Кои са основните постулати и какво трябва да се избягва

Правилното запазване на виното може да бъде от решаващо значение в домашни условия. Най-важното е, че след като сте го произвели трябва и да сте сигурни, че ще се съхранява при оптимални условия – тоест на умерена температура и далеч от пряка слънчева светлина.

Има, разбира се, и много други фактори, които влияят на напитката и често са пренебрегвани, дали от невнимание, дали от незнание.

Ако искате да научите повече за правилата за съхраняване на вино в дома си, прочетете това и ще научите всичко.

Какво трябва да се избягва?

  • Да държим виното за прекалено дълъг период от време.

Едно от най-грешните неща, които можете да направите, ако съхранявате вино у дома, е да не го пиете.

След като премине определен период от време, вкусовите му качества се променят и е възможно да не успеете да усетите пълния му потенциал.

  • Да оставите тапите на бутилките да изсъхнат.

Оптималната температура за съхранението трябва да бъде между 10°C и 15°C, при 70% влажност. Трябва да се знае, че по-високата влажност предпазва корка от изсушаване и може да доведе до преждевременно стареене на виното.

  • Да съхранявате виното „на слънце”.

Ултравиолетовата светлина може да причини множество проблеми при съхраняването на бутилките. Тя може да увреди виното и да причини преждевременно стареене, както и да развие лоша миризма.

Повечето вина, предназначени за отлежаване, се бутилират в цветно стъкло, като това се извършва именно с цел защита от слънчевите лъчи.

  • Да държите цялото си вино в избата.

Дори да имате перфектна изба за отлежаване, е полезно да имате и „ежедневни вина под ръка”.

Условията за съхраняване не са толкова важни, когато виното се консумира скоро след направата му, и по този начин не трябва да ходите до избата всеки път, когато искате да си наточите каничка.

Но иначе изследванията на винарската наука са доказали, че чаша или две вино на вечер може да бъде част от здравословна диета, така че не забравяйте „да пиете плодовете си”, както казват специалистите!

  • Да оставяте виното след отварянето му.

Ако искате да удължите живота на частично консумираното вино, преместете останалата част в по-малка бутилка или съд, за да намалите количеството въздух в него.
Възможно е да използвате и пластмасова бутилка от вода, но за препоръчване е да бъде стъклена.

Как се запазва качеството?

  • Като „организирате“ виното си.

Подредете го, за да можете да намерите по-лесно бутилката, която търсите. Първият съвет е това да става по регион на производство, ако гроздето е от различни местности. След това организирайте хронологично: най-старите бутилки поставете отдолу, а най-новите – отгоре.

  • Като съхранявате виното, което пиете всеки ден в хладилника.

Съхранявайте любимите си вина на сигурно, тъмно място и поставяйте ежедневните бутилки в хладилника, включително и червените. Препоръчва се да извадите червените вина 1 час преди да им се насладите, а не да разчитате на температурата в дома си.
Ако видите в чашата си малки кристали, не се тревожете - образуването им е напълно нормално, особено при охладени вина, които не са били подложени на студена стабилизация, те не са вредни.

  • Като използвате качествени материали за кътчето си за вино.

Когато търсите рафтове за съхранение, намерете такива, в които можете да поддържате тапата влажна и да се виждат етикетите.

  • Дори и като инвестирате във винен хладилник.

Тези, които са големи ценители на напитката си, могат да вложат малко средства в един малък хладилник за вино, дори да побира само 6-8-10 бутилки. Той е пригоден да създава оптималните условия за опазване на напитката. Съветите на експерта са в него да поставете виното, което смятате, че няма да консумирате в близката година.

  • Като съхранявате правилно това, което е за отлежаване.

Някои вина стареят по-качествено от други. Белите вина и розетата не е необходимо да стареят. Повечето от тях е препоръчително да се консумират в рамките на 1-2 години.
Червените вина обаче могат да отлежат от 3 до 10 години и да развият интересни нови вкусове.

На тъмно и прохладно – най-важни за опазването  Цветното стъкло помага за защита от светлина

Цветното стъкло помага за защита от светлина

Според енолозите узряването на виното в бутилката е като една мистерия - това е така, защото то е хранителен продукт, който като се изключат няколко грама сяра, не съдържа консерванти и често може да се съхранява в продължение на десетилетия.

Продължителното съхранение или зреене дори може да подобри качествата му.

Повечето от вината, произведени за ежедневна консумация, запазват качествата си за определен период от време и със сигурност няма да се подобрят след това.

Независимо от потенциала, който могат да развият при отлежаването, едни и същи правила важат за всички вина: подходящо охладено пространство за съхранение и забавяне на процеса на зреене. Този процес се изчислява грубо с помощта на уравнението на Вант Хоф - метод от света на химията, защото в крайна сметка съзряването на виното не е нищо повече от химия. Това уравнение, в рамките на температурния диапазон, при който се съхранява виното, ни показва, че повишаването на температурата с 10 °C ще увеличи скоростта на зреене.

Норвежкият институт за изследване на храните е провел интересен експеримент - няколко идентични бутилки чилийско Каберне Совиньон са оставени за съхранение при четири различни температури (5°C, 10°C, 23°C и 31°C), като са взимани проби през определен период.

След 6 седмици на отлежаване не се е забелязала почти никаква разлика между бутилките. След 6 месеца обаче имало ясен знак за спад на плодовите вкусове при виното, съхранявано на 31°C, и признаците за активен процес на стареене били очевидни.

След 12 месеца същите тези ефекти се проявили и във виното, което е при температура 23 °C, т.е. при нормална стайна температура.

От това изследване може да се разбере, че кухнята е напълно подходяща за съхранение на вино в продължение на няколко дни, дори седмици. Но все пак, ако искаме виното да запази своите оптимални качества за месеци напред, най-добре би било да го държим в мазето при температура между 10 и 14 °C.

Ако не разполагаме с избено помещение, един уред за темпериране на вино е много добра алтернатива.

Белите вина и розетата не е необходимо да стареят
Белите вина и розетата не е необходимо да стареят
Температура и светлина са най-важните фактори за опазване на виното у дома
Температура и светлина са най-важните фактори за опазване на виното у дома
Уредите за темпериране гарантирано опазват виното
Уредите за темпериране гарантирано опазват виното