Вносът на мед и високата смъртност при пчелите са сред най-сериозните проблеми в пчеларския сектор в момента, казаха пред БТА производители по време на третото областно изложение на мед и пчелни продукти, което се провежда днес в Ямбол. Според тях фермерските базари са единственият "спасителен пояс" за сектора в момента.

"Успяваме да популяризираме продукцията си. Залагаме вече на директните продажби до крайния потребител. Подпомага се, макар и малко, моментното състояние в сектора“, посочи Пламен Сивков, който отглежда пчели от десет години. Той има 90 кошера в землището на ямболското село Голям Манастир, развива и подвижно пчеларство.

По думите му постоянно се извършват нерегламентирани пръскания от земеделските производители, за които пчеларите не са уведомени. Според него компенсациите от държавата са недостатъчни на фона на многото проблеми в сектора.

"Десет лева на кошер е нищо, особено сега, когато се вдигат цените на всичко, просто е немислимо. Ситуацията със смъртността на пчелите е много сериозна в цяла България – над 50-60 процента. В моя пчелин е огромна – от порядъка на 60-70 процента“, сподели той.

Според Георги Василев, пчелар от 40 години насам, причините за изключително високата в момента пчелна смъртност са комплексни. "Не можем да виним само едната или другата страна. Най-главното е, че се нарушават законите на природата", отбеляза той.

В момента изкупните цени на меда на едро са спаднали до 5-5,20 лева, посочи Здравко Аврамов. По думите му е куриозно на фона на инфлацията цените на пчелните продукти да вървят надолу. Вносът трябва да се регулира от държавата, тъй като е пагубно за сектора у нас, смята той.

"Когато направиха транзитните коридори за внос от Украйна, напълниха всички търговски складове в България с мед от там. Тотално сринаха пазара на нашия мед. Производителите увиснахме – много ниски цени, няма никакво изкупуване", каза още Аврамов.

"Вносът не е само от Украйна. В Европейския съюз се внася също от Китай, Аржентина, Бразилия – безмитен внос", добави Георги Василев. По думите му това ще доведе до постепенно свиване и изчезване на сектора у нас.

"Другата страна на въпроса е, че там, където пчеларите са от по-възрастното поколение, на този, който му загинат пчелите, той вече не ги възстановява. За една година са изчезнали около един милион пчелни семейства у нас", допълни Василев. Той отглежда около 140 кошера в землищата на селата Вълча Поляна, Малко Кирилово и Стройно.

Според него консумацията на мед у нас вече е свита до минимум. "Нашата стока е такава, че може да я има на масата, може и да я няма. Повечето хора казват, че не могат да си позволят лукса. А е хубаво да не употребяваме кристална захар, която има девет навързани молекули. Пчеличката ги е разградила на прости захари до две молекули в меда – глюкоза и фруктоза", каза още Георги Василев.

Пчеларското изложение в Ямбол се организира от Фондация "Ямбол – вкус и традиции". Идеята на организаторите е подпомагане на сектора чрез директни продажби и прилагане на подхода "От фермата до трапезата". Първото пчеларско изложение в града се състоя през октомври миналата година, последвано от още едно през ноември.