетки с млади семейства.

5) Как да лекувате ранена птица

Птиците кълват една друга не само главата - торсът и краката също са атакувани. Ако се открие ранен индивид, той трябва незабавно да бъде преместен в отделна клетка, която се почиства ежедневно. При внимателен оглед на засегнатите места се установява дали се касае за прясна, или стара рана.

Пресни рани без гнойни образувания се дезинфекцират с водороден прекис, след което се смазват с мехлем Вишневски.

Старите гнойни рани се лекуват с антибиотици (пеницилин и др.) - потърсете консултация във ветеринарните аптеки. Ако птицата се почувства зле (висока температура, гнойни абсцеси, зачервяване на кожата), антибиотиците могат да се прилагат интрамускулно, но това най-вероятно ще изисква помощта на ветеринарен лекар и финансови разходи.

6) Предпазни мерки

По принцип всички превантивни мерки се свеждат до създаване на подходящи условия за отглеждане на пъдпъдъци - от спазване на санитарните стандарти в помещението до балансирано хранене.

Раздразнителността на птиците допринася за нараняването на другите. Затова и стопанинът не трябва да издава силни звуци в помещението, да включва рязко светлините и да не допуска виенето на вятъра поради течения. Също така трябва да наблюдавате състава на обитателите в клетката, така че младият мъжки пъдпъдък да не попадне в „екип” с установени семейства, където възрастни мъжки могат да се обединят срещу него. Очаква го страховита и кървава битка!

Отглеждането на пъдпъдъци е интересна дейност, която носи не само удоволствието от отглеждането на птици, но и пресни яйца и месо на масата за хранене, и то с изключително полезни за здравето качества. С известни разходи може да организирате малък, но доста печеливш бизнес там, където живеете. Необходимо е само да се вземат всички мерки за опазване здравето на семействата, както и предотвратяване на агресия и кълване на птиците една друга.

Недостатъчната яркост или непостоянството на осветлението също може да раздразни пъдпъдъците и те да кълват съседите си.
Недостатъчната яркост или непостоянството на осветлението също може да раздразни пъдпъдъците и те да кълват съседите си.
При клетъчно отглеждане добър успокояващ фактор за пъдпъдъците е запазването на естествената пропорция - 4-5 женски на 1 мъжки.
При клетъчно отглеждане добър успокояващ фактор за пъдпъдъците е запазването на естествената пропорция - 4-5 женски на 1 мъжки.
В естествена среда по време на брачния период мъжкият е в състояние да "покани" женската с вик, който се чува в радиус от 500 метра.
В естествена среда по време на брачния период мъжкият е в състояние да "покани" женската с вик, който се чува в радиус от 500 метра.