Годината почти се изтърколи. Започнахте ли да правите равносметки? Как протече градинарският сезон при вас? Как се представиха мушкатата това лято? Доволни ли сте от новите попълнения? А имате ли място за още?

В духа на най-празничния месец сме решили да обърнем внимание именно на подаръците. Кои цветя са на пазара сега и как да се сдобием с най-здравото, най-силното и най-богатото на цветове. Не без значение през студените месеци е и как ще го пренесем до постоянния му дом.

Нека започнем отдалеч преди да стигнем до типично коледните и зимни китки. На първо място в днешния брой сме номинирали една красавица с доста труден характер за повечето градинари и цветари.

Нейно величество,

кралицата на зимата, камелията

е разкошно растение,

представено от над 250 вида. Най-често срещаните и предлаганите за продажба са Camellia sasanqua, Camellia japonica и техни хибриди. Атрактивни, с лачени листа и цветове като от книжка с приказки, доскоро се смяташе, че няма да оцелеят през зимата у нас. Въпреки това, благодарение на селекцията, през последните години са създадени именно такива мразоустойчиви представителки, които спокойно издържат до минус 23 градуса. Условието е да бъдат засадени на завет.

Още любопитни факти са свързани с цветовете и тяхната форма. Отличени са 6 групи – с единични или прости, полукичести, анемонвидна, божуровидна, розоподобна и кичеста. Периодът на цъфтеж пък зависи от вида и метеорологичните условия в района. При правилен подбор на видове и сортове можете да се радвате на цветове почти целогодишно.

Камелията има нужда от една идея по-кисела почва с отличен дренаж, която се поддържа постоянно влажна. Мястото й е на шарена сянка. Местенето, студените въздушни течения, засушаването и всеки друг стрес може да доведе до опадане на пъпките и цветовете.

Разкошната и изумително ароматна гардения

е следващото зимно попадение. Ще я намерите в цветарските и дори хранителните магазини с цени започващи от 5-6 лева и достигащи до 20-30. Когато купувате гардения е важно да обърнете внимание на листата и пъпките.

Листата трябва да са зелени и лъскави без кафяви, черни или жълти напетнявания. Петурата трябва да е опъната и гладка без нагъвания и „мехури“. Всички изброени отклонения, че и още, сигнализират за болест или дефицит.

Цветовете и пъпките на гарденията са обикновено причината за покупка. Ако обаче изберете много нацъфтяла в момента китка, то във вашия дом ароматът и красотата ще останат за кратко. Затова избирайте растения с много пъпки и едва 1-2-3 отворени цвята.

Съветваме ви бързо да пресадите цветето в по-голяма саксия, защото обикновено работната вече е отесняла за корените.

Сигурно вече се досещате, че

следващата красавица се нарича азалия

Първият съвет за нея също е да я пресадите възможно най-бързо. Причината е същата. Ако се притеснявате за цветовете, ще ви успокоим, че ако действате внимателно и не разрушавате целостта на корените, няма да има проблем.

Азалията и рододендроните са разкошни и много ценни растения. В последните години добиват все по-голяма популярност. Те са красиви през по-голямата част от годината, а през зимно-пролетния преходен сезон се отрупват с цветове.

Азалия в саксия се отглежда доста лесно, а също и в градината. Видовете с добра студоустойчивост нямат нужда от специални грижи. Необходима е само разумна резитба в правилния момент. Цветовете се разполагат на млади клонки. Следователно, колкото повече са те, толкова по-богат цъфтеж може да очаквате.

Не пропускайте поливки в никакъв случай, особено ако растението е в саксия. постарайте се да подхранвате в периода на цъфтеж, независимо, че сезонът подсказва друго.

Камелия
Камелия
Камелия
Камелия
Гардения
Гардения
Азалия
Азалия