Пчеларите с опит знаят, че това зависи от броя на порасналите пчели в края на лятото

Силните семейства с голям брой млади пчели понасят добре зимните условия и бързо набират сила през пролетта. Слабите - с малък брой млади пчели, отслабват още повече през зимата и през пролетта дълго време не се връщат към нормалното си състояние.

Когато зимуват стари пчели, обикновено те не оцеляват до пролетта и умират през зимата, образувайки голям подмор. И обратно – младите, родени в края на август и през септември – в края на лятото, зимуват добре, а през пролетта отглеждат много пило.Тези пчели са физиологично млади, тъй като не са участвали в отглеждането на пилото през есента. Специално проведени експерименти със зимуването на пчелни семейства, състоящи се от млади и стари пчели, показазват, че семействата с преобладаване на млади пчели зимуват по-добре. Ето защо едно от важните условия за успешното зимуване на пчелните колонии е наличието в тях на голям брой млади пчели, родени в края на лятото.

Второто важно условие за добро зимуване на пчелите е силата на семейството. За да поддържат оптимален микроклимат в семейството през зимата, пчелите полагат известни усилия. Колкото по-слаба е колонията, толкова повече енергия и храна пчелите изразходват през зимата, за да поддържат необходимата температура в кълбото. В резултат на това те се изтощават през зимните месеци, а до пролетта отслабват още повече.

Силните колонии пчели консумират

значително по-малко мед

на единица маса от слабите. В резултат на това пчелите на силните семейства се износват по-малко през пролетта. Колкото по-силни пчелни семейства „преминат” през зимата, толкова по-малко храна изразходват за единица маса.

Пчелите зимуват без проблеми, твърдят много от професионалните пчелари. Но за да е така, на семействата трябва да се осигури достатъчно количество храна. Количеството зависи от силата на семейството. Важно е също така броят на рамките, на които презимува едно семейство, да отговаря точно на силата му и дори да е малко тясно през есента – опитни пчелари осигуряват зимуване поне на 5 рамки, като обединяват слабите семейства през есента. Дори ако семейството не се побира на рамките, а малка брада виси от тях, това ще им е от полза, при положение, че рамките са 4/5 запълнени с висококачествен мед. Практиката показва, че допълнителните рамки по време на зимуване практически не вредят на пчелите.

Къде се крие опасността

Тя се проявява през пролетта, когато има висока влажност на въздуха и непокритите от пчелите участъци с перга (или още позната като пчелен хляб, консервиран пчелен прашец с помощта на специална съставка от ензими и мед), разположени на външните рамки, могат да мухлясат и да станат негодни. И съответно медът върху тях, отново поради влиянието на влагата, може да не е с най-добро качество. Затова по-рационално е, ако е необходимо, пчеларят да замени липсващите рамки още в ранна пролет.

Друг проблем – качеството на фуража като цяло често се подценява от повечето пчелари-любители. Защото е важно не само количеството мед, изяден от пчелите през зимните месеци, но и неговото качество. Защото от това пряко зависи скоростта, с която червата на пчелите се пълнят с изпражнения и реакцията им към тялото и организма.

Препоръчителни храни за подхранване

Протеиновият фураж се приготвя под формата на тесто. За целта 1 кг изсушен цветен прашец се навлажнява със 150 мл вода, подсладена с 20 г мед и се смесва добре. Стритият прашец се омесва под формата на тесто върху пудра захар в съотношение 1:2. По 200-300 г от полученото тесто се слага върху рамките в кошерите, докато се изяде. За подхранване можете да използвате и перга, извлечена от клетки на пити, взети от силни и здрави пчелни семейства.

За подхранване на пчелите се приготвя медено-пергова смес, тоест пчелен хляб или цветен прашец се смесват с мед до гъсто тесто. Приблизително 0,5 кг от това тесто се увива с восъчна хартия и се поставя върху рамките в кошерите. От долната страна на всяко парче с клечка се правят дупки, през които пчелите вземат храна. Сместа се дава на пчелните семейства, докато се изяде. За по-голяма ефикасност медо-пчелно-хлебната смес може да се постави в празни килийки на пити в близост до пилото. В този случай медено-перговото тесто трябва да се приготви по-течно, като се вземе повече мед или захарен сироп.

Ако няма прашец или пчелен хляб за приготвяне на тестото, тогава се използват други протеинови вещества, които по някакъв начин могат да заменят естествената протеинова храна. Медоносните пчели са в състояние да абсорбират от тях протеина. Те усвояват най-добре протеина от краве мляко (казеин), инактивирана мая и обезмаслено соево брашно. За белтъчно подхранване се приготвя тесто, състоящо се от три части обезмаслено соево брашно, една част мая и една част обезмаслено сухо мляко. Добавя се мед или захарен сироп, така че да се получи тесто, което се поставя в кошери на рамки в обем от 300-500 грама.

Добър ефект се постига и при добавяне на краве мляко към захарния сироп в размер на 0,5 кг на 1,5 л сироп (съотношение 2:1). Този сироп се поставя в хранилки по 0,3 литра на семейство. Но подхранването трябва да се прекрати преди очакваното последно облитане на пчелите, което поради по-топлото време все още се наблюдава.

Цветният прашец се събира с поленоуловители през лятото, когато пчелите го събират в големи количества. За подхранване можете да използвате и перга, извлечена от клетки на пити, взети от силни и здрави пчелни семейства.
Цветният прашец се събира с поленоуловители през лятото, когато пчелите го събират в големи количества. За подхранване можете да използвате и перга, извлечена от клетки на пити, взети от силни и здрави пчелни семейства.
Подхранването трябва да се прекрати преди очакваното последно облитане на пчелите, което поради по-топлото време все още се наблюдава активно.
Подхранването трябва да се прекрати преди очакваното последно облитане на пчелите, което поради по-топлото време все още се наблюдава активно.
Рязкото и продължително застудяване може да окаже влияние на пчелните семейства. Самите минусови температури не могат да са причина за смъртност, колкото фактът, че при продължително време с ниски температури пчелите не могат да извършват облитане.
Рязкото и продължително застудяване може да окаже влияние на пчелните семейства. Самите минусови температури не могат да са причина за смъртност, колкото фактът, че при продължително време с ниски температури пчелите не могат да извършват облитане.