Изкупните цени на млякото са обидно ниски за фермерите, според Милкана Йорданова, председател на Националното сдружение "Планинско мляко" и съсобственик на мандра в смолянското село Смилян. По думите й, необходимо е да се въведе регулация на основните хранителни стоки в частта за ДДС и търговските надценки за тях, така че производителите на суровини да получат по-справедливо заплащане за продуктите си.

Млекопроизводителите в планинските райони, като Смолян, са в много сложна ситуация при продължаващата инфлация. Фермерите оцеляват все по-трудно. И отново ще бъдат най-дискриминирани във веригата, каза Милкана Йорданова по БНР.

"Първо се посегна на цената на суровото мляко. Тези фермери, които го произвеждат, са с пъти по-малко субсидирани, отколкото европейските", коментира тя и добави, че цена под 1 лв. за литър мляко не трябва да има.

"Дори и 1 лев е много ниска цена. Дори и водата е по-скъпа".

Тя смята, че в подобна сложна пазарна ситуация - с нарастващи цени и поскъпване на разходите на фермерите, би било нормално държавата да регламентира пределна стойност на надценките, които се формират по пътя от мандрата до щанда в магазина.

"От цялата верига производителят получава най-малко. Много са високи данъчните ставки на основни хранителни продукти".

Председателят на Националното сдружение "Планинско мляко" смята, че задължително трябва да се махнат и т. нар. нелоялни конкурентни практики:

"От 10 години в България се преработва полуфабрикат, който идва от Западна Европа в замразено състояние. После носи името "кашкавал". Технологията е доста по-различна от тази за производството на български кашкавал. Там нещата могат да се диференцират. Нека потребителят да има право на информиран избор".

Това може да се стопира, като се задължат преработвателите в етикетите да отбележат наименованието на продукта и се запише пълното съдържание на продукта.

"Не сме се сблъсквали с подобна икономическа ситуация, както през последните 1-2 години. Но за нещата, които са в нашите ръце, недоумявам защо не си помогнем".