По данни на Националния статистически институт към края на миналата година у нас на Никулден празнуват 192 429 души. Всички тези хора ще посрещнат празника с шаран на трапезата, а когато към тях добавим и празнуващите моряци, рибари, банкери и бургазлии, шараните стават доста повече. Страхове от липсата им обаче няма, защото да сложиш шаран на масата е лесно.

Можеш да го уловиш

На теория за целта първо е необходимо да си извадиш билет за любителски риболов. Услугата "Издаване на билет за любителски риболов" се извършва от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури съгласно чл. 22а от Закона за рибарството и аквакултурите. Процедурата стартира след подаване на попълнен регистрационен формуляр по образец и документ за платена такса (25 лв. на година) в съответното териториално звено на агенцията и отнема 3 дни. Тоест, ако подадеш документи утре, риболовът може да започне около 8 декември. Дотогава обаче трябва да си купил такъми за модерен шаранджийски риболов, които включват неща като въдици, макари, основно влакно, стойка или колчета за въдици, ракета за захранване, стръв и захранка и много, много други. Бързата ни проверка показва, че цените на бройка варират между 10 и 1500 лв., с което общата инвестиция значително нараства. Сега остава най-важното – да се научиш да ловиш шаран, защото той, противно на общото схващане, е умна риба и не се хваща лесно на въдицата. Така че е възможно или да се дебнете неясно колко време и с малко късмет да занесеш риба вкъщи в рамките на календарната година, или на практика

Да отидеш до Фантастико

За Никулден във всички обекти на веригата ще се предлага традиционният за българската трапеза шаран, който ще се доставя пресен от язовир до село Коньово край Нова Загора. Рибата ще се продава почистена цяла или на котлети и е само малка част от рибния асортимент на Фантастико. В големите обекти на веригата има 23 рибни щандa, където се предлагат над 40 вида охладена риба, сред които най-продавани са сьомга, лаврак, ципура, пъстърва, сьомгова пъстърва и скумрия. Освен българска продукция, Фантастико доставя риба от морски ферми и див улов от страни като Турция, Гърция, Норвегия, Колумбия, Еквадор, Уганда, Аржентина , Великобритания и др.

Клиентите могат да избират както цели риби, така и филета или нарязани на котлет за удобство и спестяване на време. Специално за Никулден кулинарните щандове в магазините ще предлагат и готови за консумация рецепти с подходящи гарнитури, така че подготовката на празничната трапеза да отнеме значително по-малко време.
А на всички, които искат да спазят традицията и да приготвят рибата у дома, шеф Васил Апостолов предлага една специална идея.

Шаран с ориз, орехи и стафиди

Необходими продукти:

- цял шаран около 1,8 кг;

- 100 мл олио;

- 10 г червен пипер;

- 15 г сол;

- 300 г ориз ризон ;

- 2 глави кромид луд;

- 100 г орехови ядки;

- 30 г стафиди;

- 20 г моркови;

- 400 г пресни домати;

- половин връзка пресен лук;

- половин връзка магданоз;

- листата от 1 стрък пресен девесил;

- 900 мл вода;

- 80 мл зехтин;

Начин на приготвяне:

1. Морковите и една глава лук се нарязват на малки кубчета.

2. В тенджера се запържват в нагорещено олио за 2 минути, след което се прибавят щипка червен

пипер, оризът, орехите, стафидите, сол и вода. Готви се около 15 минути, като постоянно се

разбърква.

3. Сместа се оставя да се охлади. Прибавят се нарязаните на ситно пресен лук и половината от

девесила и се разбърква.

4. Рибата се поставя в тава за печене, като част от ориза се поставя в шарана, а останалото от сместа - около рибата.

5. Доматите и останалата част от лука се нарязват на шайби, осоляват се и се поливат със зехтин.

6. Пече се за 35-40 минути в предварително загрята фурна на 180°.

7. След като се извади от фурната се полива със зехтин и се добавя останалата част от нарязания на ситно девесил.