Като си осигурявате фураж, съобразете се с отбиването на зайчетата – прави се на 30 дни, т.е. месец след раждането. Приемът на фураж по време на лактацията е отговорен до голяма степен за притока на мляко и намалява значително след отбиването. Освен това имайте предвид, че количеството на фуража нараства с възрастта, а не на 1 кг живо тегло. Консумацията на фураж от зайци варира през репродуктивния период от 150 до 450 грама/ден.
- Мъжките увеличават доброволния прием на храна до 5-месечна възраст. Впоследствие фуражът се намалява с около 30% - дори може да бъде ограничен. Сравнявайки зайци от едно и също котило, някои от които са били свободно отглеждани, а други са били хранени ограничено, либидото и качеството на спермата не са били засегнати. Не се препоръчва прехранване на мъжките. Мъжките от тежките породи, държани в клетки с мрежест под, често имат болни скакателни стави. Затова ограничението на фуража намалява теглото им с около 0,5 кг и съответно влияе върху дълголетието им.
- Кърмещите женски имат високи хранителни и енергийни нужди поради интензивното производство на мляко. Високоенергийното концентрирано хранене стимулира дневния прием на хранителни вещества и енергия и намалява енергийния дефицит в края на лактацията. Затова приемът на фураж се увеличава с увеличаване на производството на мляко. Обичайна практика е да се хранят кърмещи женски, за да се посрещнат повишените им хранителни и енергийни нужди.
- Кърмещите зайци и техните потомства ядат една и съща храна. Стартерното хранене, както е при прасенцата, не се използва в зайцевъдството. До 3-седмична възраст приемът на храна на зайците е много нисък. Следователно храната за кърмещи зайци е адаптирана за хранене на млади животни.
Когато зайците започнат да се хранят предимно с твърда храна - от около 3-седмична възраст, те могат да бъдат прехвърлени изцяло на храна за млади зайчета. Доказано е, че това хранене е по-съобразено с техните нужди и не само допринася за наддаването на тегло, но също така има положителен ефект върху здравето на червата.
- Отбити зайци. Ако е използвано специфично хранене от 3-седмична възраст, то трябва да се прекрати след отбиването на 7-8-седмична възраст. Когато критичният период (възраст 7-8 седмици) премине, зайците ще консумират по-концентриран фураж. Увеличаването на енергийното съдържание на фуража допринася за неговото преобразуване.
Плюсове от фазовото хранене
особено през периода на угояване намалява смъртността, повишава биологичната продуктивност. Но такава програма на отглеждане се прилага при по-големи групи в различен етап на развитие.
Освен това е доказано, че качествените и количествените показатели на диетата спомагат за намаляване на негативното влияние на диарията. Намаляването на приема на храна с най-малко 25% е много полезно и помага за преодоляване на проблема с ентерит на възраст 5-8 седмици.
Коментари