1. Погача 

Предлагаме ви изпитана рецепта за вашата трапеза на 6-и декември. За тези от вас, които постят, просто не слагайте яйца и кисело мляко.

Продукти: 1 кг брашно, 1 ч. чаша кисело мляко, 1 ч. лъж. сода бикарбонат, 4 суп. лъж. олио, 1 яйце, 1 суп. лъж. захар, 20 г мая за хляб, 1 суп. лъж. сол.

Приготвяне: В чаена чаша с хладка вода разтворете маята за хляб, в която се добавя 1 чаена лъжица захар, престоява около 30 минути, без да се разбърква. В пресятото брашно направете „кладенче”, в което се сипват млякото, содата бикарбонат, олиото, яйцето, солта, захарта и разтворената мая. Сипва се още 1 чаена чаша хладка вода. Замесете меко тесто (не трябва да лепне по пръстите). Покрийте с кърпа (може и да е влажна) и оставете да престои на топло за около 30 минути и да втаса.

Премесете тестото, като добавите малко брашно и оформите питката. Традицията е отгоре да украсите питата с фигурки от тесто – най-често се моделира риба, шаран. Ето защо трябва предварително за отделите малко от тестото, което се разточва на кора и от него се изрязват фигурките. Може да добавите черен пипер за очичките на шарана.

Намажете отгоре питата с жълтък (препоръчително е да се намаже, преди да се сложи украсата) и печете в предварително загрята умерена фурна.

2. Тарама хайвер 

Продукти: 1 суп. лъж. тарама, 1 средна глава лук,лимон, средата на 3 сухи филии хляб, олио, 3-4 маслини, солети (големи гризини)

Приготвяне: Хлябът се накисва във вода, а зърната на тарамата се пукат. Колкото по-качествено успеете да смачкате хайвера, толкова по-добре. Изстискайте с ръце накиснатия хляб и го прибавете към хайвера. Разбъркайте. Настържете лука, прибавете го към хляба и хайвера и разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Започнете бавно да разбивате с пасатор, като едновременно с това сипвате олио на тънка струйка.

Трябва да стане като майонеза, но с една или две идеи по-гъсто. Може да се наложи да добавите малко вода, ако хлябът е изцеден много. Накрая добавете сок от лимона (количеството си преценете вие), разпределете в порционни купички и украсете с маслини, копър и няколко пръчки солети.

Счупете гризината на 3-4 части и ги съберете на сноп – вместо вилица или китайски пръчици. Загребете от хайвера и хапнете – вкусът е наистина уникален.