5 състояния, които се влошават 

Пролетта е на прага и съвсем скоро ще настъпи слънчево време. Понякога обаче романтичното настроение може да бъде развалено от обостряне на заболявания. Защо се случва това и какви мерки трябва да се предприемат за поддържане на здравето през пролетта?

Какви са причините?

Първо, липсата на витамини. Не е тайна, че през зимата менюто ни е бедно на витамини, а слънцето е слабо и не може да ни осигури така необходимия витамин D. Второ, отслабен имунитет, произтичащ от настинки и отново витаминен дефицит.

Друга причина са постоянните промени в температурата и атмосферното налягане, които предизвикват стрес в организма. Това неминуемо се отразява на здравето на повечето от нас.

През зимата се движим по-малко и ядем повече. Нека си припомним само за новогодишните трапези и последвалите януарски празници! Излишните килограми развалят не само настроението, но и здравето ни.

Ако съберете всичко това ще получите причините за пролетните обостряния на заболяванията. За какви заболявания става въпрос?

Настинка

Пролетта идва и носи със себе си дългоочакваната топлина и изглежда, че трябва да настиваме много по-рядко, отколкото през зимата. Но това не се случва. Причините са отслабеният имунитет и несериозното отношение към дрехите. Нямаме търпение да се отървем от скучните пухени якета и шапки! В допълнение, вирусите също се радват на топлината: ако през зимата много от тях „измираха“ заради мразовития въздух, то през пролетта те се събуждат и се „развихрят“.

Какво да направите: Не забравяйте, че пролетното време е измамно и вземете предвид температурните промени, когато избирате дрехите си. Укрепете имунната система.

Психични разстройства

Има много вицове за факта, че психичните заболявания се обострят през пролетта. Но здравите хора също имат трудности по това време на годината: могат да се появят депресивни, упадъчни настроения, недоволство от себе си и другите. Това се дължи на нарушения в биоритмите, които възникват с увеличаване на продължителността на деня.

Какво да правите: Движете се повече и бъдете на улицата, създайте си правилен режим на хранене и сън, опитайте се да водите здравословен начин на живот.

Заболявания на стомашно-чревния тракт

През пролетта се обострят и гастрити, ентерити, колити, язви и други заболявания на стомашно-чревния тракт. Това се случва по различни причини - отслабен имунитет, липса на витамини, промени в киселинността, обостряне на психични разстройства, стрес.

Какво да направите: Яжте правилно - така ще избегнете много проблеми. Универсална препоръка за всеки е да се храни 4-5 пъти на ден. Уверете се, че ядете през деня и не преяждайте през нощта - не натоварвайте тялото си до предела на възможностите.

Кожни заболявания

Не е очевидно, но е факт: през пролетта много хора наблюдават влошаване на състоянието на кожата си. И отново, основната причина за това е отслабеният имунитет през зимата, а стресът и проблемите със стомашно-чревния тракт влошават ситуацията. През пролетта се активират микроорганизми, които влияят негативно на кожата ни. На първо място това са акарите, които живеят в домашната прах и пухените възглавници. Обикновено те са безвредни за нас, но при отслабена имунна система причинява малки пъпки и възпаления.

Какво да направите: Укрепване на имунната система, заредете тялото си с нужните витамини.

Алергии

Отслабената имунна система, хормоналните смущения, активният цъфтеж на растенията водят до обостряне на алергиите. Интересно е, че през пролетта не само съществуващите заболявания се влошават. Възможно е да се появи и нова алергична реакция, за която не сте подозирали до момента.

Какво да направите: Ако сте алергични към цветен прашец, започнете да приемате антихистамин отрано. По време на активен цъфтеж се опитайте да не излизате навън, особено в жегата. Защитете очите си с очила, правете гаргара няколко пъти на ден, изплакнете носа си.

Съветите, дадени в тази статия, са от общ характер. В случай на обостряне на някакви заболявания, силно препоръчваме да се свържете с лекар. Погрижете се за здравето си, вземете мерки навреме и тогава пролетта ще бъде прекрасно време от годината за вас!