Вкусните закуски, обеди и вечери у дома са още една възможност да се съберете с цялото семейство, да обърнете внимание на скъпи хора, да им угодите без повод. Не е необходимо да готвите нещо грандиозно, знаем няколко страхотни рецепти, които ще помогнат във всяка ситуация и ще отнеме минимум време.

Днес сме ви подготвили няколко идеи как да се стоплите през студените дни, да изненадате възрастни и деца и да не забравите за себе си.

Крок мадам за закуска 

Първо е добре да кажем, че зад претенциозното име не се крие нищо друго освен... сандвич. Една обилна, сгряваща закуска ще ви помогне да направите хладната зимна утрин уютна: хрупкав хляб, ароматна шунка, пържени яйца, току-що извадени от тигана и резени топено сирене. Разтапяйки се сиренето обвива пълнежа на сандвича и придава на ястието нотки на чедър. Това сутрешно лакомство ще се хареса както на възрастните, така и на по-младите членове на семейството.

Продукти: 2 минифранзели, нарязани по дължина, 2 резена шунка, 3 яйца, 2 филии листово топено сирене „Cheder“ или каквото имате, 2 суп. лъж. прясно мляко, 1 суп. лъж. растително масло, 40 г масло, 2 ч. лъж. горчица, щипка прясно смлян черен пипер, щипка морска сол.

Приготвене: В купа смесете 2 яйца и прясното мляко, разбийте леко и добавете сол и черен пипер. Намажете хляба с масло, добавете горчица за възрастни, а за децата - по-добре да я прескочите. Поставете върху едната половина на хлебчето по резен шунка и топено сирене. Покрийте с другата половина хляб. Потопете сандвича в сместа от яйца и мляко.

Загрейте олиото и маслото в тиган и запечете сандвича от всички страни до златистокафяво. Извадете го в чиния. В същия тиган изпържете останалото яйце. Поставете топлото пържено яйце върху сандвича и сервирайте на масата.

Крем супа в хляб 

Топлите засищащи супи са идеални за студения сезон. Такива вечери ободряват и изпълват с енергия. Поглезете семейството си с крем супа с топено сирене.
Изненадайте близките си и сервирайте супата в хлебче. Възхищението на любимите хора е гарантирано!

Продукти: 400 г топено крема сирене, 5 картофа, 2 л. вода, морков, глава лук, 20 г масло, 1 суп. лъж. растително масло, сол и черен пипер на вкус, кръгъл хляб за сервиране.

Готвене: Обелете картофите, морковите и лука. Картофите се нарязват на кубчета, морковите се настъргват, а лукът се наситнява. Сипете картофите в тенджера, покрийте с вода и поставете на котлона. Запържете лука и морковите в смес от масло и олио до светло златистокафяво. По време на готвенето отстранявайте пяната от картофите, подправете със сол и черен пипер. Прибавете запържените зеленчуци към картофите, добавете крема сиренето е разбъркайте добре. Дръпнете супата от огъня и пасирайте с блендер.

От малък кръгъл хляб отрежете горната част и внимателно издълбайте средата. Поставете питката в чиния, напълнете хлебната купичка с ароматна топла супа и сервирайте.

Понички с извара на фурна 

Тези понички са двойно по-добри. Пекат се на фурна, а не се пържат в олио. А приготвянето им отнема само 30 минути. Погрижете се за любимите си хора, като им приготвите не само вкусни, но и здравословни лакомства.

Продукти: 250 г извара, 130 г брашно, 3 суп. лъж. захар, 1 яйце, 1 ч. лъж. бакпулвер, пудра захар на вкус

Приготвяне: В дълбока купа смесете изварата, захарта и яйцето.Разбийте продуктите с блендер до получаването на хомогенна гладка маса. Добавете пресятото брашно и бакпулвера, замесете тесто. Разделете тестото на 12 парчета, намокрете ръцете си с вода и оформете тестото на топчета Застелете тава с хартия за печене и наредете топките на разстояние една от друга. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 30 минути. Готовите понички се охлаждат малко и се поръсват с пудра захар.

Канелени охлювчета с извара и бадеми 
Детските емоции са най-искрени! Това е лесно да се разбере, ако видите искрящите им очи, когато мама или баба вадят ароматни канелени кифлички от фурната. Рецептата присъства почти във всяка кухня. А ако прибавите към сладките и деликатна извара и филирани бадеми, изкушението става неустоимо.

Продукти: За тестото: 600 г брашно, 300 мл прясно мляко, 100 г захар, 90 г масло, 2 яйца, 1 ч. лъж. суха мая.

За пълнежа: 50 г кафява захар, 40 г масло, 20 г смляна канела.

За крема: 220 г извара, 80 г пудра захар, 60 г масло.

Допълнително: бадемови люспи - на вкус

Метод на готвене: В купа смесете топлото прясно мляко, маята и 1 ч. лъж. захар. Оставете за 30 минути. През това време смесете омекналото масло, яйцата и захарта. Прибавете маята, разбъркайте и на няколко порции прибавете и брашното, като замесите меко тесто. Омесете добре тестото и го оставете на топло място за 1 час.

Разточете тестото на кора и го намажете с меко масло. Поръсете равномерно с канела и кафява захар. Навийте кората на руло и нарежете на няколко части.
Покрийте тавата за печене с хартия и наредете охлювчетата в нея. Оставете да втасват още 20 минути. Печете в предварително загрята фурна на 180°C 25 минути.

През това време пригответе крема. В купа смесете изварата, маслото и пудрата захар. Готовите кифлички охладете малко и намажете с крем. Поръсете с филетирани бадеми и сервирайте.

Vol-au-vents с извара 

Става дума за кошнички от бутер тесто с различни пълнежи. Тази рецепта ще ви бъде полезна за всеки повод, когато искате да зарадвате любимите си хора, да отпразнувате важно събитие, да направите малък кулинарен подвиг в името на скъп човек.
Ефирните волани са с пълнеж от извара и гарнирани с червена риба, хайвер и скариди са чудесно предястие. Кремообразният вкус на извара идеално се съчетава с останалите съставки.

Продукти: 500 г бутер тесто, 150 г извара, 1 яйце, 4 филийки сьомга, 1-2 суп. лъж. черен или червен хайвер, 4 варени обелени скариди, 2 стръка пресен копър.

Приготвяне: Размразете тестото и го разточете на пласт с дебелина 3-5 мм. С формичка за сладки изрежете кръгове от тестото с диаметър 5 см. От едната кора трябва да получите 16 кръгчета. Всяко кръгче набодете с вилица на няколко места и поставете върху покрита с хартия тава. Покрийте заготовките със стреч фолио, за да не съхнат.

От втората кора тесто изрежете 16 кръга с диаметър 5 см. Във всеки от тях, с капачка от бутилка или специална форма, изрежете дупка. Трябва да получите 16 пръстена. Намажете кръглите заготовки с разбито яйце и поставете отгоре пръстените. За да се надигнат равномерно, горният пръстен също трябва да се набоде с вилица на няколко места. Намажете с яйце.

Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 15-20 минути до зачервяване. Охладете напълно и притиснете внимателно средната част с клечка за суши. Напълнете с крема сирене. Украсете със стрък копър, червена риба, хайвер или скарида.

Ньоки със сос от сирена 

Страхотно е да зарадвате любимите хора, да създавате нови емоции и да предадете своята топлина с помощта на вкусни лакомства. Споделяме любимата си италианска рецепта.

Продукти: За ньоките: 500 г средно големи картофи, 50 г извара, 100 -150 г брашно, 1 яйце, индийско орехче на върха на ножа, сол на вкус.

За соса:100 г топено сирене, 1 суп. лъж. масло, 80 мл високомаслена сметана, 1 скилидка чесън, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте и подсушете картофите, поставете ги в тава за печене. Печете във фурната 35-40 минути на 160°C. Проверявайте готовността с дървено шишче, то трябва свободно да пробие картофа. Охладете и обелете картофите, прехвърлете в голям съд и ги намачкайте, претрийте през сито. Трябва да се получи мека хомогенна маса. Към пюрето добавете разбитото яйце, брашното, изварата, солта и индийското орехче. Замесете пластично тесто. В зависимост от картофите и големината на яйцето може да ви трябва малко повече или по-малко брашно, добавяйте го на части. Покрийте готовото тесто със стреч и оставете за 10 минути.

Разделете тестото на 2 части и оформете „наденици“, всяка нарежете на 8-10 хапки с тегло не повече от 20 г. Оформете всяко парче в продълговата форма, покрийте с фолио и оставете настрана.

Пригответе на соса: Разтопете маслото в тиган, пуснете в него скилидката чесън и я извадете. Сипете сметаната, разбъркайте и добавете крема сиренето. При леко разбъркване изчакайте сиренето да се разтвори. Подправете със сол и черен пипер.
Пуснете ньоките във вряща подсолена вода за 2 минути, след това ги прехвърлете в горещия сметанов сос и загрейте всичко заедно още 1 минута. Преди сервиране поръсете с пресни зелени подправки.